• MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

#1 MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

przez Xion 21 stycznia 2025, 15:06
Witam
MacMini 5.3 (A1347) i7 2.0GHz z IHD3000 - to chyba jakaś wersja serwer - dwa dyski w macierzy.
Komputer miał fabrycznie zainstalowany jakiś stary system chyba OS X Lion.

Komputer bez problemów uruchamiał LiveOS - y z pendrive. Zainstalowałem na nim Linuxa (DeepinOS) i wszystko śmigało bardzo fajnie ale... zapomniałem hasła.
Postanowiłem zainstalować na nim jakiś nowszy OSX próbowałem chyba z Catalina ale nic się nie uruchamia.
Teraz próbuję wrócić do Linuksa, lub odpalić systemy Live i nic.
Resety nic nie dają a na opcje z alt,cmd, P i R nie reaguje. Przy wciśnięciu alt pojawia się np. pendrive z systemem ale wybranie nic nie powoduje, naciśnięcie strzałki idzie w próżnię. Połączenie sieciowe WiFi: po wpisaniu hasła w nieskończoność kręci się kółeczko przy haśle.
Odłączyłem całkiem dyski. Wyczyściłem partycję i dalej nic.

Czy możliwe jest że nastąpiło uszkodzenie wsadu UEFI? Czy jest możliwe w tym (złomie) ponowne zaprogramowanie pamięci jakimś wsadem czy wykombinowali coś co utrudni życie?

Re: MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

przez Google Adsense [BOT] 21 stycznia 2025, 15:06

#2 Re: MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

przez Vogelek23 22 stycznia 2025, 03:54
Xion napisał(a):MacMini 5.3 (...) próbowałem chyba z Catalina
Maksymalnie na tej maszynie zainstalujesz macOS 10.13.x (High Sierra).

Xion napisał(a):Czy jest możliwe w tym (złomie) ponowne zaprogramowanie pamięci jakimś wsadem czy wykombinowali coś co utrudni życie?
Można, tylko z oryginalnego wsadu należy przenieść region ME oraz numer seryjny urządzenia.

#3 Re: MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

przez Xion 22 stycznia 2025, 09:04
Dziękuję.
Myślę czy możliwe są inne przyczyny takiego stanu rzeczy niż "wysypany" wsad?
Pytam bo nowy system nawet się nie "zbotował" tzn. nie pojawił się w "boot menu". Więc uszkodzenie pamięci jak już to spowodowało co innego - może prędzej wiele prób uruchomienia i restarty.
Zrobiłem pendrive z OSX 10.7 - pojawia się w boot menu ale również nie uruchamia się.
Odłączyłem oba dyski i podłączyłem dysk z Windows a potem Batocera (oba systemy poprzednio na nim pracowały) obecnie szare tło.

Zauważyłem że podłączając dyski z jakimś systemem również dysk z maka w jego "boot menu" widoczne są jedynie dyski podłączone pod USB. Tak jak by nie widział żadnego z podpiętych dysków co myślę tłumaczyło by brak reakcji.

Re: MacMini 5.3 (A1347) nie mogę nic uruchomić

przez Google Adsense [BOT] 22 stycznia 2025, 09:04