• Dell G3 LA-F611P nie włącza się, uszkodzone GPU

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell G3 LA-F611P nie włącza się, uszkodzone GPU

przez Radek1990 30 października 2024, 18:03
Laptop miał uszkodzone GPU, PUV101 wypalony pad n.36 oraz PUB01 (intersil 9522H).
GPU zostało zdemontowane, odbudowałem pad oraz wymieniłem PUV101, wymieniłem PUB01 na 9538H bo taki powinien być według schematu.
Aktualnie płyta nie pobiera żadnego prądu, nie otwiera mosfetów, bateria też nie jest ładowana.
Wstrzymałem się z montażem drugiego GPU póki płyta nie ruszy elektrycznie.

PUB01
16- 1,62v
17- 19,44v
18- 0,64v
19- 0v
24- 0v|

PLM01- 256 OHM
PL501- 45K i rośnie
PLH01 - 39 Ohm
PL301- 8K
PLB01- 45K
PL1801- 24K
PLV01,PLV02,PLV03 - 1M Ohm i powoli spada ( Bez GPU )
PLW01- 615 Ohm
PLG01 6,4 Ohm
PLI01,PLI02,PLI03,PLI04- 2,7 Ohm

Re: Dell G3 LA-F611P nie włącza się, uszkodzone GPU

przez Google Adsense [BOT] 30 października 2024, 18:03

#2 Re: Dell G3 LA-F611P nie włącza się, uszkodzone GPU

przez ADAMK101 30 października 2024, 19:04
Chargery nie są zamienne, mają inne aplikacje.
Zamiana wymaga przeróbek na płycie .

#3 Re: Dell G3 LA-F611P nie włącza się, uszkodzone GPU

przez Vogelek23 30 października 2024, 19:29
Wymień układ na nowy ISL95522H, jeśli nie chcesz montować/demontować 74 elementów, potrzebnych do adaptacji płyty pod układ ISL9538H. Jeśli jednak zdecydujesz się to zrobić, to znajdź i usuń wszystkie elementy, oznaczone na schemacie jako 95522@, a następnie znajdź i zamontuj wszystkie elementy, oznaczone na schemacie jako 9538@.

#4 Re: Dell G3 LA-F611P nie włącza się, uszkodzone GPU

przez Radek1990 30 października 2024, 23:06
Wstawiłem ISL9538H bo taki jest w schemacie tej płyty głównej, pomyślałem że ktoś mógł go zmienić na nieprawidłowy ale spróbuję wstawić taki jak był.

#5 Re: Dell G3 LA-F611P nie włącza się, uszkodzone GPU  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 31 października 2024, 11:47
Radek1990 napisał(a):bo taki jest w schemacie tej płyty głównej
Schemat płyty głównej podaje OBA układy: ISL9538H oraz ISL95522H, przy czym dla każdego jest inna konfiguracja elementów z uwagi na różnice w samych układach. Sugeruję przyłożyć większą uwagę do nauki czytania schematów, jednocześnie oferując pomoc w tym zakresie - polecam dział PIASKOWNICA, gdzie możesz zamieszczać pytania także odnośnie czytania schematów, i gdzie żadne pytanie, nawet najbardziej trywialne, nie pozostanie bez odpowiedzi.

#6 Re: Dell G3 LA-F611P nie włącza się, uszkodzone GPU

przez Radek1990 1 listopada 2024, 01:12
Dziękuję za pomoc, płyta była już przez kogoś naprawiana i błędnie założyłem, że ktoś zamontował niewłaściwy układ, po wymianie na prawidłowy i zamontowaniu GPU komputer się uruchomił.

Re: Dell G3 LA-F611P nie włącza się, uszkodzone GPU

przez Google Adsense [BOT] 1 listopada 2024, 01:12