• MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie

Napisal/-a Shonari 6 December 2024, 19:58
Cześć,
Jak w temacie - w moje ręce wpadł PC zamknięty w małej obudowie, a dokładniej MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 z objawem takim, że w zasilaczu po podpięciu go do komputera gaśnie dioda.
Sprzęt rozkręciłem, wymontowałem płytę główną i oczywiście 0Ω na głównym rezystorze pomiarowym zaraz za gniazdem zasilania.
Mierząc po kolei wszystkie cewki niestety wyszło na to, że zwarcie jest na cewce w pobliżu CHOKE8, a mianowicie na cewce od CPU. Po zdemontowaniu CPU zwarcie ustąpiło. CPU sprawdziłem i rzeczywiście wyszło na to, że jest uszkodzony.
Przy demontażu CPU okazało się, że uszkodzeniu uległ także NCP3235 (przywarcie na cewce obok).
Po wylutowaniu układu rezystancja znacznie wzrosła, na pozostałych cewkach rezystancje w normie, więc zamówiłem układ z ali i dzisiaj go wymieniłem.
Po tym jak układ wlutowałem okazuje się, że na cewce obok jest rezystancja 19Ω. Płyty nie zasiliłem, ponieważ nie jestem pewny czy taka rezystancja jest w porządku.
Robiąc pomiary na NCP3235 ustaliłem, że 19Ω znajduje się na pinach VSWH. Spadek występujący na tej linii to 0,0199V.
The VSWH pin is the connection of the drain and source of the internal NMOS switches. At switch off, the
inductor will drive this pin below ground as the body diode and the NMOS conducts with a high dv/dt.

Oznacza to uszkodzony wewnętrzny NMOS?

Pomiary rezystancji układu NCP3235
1 SS - 3MΩ
2 FB - 5,7kΩ
3 COMP - 5,8MΩ
4 ISET 9,2kΩ
5,37 AGND - 0Ω
6 MODE - 88kΩ
7 PG - 4kΩ
8-14, EP42 VIN - 5,2MΩ
15,29-34,EP43 - 19Ω
16-28 PGND - 0Ω
35 VSW - 19Ω
36 BST - 30Ω
38 VB - 83kΩ
39 VCC - 10MΩ
40 EN - 12kΩ

Załączam także zdjęcie wlutowanego układu, który po sprawdzeniu pod mikroskopem z każdej strony moim zdaniem jest wlutowany prawidłowo.
Slika

Re: MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 6 December 2024, 19:58

#2 Re: MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie  [REŠENO]

Napisal/-a Vogelek23 6 December 2024, 21:31
Shonari napisal/-a:15,29-34,EP43 - 19Ω
35 VSW - 19Ω
36 BST - 30Ω
O ile na VSW może wystąpić niska rezystancja (jeśli jest to przetwornica, zasilająca któryś z bloków procesora), o tyle na nodze 36 (BST) rezystancja nie powinna być mierzona w Ω, a znacznie wyżej. Wylutuj układ i ponów pomiary rezystancji do masy na padach 29-36 na płycie.

#3 Re: MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie

Napisal/-a Shonari 12 December 2024, 22:00
Vogelek23 napisal/-a:na nodze 36 (BST) rezystancja nie powinna być mierzona w Ω, a znacznie wyżej

Po pomiarze następnego dnia okazało się, że na nodze 36 (BST) rezystancja znacznie wzrosła. Być może początkowo mierząc na szybko omyłkowo dotknąłem nogi numer 35 (VSW).
Oczywiście po tym, jak okazało się, że wszystko jest w porządku sprzęt złożyłem i wszystko działa prawidłowo.
Reasumując uszkodzona była przetwornica NCP3235 i CPU.
Dziękuję ślicznie za pomoc.

Re: MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 12 December 2024, 22:00

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov