Forum rules: Click here to view the forum rules
Re: [EC/KBC DUMP REQUEST] ASUS D1503QA płyta M1403QA R2.0
by Google Adsense [BOT] • 27 October 2024, 21:41
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Nie jestem w stanie zgrać wsadu KBC, ITE nie odpowiada. Laptop pierwotnie posiadał usterkę wyrwanego gniazda od baterii i wydaje mi się, że w skutek uszkodzenia gniazda linie SDA i SCL uległy zwarciu co doprowadziło do zwarcia KBC (tak przypuszczam). Napięcie 3,3V jest dostępne na płycie ogólnie. Kupić nowe KBC i je zmieniać czy może to może być coś innego ?
Czasami po podłączeniu zasilania należy odczekać 1-2 minuty, aby EC zakończył procedurę startową. W niektórych przypadkach należy włączyć płytę (włącznikiem) aby odczytać EC. Spróbuj jeszcze raz. Załącznik z powyższego postu usunąłem - obrazki wklejamy tak: ogloszenie-wklejanie-grafiki-zdjec-obrazkow-t27403.html
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Zmieniłem KBC i laptop ma obecnie 3,3V, procesor się nagrzewa, ale brak obrazu i wentylatory na 100%, wgrałem BIOS oraz EC z odnośnika:
bios-asus-d1503qa-plyta-m1403qa-r2-0-t74956.html
Niestety nie zgram oryginalnego wsadu EC, KBC był zwarty. W załączniku przesyłam wsad BIOS, może uda się z niego wyciągnąć wsad EC.
EDIT:
Zdiagnozowałem problem na linii SMB0 DAT oraz CLK - napięcia 0,7 oraz 1,2V. Prawdopodobnie do wymiany mam charger BQ27800, pod ręką mam BQ24780S więc zamienię i dam znać, temat obecnie już nie dotyczy wsadu BIOS/EC więc prośba moderatora o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu.
EDIT2:
Po wymianie chargera napięcie SMB0 CLK wstało na 3v, dalej na linii SMB0 DAT mam 0,7V
bios-asus-d1503qa-plyta-m1403qa-r2-0-t74956.html
Niestety nie zgram oryginalnego wsadu EC, KBC był zwarty. W załączniku przesyłam wsad BIOS, może uda się z niego wyciągnąć wsad EC.
EDIT:
Zdiagnozowałem problem na linii SMB0 DAT oraz CLK - napięcia 0,7 oraz 1,2V. Prawdopodobnie do wymiany mam charger BQ27800, pod ręką mam BQ24780S więc zamienię i dam znać, temat obecnie już nie dotyczy wsadu BIOS/EC więc prośba moderatora o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu.
EDIT2:
Po wymianie chargera napięcie SMB0 CLK wstało na 3v, dalej na linii SMB0 DAT mam 0,7V
[EC/KBC DUMP REQUEST] Re: ASUS D1503QA płyta M1403QA R2.0
by Google Adsense [BOT] • 16 November 2024, 20:30