• Asus GA401Q, płyta GA401QE - brak zasilania +VDDCR_VDD (CPU)

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus GA401Q, płyta GA401QE - brak zasilania +VDDCR_VDD (CPU)

przez krisark 13 stycznia 2025, 10:37
Witam wszystkich,
Asus GA401QE, płyta GA401QE Rev: 1.4
Laptop po przejściach, klient sam chciał dokonać wymiany ciekłego metalu na pastę.
Wykonywał czynność na podłączonej baterii i oczywiście jak w większości przypadków śrubka spadła na płytę.
Na płycie zostały wymienione wszystkie uszkodzone układy: U3807, PU9401, PU8701, U3601, PU8805, U1205, U3201, U3001, PU8801, U3804 - sporo tego, wiem.
W tym momencie płyta nie ma żadnych za niskich rezystancji oraz uruchamia się z auto-startu.
Pobór prądowy jest w okolicy 0,370A. Wszystkie cewki mają prawidłowe napięcia oprócz cewek zasilających CPU - PL8101, PL8102, PL8103, PL8104, PL8105.
Rezystancje:
PL8101 - 4,63Ω
PL8102 - 4,63Ω
PL8103 - 4,63Ω
PL8104 - 4,63Ω
PL8105 - 11,90Ω

Możliwe, że coś jeszcze jest uszkodzone w okolicy zasilania CPU, ale nie mogę tego namierzyć.
Proszę o pomoc w diagnozie.

Re: Asus GA401Q, płyta GA401QE - brak zasilania +VDDCR_VDD (CPU)

przez Google Adsense [BOT] 13 stycznia 2025, 10:37

#2 Re: Asus GA401Q, płyta GA401QE - brak zasilania +VDDCR_VDD (CPU)

przez tekort 13 stycznia 2025, 11:41
Ciekły metal to straszne cholerstwo, bo później zalewa piny i wygląda jak cyna na pierwszy rzut oka. Musiałbyś dokładnie przejrzeć płytę, po kilka razy dotykając każdego wystającego pinu pęsetą czy to cyna, czy to metal. Kiedyś w takim przypadku całą płytę zanurzyłem w IPA i czyściłem pędzlem wszelakie ślady ciekłego metalu, szczególnie duża ilość była w gniazdach DIMM. Na płycie wymieniłeś już sporo, więc jeśli wszystko powinno działać a nie działa, to niestety podejrzewam zwarcie z ciekłego metalu. W najgorszej opcji może to być nawet pod CPU/GPU ;(

Warto też przejrzeć kondensatory na wierzchu CPU\GPU, tam też często metal "oplata" taki kondek i wygląda to jak cyna gdzie w rzeczywistości to dalej jest to ciekłe ścierwo...

#3 Re: Asus GA401Q, płyta GA401QE - brak zasilania +VDDCR_VDD (CPU)

przez krisark 13 stycznia 2025, 19:36
Nie wykluczam, ciekłego metalu. Ale sprawdziłem już wszystko dokładnie nawet pod naklejkami.
Pod mikroskopem nie widać ciekłego metalu pod CPU i GPU, jest czystko.
Dlatego myślę, że jest to usterka zasilania CPU lub sam procesor.
Co należy sprawdzić aby wykluczyć awarie samego zasilania CPU?

Re: Asus GA401Q, płyta GA401QE - brak zasilania +VDDCR_VDD (CPU)

przez Google Adsense [BOT] 13 stycznia 2025, 19:36