• Asus FX516P płyta FX516PR nie ładuje przez gniazdo zasilania, przez usb C ładuje.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus FX516P płyta FX516PR nie ładuje przez gniazdo zasilania, przez usb C ładuje.

przez maciek1221 18 grudnia 2024, 14:58
Witam,
trafił do mnie laptop Asus FX516P, płyta główna FX516PR rev4.0. Laptop początkowo przerywał ładowanie, ostatecznie przestał ładować przez główne gniazdo zasilania i ładował tylko przez USB-C, ale dla klienta nie było to wygodne.
Na gnieździe zasilania napięcie zasilania było obecne, ale za rezystorem pomiarowym już nie.
Wymieniłem gniazdo zasilania,wymieniłem 2 tranzystory za gniazdem PQ8901 i PQ8902. Wymieniłem charger BQ24800. Cały czas na tranzystorze pomiarowym PRS8901 ma napięcie 4,3V.

W gnieździe zasilania są piny:
9- A/D_MAX_POWER_R_10
10- P_DC_JACK_DETEC_10
Wtyczka zasilacza jest uszkodzona (oryginalny zasilacz 20V 10A). Ja testuję na oryginalnym zasilaczu 20V 7,5A. Czy możliwe,że brak napięcia 19V na płycie jest spowodowany złym zasilaczem (laptop wykrywa, że ma mniej Amperów i nie wystawia napięcia 19V)?
Dodam, że na USB-C jak podładuje baterię, laptop działa prawidłowo.

Edycja:
Znalazłem PQ9009 za gniazdem, gdzie rezystancja między bramką a drenem wynosi 70Ohm, czy kwalifikuje się do wymiany? Po zdjęciu na płycie między pinami jest wysoka rezystancja. Czy znacie jakiś zamiennik tego tranzystora?

Re: Asus FX516P płyta FX516PR nie ładuje przez gniazdo zasilania, przez usb C ładuje.

przez Google Adsense [BOT] 18 grudnia 2024, 14:58

#2 Re: Asus FX516P płyta FX516PR nie ładuje przez gniazdo zasilania, przez usb C ładuje.

przez matic 19 grudnia 2024, 07:55
maciek1221 napisał(a):Znalazłem PQ9009 za gniazdem, gdzie rezystancja między bramką a drenem wynosi 70Ohm, czy kwalifikuje się do wymiany?
Hello!
Check the resistance on the transistor itself out of the board. If the resistance is still low, the transistor is definitely damaged.

maciek1221 napisał(a):Czy znacie jakiś zamiennik tego tranzystora?
***click***

Re: Asus FX516P płyta FX516PR nie ładuje przez gniazdo zasilania, przez usb C ładuje.

przez Google Adsense [BOT] 19 grudnia 2024, 07:55