• Asus GA401Q, płyta GA401QE - brak zasilania +VDDCR_VDD (CPU)

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Asus GA401Q, płyta GA401QE - brak zasilania +VDDCR_VDD (CPU)

da krisark 13 gennaio 2025, 10:37
Witam wszystkich,
Asus GA401QE, płyta GA401QE Rev: 1.4
Laptop po przejściach, klient sam chciał dokonać wymiany ciekłego metalu na pastę.
Wykonywał czynność na podłączonej baterii i oczywiście jak w większości przypadków śrubka spadła na płytę.
Na płycie zostały wymienione wszystkie uszkodzone układy: U3807, PU9401, PU8701, U3601, PU8805, U1205, U3201, U3001, PU8801, U3804 - sporo tego, wiem.
W tym momencie płyta nie ma żadnych za niskich rezystancji oraz uruchamia się z auto-startu.
Pobór prądowy jest w okolicy 0,370A. Wszystkie cewki mają prawidłowe napięcia oprócz cewek zasilających CPU - PL8101, PL8102, PL8103, PL8104, PL8105.
Rezystancje:
PL8101 - 4,63Ω
PL8102 - 4,63Ω
PL8103 - 4,63Ω
PL8104 - 4,63Ω
PL8105 - 11,90Ω

Możliwe, że coś jeszcze jest uszkodzone w okolicy zasilania CPU, ale nie mogę tego namierzyć.
Proszę o pomoc w diagnozie.

Re: Asus GA401Q, płyta GA401QE - brak zasilania +VDDCR_VDD (CPU)

da Google Adsense [BOT] 13 gennaio 2025, 10:37

#2 Re: Asus GA401Q, płyta GA401QE - brak zasilania +VDDCR_VDD (CPU)

da tekort 13 gennaio 2025, 11:41
Ciekły metal to straszne cholerstwo, bo później zalewa piny i wygląda jak cyna na pierwszy rzut oka. Musiałbyś dokładnie przejrzeć płytę, po kilka razy dotykając każdego wystającego pinu pęsetą czy to cyna, czy to metal. Kiedyś w takim przypadku całą płytę zanurzyłem w IPA i czyściłem pędzlem wszelakie ślady ciekłego metalu, szczególnie duża ilość była w gniazdach DIMM. Na płycie wymieniłeś już sporo, więc jeśli wszystko powinno działać a nie działa, to niestety podejrzewam zwarcie z ciekłego metalu. W najgorszej opcji może to być nawet pod CPU/GPU ;(

Warto też przejrzeć kondensatory na wierzchu CPU\GPU, tam też często metal "oplata" taki kondek i wygląda to jak cyna gdzie w rzeczywistości to dalej jest to ciekłe ścierwo...

#3 Re: Asus GA401Q, płyta GA401QE - brak zasilania +VDDCR_VDD (CPU)

da krisark 13 gennaio 2025, 19:36
Nie wykluczam, ciekłego metalu. Ale sprawdziłem już wszystko dokładnie nawet pod naklejkami.
Pod mikroskopem nie widać ciekłego metalu pod CPU i GPU, jest czystko.
Dlatego myślę, że jest to usterka zasilania CPU lub sam procesor.
Co należy sprawdzić aby wykluczyć awarie samego zasilania CPU?

#4 Re: Asus GA401Q, płyta GA401QE - brak zasilania +VDDCR_VDD (CPU)

da krisark 4 febbraio 2025, 10:14
Wymieniłem jeszcze PU8001, PU9001, PQH9402.
Problemem był uszkodzony PQH9402.
Laptop działa prawidłowo.

Re: Asus GA401Q, płyta GA401QE - brak zasilania +VDDCR_VDD (CPU)

da Google Adsense [BOT] 4 febbraio 2025, 10:14