• Jaki będzie najlepszy multimetr do 400 zł

#1 Jaki będzie najlepszy multimetr do 400 zł

by Bane24 25 November 2024, 20:57
Witam !!!

Jaki możecie mi polecić multimetry do 400 zł zastanawiam się nad tym modelem firmy UNI-T dokładnie UT15B MAX https://www.uni-trend.pl/ut15b-max-mier ... p-117.html. Czy to dobry wybór co Wy o nim sądzicie ???

Re: Jaki będzie najlepszy multimetr do 400 zł

by Google Adsense [BOT] 25 November 2024, 20:57

#2 Re: Jaki będzie najlepszy multimetr do 400 zł

by Vogelek23 26 November 2024, 13:31
Nie polecam multimetru automatycznego osobie początkującej. Moim zdaniem lepszym (i o ponad połowę tańszym) wyborem będzie np. Uni-T UT58A, który oprócz podstawowych zakresów ma możliwość pomiaru temperatury (termoparą, a więc nawet powyżej 1000°C), częstotliwości i pojemności.

#4 Re: Jaki będzie najlepszy multimetr do 400 zł

by Vogelek23 26 November 2024, 20:21
UT89X nie używałem, więc się nie wypowiem. UT70A używałem, nawet w porządku. Tylko cena trochę przesadzona według mnie. Gdybym miał wybierać, to dla początkującego wybrałbym po prostu tańszy, czyli UT89X.

#5 Re: Jaki będzie najlepszy multimetr do 400 zł

by Bane24 26 November 2024, 20:35
Czym jest funkcja True RMS i jakie ma znaczenie na wynik pomiarów multimetra, jeśli chodzi o serwisowanie laptopów ???

#6 Re: Jaki będzie najlepszy multimetr do 400 zł  [SOLVED]

by Vogelek23 29 November 2024, 14:15
Bane24 wrote:Czym jest funkcja True RMS i jakie ma znaczenie na wynik pomiarów multimetra, jeśli chodzi o serwisowanie laptopów ???
True RMS jest to funkcja pomiaru wartości skutecznej napięć zmiennych. O ile mierniki nieposiadające funkcji True RMS mierzą wartość średnią napięcia, w przypadku przebiegu prostokątnego jest ona zawyżona o 10% względem wartości skutecznej, a w przypadku przebiegów wyprostowanych lub impulsów napięć zmiennych - zaniżona o 5-40%. W praktyce, jeśli chodzi o laptopy, nie ma to większego znaczenia, bo nie występują w nich napięcia zmienne (oprócz przetwornic impulsowych, chociaż w ich przypadku i tak mierzymy zawsze napięcia DC do masy na odfiltrowanych wyjściach).

#7 Re: Jaki będzie najlepszy multimetr do 400 zł

by Bane24 29 November 2024, 14:28
Dzięki za pomoc

Re: Jaki będzie najlepszy multimetr do 400 zł

by Google Adsense [BOT] 29 November 2024, 14:28