• Lenovo legion 5 15ACH6 NM-D562 uruchamia się ale odcina zasilanie po minucie .

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo legion 5 15ACH6 NM-D562 uruchamia się ale odcina zasilanie po minucie .

przez allas28 11 stycznia 2025, 20:36
Legion 5 15ACH6 NM-D562 rev 2.0
Ryzen 7 5800h
Rtx3060
Witam laptop miał problem z lutowaniem cpu , po zrobieniu rebalingu uruchamia się z obrazem można go normalnie używać w windows , ale po około minucie odcina zasilanie. .Na zasilaczu jak i na samej bateri ten sam objaw. Po paru sekundach od włączenia wiatraki uruchamiają się na maxa .Podmieniłem KBC na 100% sprawne za takiej samej płyty , wgrany inny bios , Wymieniłem również 2 czujniki temperatury ale bez poprawy.
Może ktoś miał podobny przypadek i coś doradzi??

Re: Lenovo legion 5 15ACH6 NM-D562 uruchamia się ale odcina zasilanie po minucie .

przez Google Adsense [BOT] 11 stycznia 2025, 20:36

#2 Re: Lenovo legion 5 15ACH6 NM-D562 uruchamia się ale odcina zasilanie po minucie .

przez tekort 13 stycznia 2025, 11:15
Jeśli był reballing, to coś nie siadło i po nagrzaniu CPU masz dalej problem z komunikacją. CPU do zdjęcia i posadzenia od nowa. Przejrzyj też wszystkie pady na CPU\PCB dokładnie czy mają połączenie, bo Lenovo to ten cholerny czarny klej i łatwo przeoczyć wyrwanego/zakrytego pada.

#3 Re: Lenovo legion 5 15ACH6 NM-D562 uruchamia się ale odcina zasilanie po minucie .

przez allas28 15 stycznia 2025, 22:04
Zrobiłem ponownie reball cpu , po zdjęciu nie znalazłem zerwanych padów . Procesor usiał równo laptop się uruchamia ale nadal jest ten sam problem wyłącza się po około 1 minucie . Można nawet uruchomić Furmark ,nic się nie przegrzewa temperatura procesora i gpu w normie. Szukają natrafiłem, na filmik z dokładnie taką samą usterką jak u mnie . https://www.youtube.com/watch?v=XJPCFu-1TzU&t=1s

#4 Re: Lenovo legion 5 15ACH6 NM-D562 uruchamia się ale odcina zasilanie po minucie .

przez tekort 16 stycznia 2025, 09:48
Czy wymieniałeś też układy zasilania CPU oraz przetwornice CPU? Założenie jest takie że przy wymianie CPU te układy też należy wymienić, by usterka się nie powtórzyła na nowym CPU.

#5 Re: Lenovo legion 5 15ACH6 NM-D562 uruchamia się ale odcina zasilanie po minucie .

przez allas28 16 stycznia 2025, 16:49
CPU nie było uszkodzone , problemem było brak połączenia miedzy płytą a cpu (typowy problem tego modelu ) , robiłem już kilka takich płyt nigdy nie było problemu . Podmieniłem też przetwornicę cpu bez poprawy.

#6 Re: Lenovo legion 5 15ACH6 NM-D562 uruchamia się ale odcina zasilanie po minucie .

przez tekort 16 stycznia 2025, 17:37
No to chyba wyczerpałeś temat - wymień CPU na nowy lub pewny, ten widocznie zakończył swój żywot.

#7 Re: Lenovo legion 5 15ACH6 NM-D562 uruchamia się ale odcina zasilanie po minucie .

przez dtrawka 16 stycznia 2025, 22:10
Jaka jest wyświetlana grafika w BIOSie?

#8 Re: Lenovo legion 5 15ACH6 NM-D562 uruchamia się ale odcina zasilanie po minucie .

przez allas28 17 stycznia 2025, 17:47
Udało się naprawić może komuś się przyda uszkodzone były 3 mosfety LBSS138DW1T1G z tyłu płyty w okolicach gpu QG7 , QG124 , QG24 wszystkie miały zwarcie do bramki .