• AIO Lenovo TinkCentre M810z nie startuje po odłączeniu kabla zasilającego

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 AIO Lenovo TinkCentre M810z nie startuje po odłączeniu kabla zasilającego

от sisk1 28 Октябрь 2024, 12:26
AIO Lenovo TinkCentre M810z, i5-7500, 16GB DDR4,
płyta: M810z
IB250SW/V2.0
348.07A04.001M
16519
O tym AIO był już wątek z wymianą matrycy. Ta okazała się prawie bezproblemowa. AIO przyszło niewłączające się z stłuczoną matrycą. Po odłączeniu matrycy , wyjęciu baterii BIOS i zwarciu pinów gniazda bateryjki AIO uruchomiło się. Wymieniłem matrycę, uzupełniłem komponenty (RAM, dysk nvme) i zainstalowałem system win 11, sterowniki. Ku mojemu zaskoczeniu, po odłączeniu kabla zasilającego i z powrotem jego podłączeniu AIO nie uruchomił się. Trzeba było znów wyjąć baterię bios, włożyć ją i komputer bez problemów działa, aż do odłączenia kabla z gniazdka. Potem znów trzeba wyjąć baterię.

Oczywiście baterię BIOS wymieniłem, po ponad tygodniu wciąż trzyma 3,25V, i takie napięcie jest mierzalne na płycie i odłączonej od prądu i po włączeniu komputera.

Proszę o poradę, jak ugryźć temat, brak mi koncepcji. BIOS już zaktualizowałem do najnowszej wersji.

Re: AIO Lenovo TinkCentre M810z nie startuje po odłączeniu kabla zasilającego

от Google Adsense [BOT] 28 Октябрь 2024, 12:26

#2 Re: AIO Lenovo TinkCentre M810z nie startuje po odłączeniu kabla zasilającego

от Vogelek23 28 Октябрь 2024, 13:39
Czy komputer zachowuje się tak samo, gdy bateria RTC nie jest w ogóle zainstalowana w "koszyku"?

#3 Re: AIO Lenovo TinkCentre M810z nie startuje po odłączeniu kabla zasilającego

от carrneiro 28 Октябрь 2024, 13:58
Procesor 7 generacji nie ma oficjalnego wsparcia dla Win11. Wrzuć Win10 na osobnym dysku i sprawdź.

#4 Re: AIO Lenovo TinkCentre M810z nie startuje po odłączeniu kabla zasilającego

от sisk1 28 Октябрь 2024, 21:04
Moja wina, nie napisałem jak się "nie włącza" po odpięciu kabla. Komputer mrugnie diodą power, zakręci na sekundę wentylatorem i wyłącza się. Po kolejnym naciśnięciu power znów to samo. Po wyjęciu i włożeniu baterii BIOS, na odpiętym kablu, działa prawidłowo. Po podpięciu do zasilania pierwszy raz uruchamia się sam. A jak nie odłączamy kabla, wyłącza się i potem włącza prawidłowo.

Vogelek23, bez baterii w koszyku komputer działa niemal prawidłowo. Trochę dłużej po włączeniu ekran pozostaje czarny, innych różnic nie widzę. Nawet datę pokazuje prawidłowo od pierwszego mrugnięcia ekranu. Więc odpiąłem ponownie kabel, włączyłem, wszedłem do BIOS, AIO resetuje datę na 2016 roku. W Windows od razu (podłączony do wifi) pokazuje prawidłową datę.

carrneiro, system nie ma tu znaczenia, komputer wyłącza się jeszcze pod POST, nie mrugnie nawet logo Lenovo.

Re: AIO Lenovo TinkCentre M810z nie startuje po odłączeniu kabla zasilającego

от Google Adsense [BOT] 28 Октябрь 2024, 21:04