• Lenovo ideapad 3 14IIL05. Dziwna usterka.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo ideapad 3 14IIL05. Dziwna usterka.

przez Maniack 27 listopada 2024, 15:03
Pozdrawiam wszystkich,

Laptop: Lenovo Ideapad 3 14IIL05
Płyta:GS454/GS554 NM-D031 REV. 1.0 2019-12-06
EC: ITE8227E-128
Bios: EMCN60WW

kolejny pacjent, kolejny dziwny przypadek. Laptop działa, uruchamia się, ale losowo w trakcie działania Windows wygasza ekran i nie można już go wybudzić, zostaje tylko wyłączenie przyciskiem power. Pamięć przetestowana zew. systemem diag. CPU przetestowane zew. systemem diag. Bios zaktualizowany ( na starym wsadzie też się zawieszał ). Nawet założyłem własny dysk i postawiłem czysty system i zawiesił się. Zauważyłem, że jak się zawiesi to klawisz capslock nie reaguje.
Bateria bios-u - sprawna 3.17V
Bateria laptopa - sprawna łąduje się, trzyma 2h, (Sprawdzona Batterymon. )

Zrobiłem nawet myk z wyłączeniem w biosie 4GB RAM zamontowanych na płycie. Nadal losowo występuje zwis sprzętu.
Zaczynają mi się kończyć pomysły. Obstawiam jakiś zimny lut pod CPU.
Macie może jakieś inne pomysły ?

Re: Lenovo ideapad 3 14IIL05. Dziwna usterka.

przez Google Adsense [BOT] 27 listopada 2024, 15:03

#2 Re: Lenovo ideapad 3 14IIL05. Dziwna usterka.

przez matic 27 listopada 2024, 15:18
Hello!

Is your board UMA version, or with a dedicated GPU?

#3 Re: Lenovo ideapad 3 14IIL05. Dziwna usterka.

przez Maniack 27 listopada 2024, 16:00
Mainboard version with hybrid cpu intel hybryda i5-1035G1. Only intel graphics in cpu.

#4 Re: Lenovo ideapad 3 14IIL05. Dziwna usterka.

przez matic 27 listopada 2024, 16:20
It's most likely a bad contact in the structure of the APU hybrid.
Reflow/reball sometimes help, but it's just a temporary solution. For a permanent solution the APU needs to be replaced.

#5 Re: Lenovo ideapad 3 14IIL05. Dziwna usterka.

przez Maniack 27 listopada 2024, 17:35
The processor is covered with black glue. I know from previous repairs that it's hard to remove :( I'll try the relow first tomorrow.

#6 Re: Lenovo ideapad 3 14IIL05. Dziwna usterka.

przez allas28 27 listopada 2024, 21:57
Reflow nic nie da , musisz zdjąć procek wszystko wyczyścić z kleju i wlutować na cynie ołowiowej. Przy okazji zrobić to samo z ramem. Robiłem kilka takich płyt , najprawdopodobniej masz oznaczenie LTS na płycie ( cyna niskotemperaturowa ) cała płyta jest polutowana na tej cynie.

Re: Lenovo ideapad 3 14IIL05. Dziwna usterka.

przez Google Adsense [BOT] 27 listopada 2024, 21:57