• MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie

Shonari 6 Грудня 2024, 20:58
Cześć,
Jak w temacie - w moje ręce wpadł PC zamknięty w małej obudowie, a dokładniej MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 z objawem takim, że w zasilaczu po podpięciu go do komputera gaśnie dioda.
Sprzęt rozkręciłem, wymontowałem płytę główną i oczywiście 0Ω na głównym rezystorze pomiarowym zaraz za gniazdem zasilania.
Mierząc po kolei wszystkie cewki niestety wyszło na to, że zwarcie jest na cewce w pobliżu CHOKE8, a mianowicie na cewce od CPU. Po zdemontowaniu CPU zwarcie ustąpiło. CPU sprawdziłem i rzeczywiście wyszło na to, że jest uszkodzony.
Przy demontażu CPU okazało się, że uszkodzeniu uległ także NCP3235 (przywarcie na cewce obok).
Po wylutowaniu układu rezystancja znacznie wzrosła, na pozostałych cewkach rezystancje w normie, więc zamówiłem układ z ali i dzisiaj go wymieniłem.
Po tym jak układ wlutowałem okazuje się, że na cewce obok jest rezystancja 19Ω. Płyty nie zasiliłem, ponieważ nie jestem pewny czy taka rezystancja jest w porządku.
Robiąc pomiary na NCP3235 ustaliłem, że 19Ω znajduje się na pinach VSWH. Spadek występujący na tej linii to 0,0199V.
The VSWH pin is the connection of the drain and source of the internal NMOS switches. At switch off, the
inductor will drive this pin below ground as the body diode and the NMOS conducts with a high dv/dt.

Oznacza to uszkodzony wewnętrzny NMOS?

Pomiary rezystancji układu NCP3235
1 SS - 3MΩ
2 FB - 5,7kΩ
3 COMP - 5,8MΩ
4 ISET 9,2kΩ
5,37 AGND - 0Ω
6 MODE - 88kΩ
7 PG - 4kΩ
8-14, EP42 VIN - 5,2MΩ
15,29-34,EP43 - 19Ω
16-28 PGND - 0Ω
35 VSW - 19Ω
36 BST - 30Ω
38 VB - 83kΩ
39 VCC - 10MΩ
40 EN - 12kΩ

Załączam także zdjęcie wlutowanego układu, który po sprawdzeniu pod mikroskopem z każdej strony moim zdaniem jest wlutowany prawidłowo.
Зображення

Re: MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie

Google Adsense [BOT] 6 Грудня 2024, 20:58

#2 Re: MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie  [РІШЕНО]

Vogelek23 6 Грудня 2024, 22:31
Shonari написав:15,29-34,EP43 - 19Ω
35 VSW - 19Ω
36 BST - 30Ω
O ile na VSW może wystąpić niska rezystancja (jeśli jest to przetwornica, zasilająca któryś z bloków procesora), o tyle na nodze 36 (BST) rezystancja nie powinna być mierzona w Ω, a znacznie wyżej. Wylutuj układ i ponów pomiary rezystancji do masy na padach 29-36 na płycie.

#3 Re: MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie

Shonari 12 Грудня 2024, 23:00
Vogelek23 написав:na nodze 36 (BST) rezystancja nie powinna być mierzona w Ω, a znacznie wyżej

Po pomiarze następnego dnia okazało się, że na nodze 36 (BST) rezystancja znacznie wzrosła. Być może początkowo mierząc na szybko omyłkowo dotknąłem nogi numer 35 (VSW).
Oczywiście po tym, jak okazało się, że wszystko jest w porządku sprzęt złożyłem i wszystko działa prawidłowo.
Reasumując uszkodzona była przetwornica NCP3235 i CPU.
Dziękuję ślicznie za pomoc.

Re: MSI Trident B920 MB: B9201 VER. 1.1 - Zwarcie na płycie

Google Adsense [BOT] 12 Грудня 2024, 23:00

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей