#1 Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS
by DILLCOm • 3 December 2024, 16:51
Witam
Laptop miał uszkodzoną baterię (cell imbalance, BMS lock)
jednak po wymianie na nową nie ładuje baterii
Pomiary na złączu baterii ukazały napięcia:
SDA:0.4-0.5V (różnie między uruchomieniami komputera, raz tak raz tak)
SCL:2.0V
Czy bateria jest wpięta czy nie, napięcia są takie same
Kupiłem drugą płytę uszkodzoną o nieznanej usterce i na niej po podłączeniu zasilacza USB C na obu pinach jest 3.3V bez baterii.
Między złączem baterii a ścieżkami które łączą bezpośrednio charger i KBC są rezystory, na mojej płycie którą naprawiam miały 780ohm i 900ohm a na kupionej jako wzornik były po 100 Ohm. Zamontowałem 100 Ohm do mojej płyty ale to nic nie dało.
Znalazłem rezystory pull-up między 3VALW (nazwa gałęzi wybrana przeze mnie bo nie ma schematu) a liniami SCL i SDA ale na obu płytach są to rezystory 4.7K Ohm więc tu nic nie ruszałem.
Następnie podmieniłem hurtem KBC, charger BQ25713 z uszkodzonej płyty i wgrałem nowy Bios z internetu bo w nim jest EC firmware ale dalej jest tak samo i szczerze nie wiem co dalej.
Dodam, że na oscyloskopie nie ma przebiegów, napięcia są niskie i stabilne.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam
Laptop miał uszkodzoną baterię (cell imbalance, BMS lock)
jednak po wymianie na nową nie ładuje baterii
Pomiary na złączu baterii ukazały napięcia:
SDA:0.4-0.5V (różnie między uruchomieniami komputera, raz tak raz tak)
SCL:2.0V
Czy bateria jest wpięta czy nie, napięcia są takie same
Kupiłem drugą płytę uszkodzoną o nieznanej usterce i na niej po podłączeniu zasilacza USB C na obu pinach jest 3.3V bez baterii.
Między złączem baterii a ścieżkami które łączą bezpośrednio charger i KBC są rezystory, na mojej płycie którą naprawiam miały 780ohm i 900ohm a na kupionej jako wzornik były po 100 Ohm. Zamontowałem 100 Ohm do mojej płyty ale to nic nie dało.
Znalazłem rezystory pull-up między 3VALW (nazwa gałęzi wybrana przeze mnie bo nie ma schematu) a liniami SCL i SDA ale na obu płytach są to rezystory 4.7K Ohm więc tu nic nie ruszałem.
Następnie podmieniłem hurtem KBC, charger BQ25713 z uszkodzonej płyty i wgrałem nowy Bios z internetu bo w nim jest EC firmware ale dalej jest tak samo i szczerze nie wiem co dalej.
Dodam, że na oscyloskopie nie ma przebiegów, napięcia są niskie i stabilne.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam