• Płyta NM-D131 od Lenovo - odczyt i zapis IT8227VG

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Thementitel sollte die kurze Beschreibung des Problems enthalten
  2. Die Themenmeldung sollte die ausführliche Problembeschreibung und auch die Frage enthalten.
  3. Es ist nicht gestattet, Anhänge mit der vollständigen Dokumentation oder BIOS-Datei zu veröffentlichen oder auf Websites von Drittanbietern zu verlinken, die solche Dateien hosten. Es darf nur der kleine Teil der Dokumentation (bis zu einer Seite pro Beitrag) gepostet werden.
  4. Sie können pro Thema nur ein Problem beschreiben. Für jedes andere Problem sollten Sie ein neues Thema eröffnen.
  5. Es ist strengstens untersagt, nach Dokumentationen oder BIOS-Dateien zu fragen. Für solche Anfragen nutzen Sie bitte das DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Unterforum.

#1Płyta NM-D131 od Lenovo - odczyt i zapis IT8227VG

von Vogelek23 6 Dezember 2024, 22:10
Koleżanki i Koledzy,

Borykam się z zaprogramowaniem czystego IT8227VG (obudowa BGA) na płycie NM-D131 z laptopa Lenovo. Płyta ta jest wyposażona w dwa porty USB-C, na których mam 5V @ 10mA (to samo na obu i we wszystkich kierunkach). Zwarć na płycie obecnie brak - jedynym znalezionym "poszkodowanym" był EC (zwarcie na +3VL - po podłączeniu zasilacza pobór 60mA, grzał się sterownik przetwornicy 3/5V). EC wymieniony na nowy (czysty) i tu zaczynają się "schody". W bazie SVOD był dostępny tylko jeden pinout dla tej płyty, ale nieskonfigurowany, więc utworzyłem własny, bazując na schemacie. Niestety, po podłączeniu zasilania (gdy weryfikacja pinów jest poprawna, wszystkie zielone) EC nie jest zasilany i nie odczytuje jego ID. Po podaniu 20V za bezpiecznik, lub wpięciu baterii, EC jest zasilany poprawnie, ale nadal brak komunikacji z programatorem.

Czy ktokolwiek pracował już z tą płytą i programowaniem EC? Za pomoc w zaprogramowaniu EC oferuję nagrodę: 100 Punktów z możliwością zamiany na 100zł (PayPal).

Re: Płyta NM-D131 od Lenovo - odczyt i zapis IT8227VG

von Google Adsense [BOT] 6 Dezember 2024, 22:10

#3 Re: Płyta NM-D131 od Lenovo - odczyt i zapis IT8227VG  [GELÖST]

von Vogelek23 11 Dezember 2024, 14:11
Dobra, chyba już przemęczony jestem i potrzebuję urlopu, jak kania dżdżu... Po diagnostyce uszkodzenia EC wymieniłem go na nowy, ale zapomniałem zalutować z powrotem zworkę PJ2001, którą rozlutowałem do próby zwarciowej. Po zalutowaniu zworki płyta wchodzi na 20V i programuje automatycznie czysty EC (co trwa raptem kila sekund). Komunikacja SVOD z EC jest poprawna na pinoucie, który zamieściłem w bazie SVOD - mogę czytać układ, kasować, programować i wszystko działa. Temat uważam za zakończony.

Re: Płyta NM-D131 od Lenovo - odczyt i zapis IT8227VG  [GELÖST]

von Google Adsense [BOT] 11 Dezember 2024, 14:11