• Acer AN517-52 LA-K862P Brak napięcia +VCC_GT brak obrazu

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 Acer AN517-52 LA-K862P Brak napięcia +VCC_GT brak obrazu

von kingmattie 7 Januar 2025, 18:33
Cześć,
było zwarcie w głównej linii, uszkodzony PQZ1 i PQB11, po wymianach sprzęt odpala się, ale nie ma obrazu, dokonałem pomiarów i mam wszystkie napięcia oprócz +VCC_GT

Rezystancja na linii +VCC_GT wynosi 7.7 Ohm

+VCC_CORE jest ładne 0.96v

Ponadto wszystkie sygnały PCH_PWROK, SYS_PWROK, PLT_RST# posiadają 3.3v

Na podwójnym mosfecie PQG1 AONY36352 nie ma żadnych zwarć, test diody przechodzi prawidłowo

Na układzie PUG1 posiadam następujące wartości:
1 - 5.1V
2 - 2.0V
3 - 4.9V
4. 5.1V
5 - 0V
7 - 0V
8 - 0V

Będę wdzięczny za jakieś naprowadzenie :)

Re: Acer AN517-52 LA-K862P Brak napięcia +VCC_GT brak obrazu

von Google Adsense [BOT] 7 Januar 2025, 18:33

#3 Re: Acer AN517-52 LA-K862P Brak napięcia +VCC_GT brak obrazu

von kingmattie 9 Januar 2025, 18:23
Po wymianie PUG1 dalej nic
Z pewnością jeszcze bardzo dużo wiedzy mi brakuje ale zastanawiam się jeszcze nad inną kwestią
Jak sobie popatrzyłem, to PUG1, czy PUZ2-PUZ5 to są to identyczne układy i nawet na schemacie mają identyczne elementy dookoła siebie. Są załączane tym samym sygnałem DRVON, a na VCC mają +5V.
Kierując się logiką można założyć w takim razie, że +VCC_CORE = +VCC_GT
Jedyna różnica między nimi to inny sygnał na n.2 (PWM) na układach PUZ2-PUZ5 trzymany jest stan niski (0.2v), zaś na PUG1 jest stan wysoki (2v)
Przez myśl przeszło mi, jakim rezultatem skończyłby się eksperyment w którym robię zwarcie (most) linii _CORE do linii _GT, ale jakaś intuicja mnie powstrzymuje przed tym pomysłem :D

Z dodatkowych rzeczy które robiłem, to testowałem na różnych wsadach bios. Testowałem na hdmi i na innej matrycy.
Mam szczęśliwym trafem siostrzany model acera z tą samą płytą - sprawną :) W razie czego mogę dokonać porównawczych pomiarów

#4 Re: Acer AN517-52 LA-K862P Brak napięcia +VCC_GT brak obrazu

von tekort 10 Januar 2025, 14:12
Linia GT odpowiada zasilaniu rdzenia graficznego wewnątrz CPU. To nie jest dobry pomysł by zwierać te linie, bo uruchamiają się one według sekwencji. Jeśli zwarty był którykolwiek z mosfetów\drimosów itp. na CPU, to bardzo wysoka szansa na jego trwałe uszkodzenie, bo poszedł strzał +19V na CPU, co w Acerze jest cholernie wręcz popularne. A nawet jeśli trwało to 0,00001 sekundy, to uszkodziło CPU na stałe.

Minimum raz w tygodniu dostaje się sprzęt Acer uszkodzony w taki sposób, więc ja już nawet nie naprawiam tych płyt, bo kończy się to zazwyczaj wymianą 40% komponentów na płycie, a potem często gdy uszkodzenie się powtarza to wypala laminat. Wtedy jest duży problem jak podejść do tematu gwarancji, bo jedyna sensowna opcja to wymiana płyty lub zakup dawcy, czyli pchanie się w kolejne wysokie koszty.

Spróbuj jeszcze przeprogramować kość BIOSu, czasem przy takim uszkodzeniu potrafi wrzucić krzaki w kilku sekcjach i przez to nie masz obrazu.

Re: Acer AN517-52 LA-K862P Brak napięcia +VCC_GT brak obrazu

von Google Adsense [BOT] 10 Januar 2025, 14:12