• Asus FX506LM, płyta DABKXDMB8F0 - zwarcie w linii 51225_LDO3

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus FX506LM, płyta DABKXDMB8F0 - zwarcie w linii 51225_LDO3

przez kuras00 14 stycznia 2025, 14:32
Laptop trafił do mnie ze zwarciem na PU9, po wylutowaniu ustąpiło, zamontowałem nowy układ - otworzyły się bramki PQ33 i 34, dalej brak 3 i 5V grzeje się PU9.
Wylutowałem układ sprawdziłem wyprowadzenia i bingo zwarcie w 51225_LDO3
Ściągnąłem PC143 zwarcie zostało
Ściągnąłem PR227 żeby wykluczyć PU12, zwarcie zostało od strony pinu 2
Zrobiłem próbę zwarciową, ale nie mogę zlokalizować przywarcia (TU1 + drobnica dookoła zimne/ PEC61 nieobsadzony/ reszta nie jest bezpośrednio podłączona pod GND).

Podpowie ktoś gdzie szukać dalej?

Re: Asus FX506LM, płyta DABKXDMB8F0 - zwarcie w linii 51225_LDO3

przez Google Adsense [BOT] 14 stycznia 2025, 14:32

#2 Re: Asus FX506LM, płyta DABKXDMB8F0 - zwarcie w linii 51225_LDO3

przez matic 14 stycznia 2025, 15:17
kuras00 napisał(a):zwarcie w 51225_LDO3
Hello!
What's an actual resistance to ground on this power rail?

kuras00 napisał(a):Zrobiłem próbę zwarciową, ale nie mogę zlokalizować przywarcia
At what electrical current did you perform the test? And what is the voltage reading from the laboratory power supply at this current?

#3 Re: Asus FX506LM, płyta DABKXDMB8F0 - zwarcie w linii 51225_LDO3

przez kuras00 14 stycznia 2025, 15:23
Cześć,

matic napisał(a):Hello!
What's an actual resistance to ground on this power rail?

0 ohm

matic napisał(a):At what electrical current did you perform the test? And what is the voltage reading from the laboratory power supply at this current?

1 i 3V /5A
full short

#4 Re: Asus FX506LM, płyta DABKXDMB8F0 - zwarcie w linii 51225_LDO3

przez matic 14 stycznia 2025, 17:22
Please, post a clear picture of how the test wires are soldered to the board.

#5 Re: Asus FX506LM, płyta DABKXDMB8F0 - zwarcie w linii 51225_LDO3

przez kuras00 15 stycznia 2025, 10:24
matic napisał(a):Please, post a clear picture of how the test wires are soldered to the board.

To już nie będzie potrzebne. Wyszło na to, że PCH padł.

Obrazek

Re: Asus FX506LM, płyta DABKXDMB8F0 - zwarcie w linii 51225_LDO3

przez Google Adsense [BOT] 15 stycznia 2025, 10:24