• Lenovo Y50-70 LA-B111P ZIVY2 boot pętla CRITICAL PROCESS DIED

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 Lenovo Y50-70 LA-B111P ZIVY2 boot pętla CRITICAL PROCESS DIED

Jarek91 21 Грудня 2024, 14:43
Szanowne koleżanki i koledzy.
Kontynuuję moją samoedukację w temacie diagnostyki płyt głównych. Na stole a jakże ponownie Lenovo Y50-70.

Początkowe objawy:
* kontrolka LED zasilania aktywuje się, podobnie podświetlanie klawiatury,
* wentylatory startują;
* brak obrazu na ekranie;
* laptop pozostaje w powyższym stanie cały czas aż do wyłączenia go "na krótko".

Szybka podstawowa diagnostyka napięć w kluczowych węzłach komputera poniżej (wydaje mi się, że tutaj wszystko super):
Зображення

Зображення

Podczas diagnostyki organoleptycznej zauważyłem ślady zalania i ewidentne ślady utlenienia elementów:
R366, C496, C487, C495, PC905, PC919 czyli najbliższa obsada układu U24 green clock (SLG3NB304VTR).

Wymieniłem elementy pasywne i nastąpiła zmiana. Komputer zachowuje się następująco.
* następuje rozruch przetwornic, wentylatory startują;
* kilka razy szybko miga dioda dysku, ładuje się UEFI (logo Lenovo pod spodem kręci się wianuszek kropek symbolizujących wczytywanie) ale bardzo szybko następuje restart;
* przy każdym kolejnym ponownym uruchomieniu system przechodzi w tryb automatycznej naprawy znów widać migająca diodę dysku przez chwilę i wyrzuca Blue Screen of Death z kodem błędu jak w tytule: Critilal process died.

Co już zrobiłem:
* uruchamianie komputera z pojedynczą kością ram 4GB najpierw slot tylko 1, potem tylko 2, potem włożenie pary i zamiana kości miejscami - bez efektu;
* dysk 100% sprawny bo na innym egzemplarzu bootuje się bez problemu;
* zmiana wsadu bio s- kości serii 64BVSIG z innego egzemplarza nic nie zmienia tylko wszystko trwa dłużej bo jest niezgodność ME sektoru;
* podmiana na inny egzemplarz kości BIOS - bez efektu;

Komputer normalnie uruchamia się do BIOS-u, można siedzieć w nim do woli
Przy próbie zbootowania komputera np z dysku USB instalatora Windows 10 powoduje zaczytanie go, pojawia się logo Windows znów wianuszek wczytywania i restart komputera.

Dalej pomyślałem, że może PCH nie dostaje zegara i przystąpiłem do diagnostyku U24. Oscyloskop w łapę z sondą z tłumikiem x10 i jazda. Ale przebiegi wydają się być poprawne.

Sygnały XTAL 25 MHz:
Зображення

Зображення

Sygnał 32 kHz:
Зображення

Wyścia 25 MHz dla PCH i LAN:
Зображення

Зображення

Brak sygnału 27 MHz VGA ale tutaj to chyba nie jest problem.

Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł w jakim kierunku powinienem podążać? Z góry serdecznie dziękuję za poświęcony czas i wszelką pomoc.

Re: Lenovo Y50-70 LA-B111P ZIVY2 boot pętla CRITICAL PROCESS DIED

Google Adsense [BOT] 21 Грудня 2024, 14:43

#2 Re: Lenovo Y50-70 LA-B111P ZIVY2 boot pętla CRITICAL PROCESS DIED

Vogelek23 22 Грудня 2024, 17:09
Skoro po wymianie elementów w pobliżu U24 komputer zaczął włączać się poprawnie (przynajmniej do BIOSu), to zamieść wyraźne zdjęcia obu stron płyty (możesz podzielić fotografie na sekcje). Możliwe, że jeszcze gdzieś jest jakiś skorodowany element, którego nie wypatrzyłeś.

#3 Re: Lenovo Y50-70 LA-B111P ZIVY2 boot pętla CRITICAL PROCESS DIED

Jarek91 27 Грудня 2024, 16:49
Dziękuję za odpowiedź.
Poniżej fotografie płyty głównej. Zrobiłem jeszcze inspekcję wszystkich złącz, śladów zalania brak, zwarć wewnątrz wyprowadzeń brak.

Widok od strony procesora
Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення