• Lenovo ThinkBook 15-IML 20RW DA0LVAMB8E0 - brak danych baterii, problem z SMBUS

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo ThinkBook 15-IML 20RW DA0LVAMB8E0 - brak danych baterii, problem z SMBUS

przez kzibi 7 stycznia 2025, 07:43
Lenovo ThinkBook 15-IML 20RW
Płyta DA0LVAMB8E0

Laptop na ładowarce pracuje normalnie.
Po uruchomieniu na zasilaczu i odpięciu zasilacza z pdłączoną baterią
wyłącz się po kilku sekundach.
Przy próbie włączenia na baterii - 3 razy mrugnie pomarańczowy led
W BatMon brak jakichkolwiek danych baterii, chociaz baterię widzi.
W celu upewnienia się, że detekcja BatPres działa , wyciągnąłem odpowiedni
pin ze zlącza baterii, podłączyłem baterie i uruchomiłem laptopa - BatMon
przestał widziećb baterie. Podobne testy po Liniksem dały identyczne
wyniki.

Napięcia na złącz baterii z wpiętą baterią:
SMBUS CLK - ok. 0,4V
SMBUS DATA - 3.3V
BATPRES - 0,15V
BAT+ - 11,4V

Bez bateri: SMBUS bez zmian, BATPRES 3V

Pomiar oscyloskopem:
SMBUSCLK - żółty
SMBUSDATA - niebieski - jedynie w momencie uruchomienia jest krótki stan 0V
Obrazek

Podmieniałem : baterię, charger, rezystory pullup SMBUS i KBC - bez efektu.

Re: Lenovo ThinkBook 15-IML 20RW DA0LVAMB8E0 - brak danych baterii, problem z SMBUS

przez Google Adsense [BOT] 7 stycznia 2025, 07:43

#2 Re: Lenovo ThinkBook 15-IML 20RW DA0LVAMB8E0 - brak danych baterii, problem z SMBUS

przez Vogelek23 7 stycznia 2025, 11:02
kzibi napisał(a):Podmieniałem : baterię, charger, rezystory pullup SMBUS i KBC
Które dokładnie rezystory podmieniłeś (Rxxxx)? Czy po wymianie KBC programowałeś go? Zmierz rezystancje do masy na pinach 5 i 6 złącza baterii (SMBus) bez podłączonego zasilania.

#3 Re: Lenovo ThinkBook 15-IML 20RW DA0LVAMB8E0 - brak danych baterii, problem z SMBUS

przez kzibi 7 stycznia 2025, 13:10
Nie mam schematu.
Podmienilem oba pullup SMBUS przy KBC o wartości 4,7k.
KBC programowałem wsadami z internetu i ze
strony Lenovo.
Rezystancje do masy około 30kOhm. Podczas pomiaru wartości ustalają się dość długo.

#4 Re: Lenovo ThinkBook 15-IML 20RW DA0LVAMB8E0 - brak danych baterii, problem z SMBUS

przez matic 9 stycznia 2025, 09:02
Perform the following measurements with the battery and power supply disconnected from the board.

- Measure the resistance between pin 5 of battery connector and pin 12 of charger chip PU1500.
- Measure the resistance between pin 6 of battery connector and pin 13 of charger chip PU1500.
- Set your multimeter to the diode test mode and measure the voltage drops to ground on pins 5, 6 of battery connector with both polarities of test leads.

#5 Re: Lenovo ThinkBook 15-IML 20RW DA0LVAMB8E0 - brak danych baterii, problem z SMBUS

przez kzibi 9 stycznia 2025, 09:34
1. Resistance bat.p5-pu1500p.12 - 330Ohm
2. Resistance bat.p6-pu1500p.13 - 330Ohm
3. Test diode p.5+ to gnd - 2.761
4. Test diode p.5- to gnd - 0.927
5. Test diode p.6+ to gnd - 2.763
6. Test diode p.6- to gnd - 1.006

#6 Re: Lenovo ThinkBook 15-IML 20RW DA0LVAMB8E0 - brak danych baterii, problem z SMBUS

przez kzibi 10 stycznia 2025, 10:14
Any advice ?

#7 Re: Lenovo ThinkBook 15-IML 20RW DA0LVAMB8E0 - brak danych baterii, problem z SMBUS

przez kzibi 12 stycznia 2025, 20:05
Upewniłem się, ze to wina KBC. Wymieniłem już 2 (z Ali - więc nie są pewne) . Objawy są zawsze te same - tak jak w tym wątku.
Podłaczyłem EV2400 ( interfejs do bqStudio), aby sprawdzić, czy będzie widział baterię. I tak:
1. podłaczonie po za płytą główną - jest ok
2. wlutowanie do pinów bat. na płycie głównej, podpięcie baterii - i jest źle , baterii nie widać
3. przecinam ściężkę SCLK do KBC - transmisja wraca
Zrobiłem też podobne testy porównawcze na innej płycie z działającym ładowanie i z kbc it5570 - i zawsze jesy ok. Obecność kbc na linii SMBUS nie zakłóca transmisji.
Zatem wnioskiję , że:
- wsad mam zły
- wsad się nie wgrywa do końca
- uszkodzony kbc ( ale 3 sztuki - wydaje się mało prawdopodobne)
- ponieważ płyta była zalana i grzebana, więc zastanawiam się , czy tam ma być kbc it5571vg-128, czy ktoś szczelił babola
Grzabane było przy charger BQ25710 i przetwornicy 3.3V .
Czy moglibyscie potwirdzić te elementy - kbc i charger ?
No i co myślicie robić dalej?

Jeszcze jedna sprawa - jeśli tam jest SIO IT5571vg-128, to czym sie różnia BXO od CXO ?

Re: Lenovo ThinkBook 15-IML 20RW DA0LVAMB8E0 - brak danych baterii, problem z SMBUS

przez Google Adsense [BOT] 12 stycznia 2025, 20:05