• Lutowanie mosfeta n-channel

#1 Lutowanie mosfeta n-channel

przez krzysztof000 11 listopada 2024, 20:44
Witam.

Dałem za dużo cyny i zlały mi się 4 pady od mosfeta n-channel. Jak to mogę poprawić? Bo plecionką nie daję rady. Dziękuję za pomoc.

Wysyłam zdjęcie jak to wygląda.

Obrazek

Re: Lutowanie mosfeta n-channel

przez Google Adsense [BOT] 11 listopada 2024, 20:44

#2 Re: Lutowanie mosfeta n-channel

przez Vogelek23 11 listopada 2024, 21:03
Nie musisz nic poprawiać, bo te 4 pady są ze sobą fizycznie połączone w druku. Po prostu daj trochę cyny na wszystkie pady i wlutuj nowy tranzystor.

#3 Re: Lutowanie mosfeta n-channel

przez krzysztof000 12 listopada 2024, 13:00
Myślałem, że jakieś zwarcie będzie bo chcę tutaj wlutować tranzystor AON7506.
Bo tutaj piny 1,2,3 będą zlane ze sobą i połączone bo to źródło? a pin 4 to będzie bramka i nie przeszkadza, że będzie to zlewało się z padami 1,2,3?
Piny 5,6,7,8 będą oki bo tam pole jest dobrze zrobione dla drenu.

Vogelek, a napisz mi jak dobierać wartości mosfetów jeżeli chodzi o zamiennik?

Muszą się zgadzać tylko i wyłączenie te parametry jak na zdjęciu:

Obrazek

#4 Re: Lutowanie mosfeta n-channel

przez Vogelek23 12 listopada 2024, 13:05
krzysztof000 napisał(a):Bo tutaj piny 1,2,3 będą zlane ze sobą i połączone bo to źródło? a pin 4 to będzie bramka i nie przeszkadza, że będzie to zlewało się z padami 1,2,3?
Pin 4 (bramka) nie może być połączony z pinami 1-3 (źródło), bo to osobne elektrody.

krzysztof000 napisał(a):Vogelek, a napisz mi jak dobierać wartości mosfetów jeżeli chodzi o zamiennik?
Tutaj masz wszystko jak na dłoni: pytanie-o-element-ntgs4141-nt1g-w-dell-6320-t51922.html#p198619

Re: Lutowanie mosfeta n-channel

przez Google Adsense [BOT] 12 listopada 2024, 13:05