• Czy procesor 88PAPL01 w HP Neverstop 1200W wymaga programowania?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Czy procesor 88PAPL01 w HP Neverstop 1200W wymaga programowania?

przez Jurek88 18 stycznia 2025, 16:55
Witam serdecznie,
chciałem zasięgnąć porady odnośnie procesora, który siedzi na płycie głównej drukarki HP Neverstop 1200W. Jest to procesor 88PAPL01 z logiem HP.
Wymieniłem go na nowy, jednak drukarka martwa. Poprzedni procesor został uszkodzony po przępięciu (częsta usterka tej drukarki).
Pytanie mam takie, czy ten procesor należy zaprogramować? Koło niego jest kość SPI, więc uznałem, że powinien zadziałać bez programowania.
Zasilanie na nim jest prawidłowe, na kwarcu 25 MHz, więc powinien działać.
Płytka formatera - 4RY26-60001.
Pozdrawiam,

Re: Czy procesor 88PAPL01 w HP Neverstop 1200W wymaga programowania?

przez Google Adsense [BOT] 18 stycznia 2025, 16:55

#2 Re: Czy procesor 88PAPL01 w HP Neverstop 1200W wymaga programowania?

przez xamledyD 19 stycznia 2025, 21:25
Witam.
Po 88PAPL01- jest dalszy ciąg oznaczenia (zazwyczaj trzy litery i cyfra). Czy zakupiony układ ma dalszy ciąg oznaczenia identyczny z tym uszkodzonym?
Nowy układ pochodzi z pewnego źródła? Chociaż w przypadku tych układów jedynym pewnym źródłem wydaje się być płyta-dawca z inną usterką.
Zmieniałeś spoiwo pod nowym układem czy lutowałeś na tym które było oryginalnie nałożone?
Pozdrawiam

#3 Re: Czy procesor 88PAPL01 w HP Neverstop 1200W wymaga programowania?

przez Jurek88 20 stycznia 2025, 12:19
Pełne oznaczenie procesora to 88PAPL01-BXI2. z tego co udało mi się ustalić to producentem jest Marvell.
Procesor jest z pewnego źródła. Najpierw zalutowałem go na oryginalnych kulkach.
Następnie na kulkach z dodatkiem ołowiu. Siadł ładnie.
Gadałem też z serwisem w Katowicach, nie są do końca pewni, ale raczej powinien być programowalny pod konkretną drukarkę. Oni raczej przekładają procesory z płyty gdzie on jest sprawny i jest to ta sama drukarka.
Ze strony HP pobrałem firmware, jest on w pliku exe. Zapewne można go jakoś wydobyć, tylko jak procesor zaprogramować?
Nigdzie nie ma dokumentacji.

#4 Re: Czy procesor 88PAPL01 w HP Neverstop 1200W wymaga programowania?

przez xamledyD 20 stycznia 2025, 18:22
Spytałem o końcówkę oznaczenia, ponieważ podejrzewam że Marvell produkując te układy dla HP może oznaczać ich wersje tak jak np. ITE oznaczało wersje układów KBC. Przykładowo układ IT8987E występuje w wariantach BXA, BXS, CXA i CXS. Wersje te różnią się od siebie. Podobnie jest zapewne z układami 88PAPL01 - w HP Neverstop 1200W jest wariant BXI2, a np. w HP LaserJet MFP 140we jest wariant BWG2. Czy te wersje są zamienne? Nie wiem, nie próbowałem.
Firmware ze strony HP zawiera plik PJL (Printer Job Language) przesyłany bezpośrednio z poziomu Buforu wydruku do działającej drukarki. W sieci można znaleźć przykład inżynierii wstecznej takiego oprogramowania dla HP OfficeJet Pro 8720. W skrócie: taniej wyjdzie znaleźć sprawny formater lub drukarkę...
Spytam tak dla formalności: wymieniony został sam procesor, czy również układ TPS54335A? Te układy "lubią" ulegać uszkodzeniom, wymieniłem ich trochę w drukarkach HP i Brotherach.
Pozdrawiam

#5 Re: Czy procesor 88PAPL01 w HP Neverstop 1200W wymaga programowania?

przez Jurek88 21 stycznia 2025, 10:09
Tak, standardowo wypalony był TPS54335A. Ale po przepięciu uszkodzony został też procesor i układ karty WiFi. O dziwo pozostałe układy są sprawne (teoretycznie). Może kolega będzie widział, czy w razie uszkodzenia pamięci RAM czy formater będzie martwy jak u mnie? Tak myślę, że skoro procesor został uszkodzony, to prawdopodobnie mógł też uszkodzić pamięć.
Sam formater kosztuje ok 350 zł, więc wymiana jest nieopłacalna.
Może kolega posiada taką płytkę lub sprawny procesor z tego modelu?
Chętnie kupię.
Ewentualnie może jakaś podpowiedź jak go zaprogramować? Po podłączeniu płyty do komputera nie zgłasza się.

Re: Czy procesor 88PAPL01 w HP Neverstop 1200W wymaga programowania?

przez Google Adsense [BOT] 21 stycznia 2025, 10:09