• IBM Lenovo Thinkpad T20-2647 | Nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#41 Re: IBM Lenovo Thinkpad T20-2647 | Nie uruchamia się

przez Golima 30 października 2024, 21:11
Jeżeli laptop nie jest włączony to:

3 i 4 - 0.3V
5 - 3.3V

3->4 - 0V
5->3 - 3V

Pobór standby 0.022A

Po włączeniu mamy:

3- 2.2V
4- 8.5V
5- 3.2V

3->4 - 6.3V
3->5 - 1V

Pobór w standby 0.170A

Nie wiem, czy te informację coś zmienią, jeżeli jest potrzebny oscyloskop to niestety ale nie posiadam :/

Czy taki oscyloskop na start byłby wystarczający?

FNIRSI 2C23T

Re: Re: IBM Lenovo Thinkpad T20-2647 | Nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 30 października 2024, 21:11

#42 Re: IBM Lenovo Thinkpad T20-2647 | Nie uruchamia się

przez Golima 2 listopada 2024, 16:34
OK mam oscyloskop, ale jeszcze nigdy nie korzystałem z tego narzędzia :)

#43 Re: IBM Lenovo Thinkpad T20-2647 | Nie uruchamia się

przez matic 2 listopada 2024, 17:03
Golima napisał(a):Po włączeniu mamy:
3- 2.2V
It should be 3.3V.

As for using an oscilloscope, you can find videos online.
For example:

#44 Re: IBM Lenovo Thinkpad T20-2647 | Nie uruchamia się

przez Golima 5 listopada 2024, 10:19
Wracam z odpowiedzią... Nie wiem czy dobrze te pomiary zrobiłem, mam wrażenie że źle.
Te wartości Vmin, Vmax są dziwne... Na multimetrze są inne na oscyloskopie jest to co widać...
Podłączyłem klipsa sondy do masy, a samą sodą mierzyłem na nogach 3,4,5

Noga 3
Obrazek

Noga 4
Obrazek

Noga 5
Obrazek

#45 Re: IBM Lenovo Thinkpad T20-2647 | Nie uruchamia się

przez matic 8 listopada 2024, 09:17
Please, do the same measurements again, but this time switch the input coupling to the DC mode.
Obrazek

#46 Re: IBM Lenovo Thinkpad T20-2647 | Nie uruchamia się

przez Golima 12 listopada 2024, 16:46
Noga 3

Obrazek

Noga 4

Obrazek

Noga 5

Obrazek

#47 Re: IBM Lenovo Thinkpad T20-2647 | Nie uruchamia się

przez matic 13 listopada 2024, 09:20
Are you sure you measured with the X10 probe this time and not the X1?
Obrazek

#48 Re: IBM Lenovo Thinkpad T20-2647 | Nie uruchamia się

przez Golima 13 listopada 2024, 13:11
Tak. Na oscyloskopie mam ustawione X10 i fizycznie na sondzie oscyloskopu również mam ustawione X10.

Pomiaru dokonuje przez przyłożenie 1 sondy podłączonej do gniazda COM i przykładam ją do Masy płyty.
Sondę oscyloskopu przykładam do nóg układu.

Jeżeli coś robię źle proszę o zwrócenie mi uwagi, gdyż jak wspominałem nie miałem jeszcze styczności z tym urządzeniem pomiarowym :)

#49 Re: IBM Lenovo Thinkpad T20-2647 | Nie uruchamia się

przez Golima 14 listopada 2024, 17:37
up

#50 Re: IBM Lenovo Thinkpad T20-2647 | Nie uruchamia się

przez Golima 16 listopada 2024, 15:20
Poddaje sie.

Re: IBM Lenovo Thinkpad T20-2647 | Nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 16 listopada 2024, 15:20