• Płyta NM-D131 od Lenovo - odczyt i zapis IT8227VG

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1Płyta NM-D131 od Lenovo - odczyt i zapis IT8227VG

by Vogelek23 6 December 2024, 22:10
Koleżanki i Koledzy,

Borykam się z zaprogramowaniem czystego IT8227VG (obudowa BGA) na płycie NM-D131 z laptopa Lenovo. Płyta ta jest wyposażona w dwa porty USB-C, na których mam 5V @ 10mA (to samo na obu i we wszystkich kierunkach). Zwarć na płycie obecnie brak - jedynym znalezionym "poszkodowanym" był EC (zwarcie na +3VL - po podłączeniu zasilacza pobór 60mA, grzał się sterownik przetwornicy 3/5V). EC wymieniony na nowy (czysty) i tu zaczynają się "schody". W bazie SVOD był dostępny tylko jeden pinout dla tej płyty, ale nieskonfigurowany, więc utworzyłem własny, bazując na schemacie. Niestety, po podłączeniu zasilania (gdy weryfikacja pinów jest poprawna, wszystkie zielone) EC nie jest zasilany i nie odczytuje jego ID. Po podaniu 20V za bezpiecznik, lub wpięciu baterii, EC jest zasilany poprawnie, ale nadal brak komunikacji z programatorem.

Czy ktokolwiek pracował już z tą płytą i programowaniem EC? Za pomoc w zaprogramowaniu EC oferuję nagrodę: 100 Punktów z możliwością zamiany na 100zł (PayPal).

Re: Płyta NM-D131 od Lenovo - odczyt i zapis IT8227VG

by Google Adsense [BOT] 6 December 2024, 22:10

#3 Re: Płyta NM-D131 od Lenovo - odczyt i zapis IT8227VG  [SOLVED]

by Vogelek23 11 December 2024, 14:11
Dobra, chyba już przemęczony jestem i potrzebuję urlopu, jak kania dżdżu... Po diagnostyce uszkodzenia EC wymieniłem go na nowy, ale zapomniałem zalutować z powrotem zworkę PJ2001, którą rozlutowałem do próby zwarciowej. Po zalutowaniu zworki płyta wchodzi na 20V i programuje automatycznie czysty EC (co trwa raptem kila sekund). Komunikacja SVOD z EC jest poprawna na pinoucie, który zamieściłem w bazie SVOD - mogę czytać układ, kasować, programować i wszystko działa. Temat uważam za zakończony.

Re: Płyta NM-D131 od Lenovo - odczyt i zapis IT8227VG  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 11 December 2024, 14:11