• MacBook A2141 - błędy w konfiguracji

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 MacBook A2141 - błędy w konfiguracji

przez krzysztof000 13 grudnia 2024, 13:22
Witam,

Trafił do mnie macbook na przeinstalowanie systemu.
Model: A2141

Po instalacji systemu, podczas konfiguracji prosi mnie o podanie danych.
Zakładam nawet nowe konto w Google, ale też nie przechodzi.
To jakiś wirus? Ktoś się z czymś takim spotkał?

Wysyłam screeny ja to wygląda bo nie mogę przejść dalej.
Czy tutaj jest zainstalowane jakieś oprogramowanie zabezpieczające typu Kandji ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za pomoc.

Re: MacBook A2141 - błędy w konfiguracji

przez Google Adsense [BOT] 13 grudnia 2024, 13:22

#2 Re: MacBook A2141 - błędy w konfiguracji

przez carrneiro 13 grudnia 2024, 15:13
Urządzenie należy/należało do firmy Bowery Farming INC.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bowery_Farming
Administrator musi zdjąć numer seryjny z listy swoich urządzeń.

#3 Re: MacBook A2141 - błędy w konfiguracji

przez Vogelek23 13 grudnia 2024, 22:13
Tego typu zabezpieczenie nazywa się MDM i jest jednym z narzędzi Apple, zwanym Device Enrollment Program (DEP). Pozwala na zdalne zarządzanie (np. instalowanie aktualizacji i oprogramowania, zmiana konfiguracji) dużą ilością urządzeń - laptopy, telefony, tablety - przeważnie w większych firmach, gdzie urządzenia, udostępnione przez pracodawcę, mają być w założeniu wykorzystywane przez pracowników do wykonywania pracy. Jeśli ten komputer ma aktywną funkcję Find My Mac, to niestety pozostaje Ci wyłącznie kontakt z firmą Bowery Farming Inc., jak napisał kol. carneiro. Jeśli funkcja Find My Mac jest wyłączona, istnieją płatne narzędzia do ominięcia MDM (działające do najbliższego update'u systemu, przywrócenia do ustawień fabrycznych lub przywrócenia z kopii), jednakże z uwagi na zasady, które mamy na forum, nie podam linków do żadnych z nich.

#4 Re: MacBook A2141 - błędy w konfiguracji

przez krzysztof000 14 grudnia 2024, 23:12
Dziękuję za wyjaśnienia. Jeżeli to są płatne narzędzia ogólnie dostępne to czy możesz podać nazwy tych narzędzi?

#5 Re: MacBook A2141 - błędy w konfiguracji

przez Vogelek23 15 grudnia 2024, 14:14
Nie mogę. Ponadto, wkraczasz na grząski grunt: ogloszenie-oferty-pytania-dotyczace-hasel-kluczy-produktu-zabezpieczen-t9889.html. Skoro ktoś ustawił te zabezpieczenia na tym konkretnym komputerze, to miał w tym jakiś konkretny cel.

Re: MacBook A2141 - błędy w konfiguracji

przez Google Adsense [BOT] 15 grudnia 2024, 14:14