• Asus ROG G531GT, świeci się dioda trybu samolotowego, nie startują fazy procesora

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus ROG G531GT, świeci się dioda trybu samolotowego, nie startują fazy procesora

przez Mateusz200 12 stycznia 2025, 06:26
MB: G531GT rev. 1.5
PCH: SR40B
CPU: I7-9750H
GPU: GTX1650
EC: ITE IT8225VG

Witam wszystkich, piszę ten post bo brakuje już pomysłów na tą płytę.
Zacznę może od początku bo dużo już przy niej było grzebane.
Dostałem ją w swoje ręce martwą i na start znalazło się kilka problemów:
zwarcie w b+ (uszkodzony kondensator),
pęknięty rdzeń PCH (tym faktem już się zmartwiłem),
Kondensator znalazłem, usunąłem, kupiłem nowy most od jednego z polskich hurtowników i wymieniłem, wlutował się raczej ładnie, zwarć nie ma.
Po tych pracach płyta odpala się autostartem, napięcia na wszystkich cewkach występują,
główne 3,3V i 5V, 1,8V, 1.05V na moście, zasilanie GPU i pamięci VRAM, zasilanie RAM i 1.04V na VCCSA procesora. Brakuje napięć faz procesora i zintegrowanej grafiki oraz nie ma ładowania baterii (na cewce ładowania występuje stałe 0.22V.
Wymieniony został już KBC (od tego samego hurtownika co PCH), sprawdzane różne biosy jakie udało mi się znaleźć w internecie (oryginalny z wyczyszczonym ME też), wymieniony na nowy układ ładowania BQ24780S jak i sam procesor, gdzie korzystając z okazji wlutowałem tą i7 zamiast i5-9300h, bez zmian ani na zasilaniu procesora i ładowaniu baterii. Wymieniłem też przetwornicę procesora NCP81215D na nową ale niej zniknęło napięcie VCCSA więc wróciłem ze starą, na której to napięcie występuje. Także dłubane było dużo, zdaję sobie z tego sprawę i mam nadzieję ostatecznie znaleźć usterkę. Podejrzewam jeszcze że może jednak PCH nie siadł tak jak należy ale może komuś wpadnie inny pomysł.

Re: Asus ROG G531GT, świeci się dioda trybu samolotowego, nie startują fazy procesora

przez Google Adsense [BOT] 12 stycznia 2025, 06:26

#3 Re: Asus ROG G531GT, świeci się dioda trybu samolotowego, nie startują fazy procesora

przez Mateusz200 14 stycznia 2025, 19:37
There is no + on battery pins, 3.3v on 2 middle pins (SMB0_DAT_CLK_CON and SMB0_DAT_BAT_CON)

#5 Re: Asus ROG G531GT, świeci się dioda trybu samolotowego, nie startują fazy procesora

przez Mateusz200 15 stycznia 2025, 10:31
Ok, little update, I succeeded to start up laptop, everything is fine except battery, system shows 98% but can't run on battery itself. Charging diode turns on while connected to the charger.

#6 Re: Asus ROG G531GT, świeci się dioda trybu samolotowego, nie startują fazy procesora

przez tekort 15 stycznia 2025, 10:37
Post do usunięcia

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#7 Re: Asus ROG G531GT, świeci się dioda trybu samolotowego, nie startują fazy procesora

przez Machine 15 stycznia 2025, 14:25
Measure the voltages on all the pins of the battery connector with and without the battery, power supply connected.
Measure the voltages on all pins of PQ8903 (With only the battery connected).

Re: Asus ROG G531GT, świeci się dioda trybu samolotowego, nie startują fazy procesora

przez Google Adsense [BOT] 15 stycznia 2025, 14:25