• Pytanie o cewki SMD

#1 Pytanie o cewki SMD

от electrovintage 7 Ноябрь 2024, 20:16
Na zdjęciu są cewki, według schematu powinny mieć takie wartości
L1 = 3.9nH
L2 = 3.3nH
Proszę o potwierdzenie, ponieważ zauważyłem, że w tych miejscach są ślady wtórne i nie wiem, czy ktoś coś tu manipulował.

Изображение
Изображение

Re: Pytanie o cewki SMD

от Google Adsense [BOT] 7 Ноябрь 2024, 20:16

#2 Re: Pytanie o cewki SMD

от matic 7 Ноябрь 2024, 22:30
Hello!

Yes, I confirm that the marked components in your picture are the coils L1 and L2 according to your schematic.

electrovintage писал(а):L1 = 3.9nH
L2 = 3.3nH
But their values should be the opposite, at least according to the data sheet of the chip TDA5210, assuming that the circuit operates in the 870MHz band.
So:
L1= 3.3nH
L2= 3.9nH

#3 Re: Pytanie o cewki SMD

от Vogelek23 7 Ноябрь 2024, 22:39
Wartości cewek zdecydowanie są odwrotnie podane - na płycie są poprawne wartości, zgodne z dokumentacją układu TDA5210, o której wspomniał kol. matic. Świadczy o tym kolor kropek - pojedyncza czerwona kropka oznacza wartość 3,3nH, natomiast kropki czerwona i żółta oznaczają wartość 3,9nH.

#4 Re: Pytanie o cewki SMD

от electrovintage 7 Ноябрь 2024, 23:00
Według schematu który posiadam powinny być zamienione.
Błąd w moim schemacie?

Изображение
Изображение

#5 Re: Pytanie o cewki SMD

от matic 8 Ноябрь 2024, 08:57
electrovintage писал(а):Błąd w moim schemacie?
Yes, everything points to it. All other critical components are in accordance with the chip's data sheet, so use the coils as suggested in post #2.

#6 Re: Pytanie o cewki SMD

от electrovintage 8 Ноябрь 2024, 19:55
Konieczna wymiana na nowe inne, bo oryginału w polskich sklepach nie znalazłem.
Toko, PTL2012-F3N3C oryginał
Czy mogę użyć jako zamiennik?:
Producent = FASTRON; Montaż = SMD; Rezystancja = 80mohm; Tolerancja = ±10%; Prąd pracy = 0,6A; Indukcyjność = 3,3nH; Typ dławika = cewka; Dobroć = 50; Częstotliwość testowa = 250MHz; Częstotliwość rezonansowa = 6GHz; Materiał rdzenia = ceramika; Zastosowanie dławików = Aplikacje RF; Obudowa - mm = 2012; Obudowa - cal = 0805

#7 Re: Pytanie o cewki SMD  [РЕШЕНО]

от matic 9 Ноябрь 2024, 12:32
Yes, this replacement is compatible to the original. You can use it.

#8 Re: Pytanie o cewki SMD

от electrovintage 9 Ноябрь 2024, 17:46
Wszystko jasne, THX za pomoc.