• Czy procesor 88PAPL01 w HP Neverstop 1200W wymaga programowania?

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 Czy procesor 88PAPL01 w HP Neverstop 1200W wymaga programowania?

von Jurek88 18 Januar 2025, 16:55
Witam serdecznie,
chciałem zasięgnąć porady odnośnie procesora, który siedzi na płycie głównej drukarki HP Neverstop 1200W. Jest to procesor 88PAPL01 z logiem HP.
Wymieniłem go na nowy, jednak drukarka martwa. Poprzedni procesor został uszkodzony po przępięciu (częsta usterka tej drukarki).
Pytanie mam takie, czy ten procesor należy zaprogramować? Koło niego jest kość SPI, więc uznałem, że powinien zadziałać bez programowania.
Zasilanie na nim jest prawidłowe, na kwarcu 25 MHz, więc powinien działać.
Płytka formatera - 4RY26-60001.
Pozdrawiam,

Re: Czy procesor 88PAPL01 w HP Neverstop 1200W wymaga programowania?

von Google Adsense [BOT] 18 Januar 2025, 16:55

#2 Re: Czy procesor 88PAPL01 w HP Neverstop 1200W wymaga programowania?

von xamledyD 19 Januar 2025, 21:25
Witam.
Po 88PAPL01- jest dalszy ciąg oznaczenia (zazwyczaj trzy litery i cyfra). Czy zakupiony układ ma dalszy ciąg oznaczenia identyczny z tym uszkodzonym?
Nowy układ pochodzi z pewnego źródła? Chociaż w przypadku tych układów jedynym pewnym źródłem wydaje się być płyta-dawca z inną usterką.
Zmieniałeś spoiwo pod nowym układem czy lutowałeś na tym które było oryginalnie nałożone?
Pozdrawiam

#3 Re: Czy procesor 88PAPL01 w HP Neverstop 1200W wymaga programowania?

von Jurek88 20 Januar 2025, 12:19
Pełne oznaczenie procesora to 88PAPL01-BXI2. z tego co udało mi się ustalić to producentem jest Marvell.
Procesor jest z pewnego źródła. Najpierw zalutowałem go na oryginalnych kulkach.
Następnie na kulkach z dodatkiem ołowiu. Siadł ładnie.
Gadałem też z serwisem w Katowicach, nie są do końca pewni, ale raczej powinien być programowalny pod konkretną drukarkę. Oni raczej przekładają procesory z płyty gdzie on jest sprawny i jest to ta sama drukarka.
Ze strony HP pobrałem firmware, jest on w pliku exe. Zapewne można go jakoś wydobyć, tylko jak procesor zaprogramować?
Nigdzie nie ma dokumentacji.

#4 Re: Czy procesor 88PAPL01 w HP Neverstop 1200W wymaga programowania?

von xamledyD 20 Januar 2025, 18:22
Spytałem o końcówkę oznaczenia, ponieważ podejrzewam że Marvell produkując te układy dla HP może oznaczać ich wersje tak jak np. ITE oznaczało wersje układów KBC. Przykładowo układ IT8987E występuje w wariantach BXA, BXS, CXA i CXS. Wersje te różnią się od siebie. Podobnie jest zapewne z układami 88PAPL01 - w HP Neverstop 1200W jest wariant BXI2, a np. w HP LaserJet MFP 140we jest wariant BWG2. Czy te wersje są zamienne? Nie wiem, nie próbowałem.
Firmware ze strony HP zawiera plik PJL (Printer Job Language) przesyłany bezpośrednio z poziomu Buforu wydruku do działającej drukarki. W sieci można znaleźć przykład inżynierii wstecznej takiego oprogramowania dla HP OfficeJet Pro 8720. W skrócie: taniej wyjdzie znaleźć sprawny formater lub drukarkę...
Spytam tak dla formalności: wymieniony został sam procesor, czy również układ TPS54335A? Te układy "lubią" ulegać uszkodzeniom, wymieniłem ich trochę w drukarkach HP i Brotherach.
Pozdrawiam

#5 Re: Czy procesor 88PAPL01 w HP Neverstop 1200W wymaga programowania?

von Jurek88 21 Januar 2025, 10:09
Tak, standardowo wypalony był TPS54335A. Ale po przepięciu uszkodzony został też procesor i układ karty WiFi. O dziwo pozostałe układy są sprawne (teoretycznie). Może kolega będzie widział, czy w razie uszkodzenia pamięci RAM czy formater będzie martwy jak u mnie? Tak myślę, że skoro procesor został uszkodzony, to prawdopodobnie mógł też uszkodzić pamięć.
Sam formater kosztuje ok 350 zł, więc wymiana jest nieopłacalna.
Może kolega posiada taką płytkę lub sprawny procesor z tego modelu?
Chętnie kupię.
Ewentualnie może jakaś podpowiedź jak go zaprogramować? Po podłączeniu płyty do komputera nie zgłasza się.

Re: Czy procesor 88PAPL01 w HP Neverstop 1200W wymaga programowania?

von Google Adsense [BOT] 21 Januar 2025, 10:09