• Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS

by DILLCOm 3 December 2024, 16:51
Witam
Laptop miał uszkodzoną baterię (cell imbalance, BMS lock)
jednak po wymianie na nową nie ładuje baterii
Pomiary na złączu baterii ukazały napięcia:
SDA:0.4-0.5V (różnie między uruchomieniami komputera, raz tak raz tak)
SCL:2.0V
Czy bateria jest wpięta czy nie, napięcia są takie same
Kupiłem drugą płytę uszkodzoną o nieznanej usterce i na niej po podłączeniu zasilacza USB C na obu pinach jest 3.3V bez baterii.
Między złączem baterii a ścieżkami które łączą bezpośrednio charger i KBC są rezystory, na mojej płycie którą naprawiam miały 780ohm i 900ohm a na kupionej jako wzornik były po 100 Ohm. Zamontowałem 100 Ohm do mojej płyty ale to nic nie dało.
Znalazłem rezystory pull-up między 3VALW (nazwa gałęzi wybrana przeze mnie bo nie ma schematu) a liniami SCL i SDA ale na obu płytach są to rezystory 4.7K Ohm więc tu nic nie ruszałem.
Następnie podmieniłem hurtem KBC, charger BQ25713 z uszkodzonej płyty i wgrałem nowy Bios z internetu bo w nim jest EC firmware ale dalej jest tak samo i szczerze nie wiem co dalej.
Dodam, że na oscyloskopie nie ma przebiegów, napięcia są niskie i stabilne.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

Re: Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS

by Google Adsense [BOT] 3 December 2024, 16:51

#3 Re: Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS

by DILLCOm 4 December 2024, 11:18
Na płycie nie ma oznaczeń układu a schematu nie posiadam.
Jak podeślesz mi link ze schematem to będę zobowiązany

#4 Re: Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS

by DILLCOm 5 December 2024, 19:15
bump

#5 Re: Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS

by Vogelek23 6 December 2024, 10:43
Schemat, który jest dostępny w internecie, nie pasuje do płyty H98A - ta płyta jest zasilana tylko przez złącze USB-C, a na schemacie jest złącze zasilania PJ3402 dla standardowego zasilacza z okrągłą wtyczką. Dodatkowo, na płycie złącze baterii jest 12-pinowe + 2 piny masy, a na schemacie złącze baterii jest 8-pinowe + 2 piny masy. Czyli to kompletnie inny schemat. Zamieść wyraźne zdjęcia obszarów swojej płyty, zaznaczonych poniżej na żółto.
Image
Image

#6 Re: Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS

by DILLCOm 6 December 2024, 11:59
Na czerwono zaznaczyłem rezystory które zmieniłem na 100 Ohm
Image
Image
Image

#7 Re: Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS  [SOLVED]

by Vogelek23 6 December 2024, 12:19
Rozumiem, że na tych rezystorach masz zaniżone napięcia względem masy, zamiast spodziewanych 3,3V? Jeśli tak, to wylutuj zaznaczone na żółto diody (możesz po prostu obie przesunąć zgodnie z czerwonymi strzałkami, aby stykały się tylko z padami masowymi) i sprawdź, czy powróci 3,3V na obu liniach po podłączeniu zasilacza.
Image

#8 Re: Huawei Matebook D 15 DAH98AMBAD0 REV:D HF nie ładuje baterii, problem z SMBUS

by DILLCOm 6 December 2024, 15:15
Najciemniej pod latarnią. Mierzyłem te diody i spodziewałem się przebicia do masy jeśli coś z nimi by było nie tak i nawet nie pomyślałem żeby je diagnostycznie zdjąć.
Po wymianie wszystko działa prawidłowo, dziękuję bardzo za pomoc