• Patriot model: 3070PL, zwieszki, brak obrazu, błędy serwisu

#1 Patriot model: 3070PL, zwieszki, brak obrazu, błędy serwisu  [SOLVED]

by Usunięty Użytkownik 402 29 May 2011, 23:28
Witam, opisuję tu problem z jakim boryka się wspomniany model laptopa. Najczęstszą przyczyną odpowiedzialną za brak obrazu, brak zasilania, zawieszanie się, są kondensatory elektrolityczne znajdujące się w głównej przetwornicy 3,3v i 5v, a także znajdujące się w przetwornicy cpu. W sumie jest to osiem kondensatorów o wartości 1500µF/6,3v. Ich wymiana stanowi podstawę do uruchomienia płyty głównej. Pomimo faktu że nie wszystkie puchną to należy bezwzględnie wymienić wszystkie i to koniecznie typ LOW ESR, zwykłe kondensatory nie nadają się do takiego zastosowania.

Przetwornica cpu i jej kondensatory elektrolityczne:
Image

Przetwornica główna 3,3 i 5V:
Image

Kolejnym problemem jest prawidłowe zmontowanie laptopa tak by nic nie uszkodzić. Niestety ze względu na dziwną konstrukcję tego modelu często z winy naprawiającego dochodzi do uszkodzenia mechanicznego elementów czy nawet laminatu. Na zdjęciach zaznaczyłem obszary laptopa gdzie bezwzględnie należy pilnować by nie pomylić wkrętów, ponieważ czeka nas rozkręcanie do zera i w najlepszym wypadku wymiana drabinki rezystorów 56Ω x4. Laptop z wkręconą za długą śrubką w tym miejscu nie wyświetla obrazu, wentylator pracuje na max obrotach. Jak widać na jednym ze zdjęć w zakupionym przeze mnie laptopie zastałem wspomnianą drabinkę zmiażdżoną i zastąpiłem ją dwiema szeregowo połączonymi o wartości 55Ω łącznie. Laptop po wymianie drabinki i kondensatorów działa poprawnie.

Góra obudowy - miejsce na wkręty:
Image

Od spodu ramka mocująca radiator cpu:
Image

Miejsce częstego uszkodzenia drabinki 4x 56Ω:
Image

Re: Patriot model: 3070PL, zwieszki, brak obrazu, błędy serwisu  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 29 May 2011, 23:28