#1 Dell e7450 LA-A961P - Diagnostyka po zalaniu i uszkodzone diody PD817, PD5
przez bpjl • 27 stycznia 2025, 18:05
Dell e7450
Cześć,
Mam na stole płytę główną LA-A961P Rev:1.0(A00) pochodzącą z zalanego laptopa. Komputer zalano herbatą i w tym samym momencie odłączono zasilanie, od razu wyjęto baterię i odwrócono laptopa do góry dnem.
Przyglądałem się płycie, jednak nie widzę na niej śladów zalania. Może ciecz nie zdążyła niej dotrzeć, a może po prostu tego nie widzę.
W czasie oględzin zauważyłem spaloną (zwęgloną z jednej strony) podwójną diodę PD817.

Spadki napięć na niej wynosiły:
- PIN1-PIN3 w kier. przewodzenia = 0,137V
- PIN1-PIN3 w kier. zaporowym = 0,137V
- PIN2-PIN3 w kier. przewodzenia = 0,445V
- PIN2-PIN3 w kier. zaporowym = OL
Po wylutowaniu rezystancja między polami gdzie była przylutowana, jest poza skalą mojego miernika (ponad 20MΩ). Tak samo między pinem 1 a GND oraz 2 i GND. Między 3 i GND jest ok 100kΩ.
Zmierzyłem też rezystancję na gnieździe zasilania i wynosiła zaledwie 5Ω. Powodem była dioda PD5.

Po jej usunięciu rezystancja na gnieździe wzrosła do 115kΩ.
Dodatkowo pomiary rezystancji względem GND:
- +DC_IN_SS = ponad 20MΩ
- +3.3V_ALW = 11kΩ
- +5V_ALW = 25kΩ
- cewka od VC_CORE = 70Ω
- wszystkie inne cewki = rezystacja idzie w kΩ
- 8 noga SPI = 117kΩ
I teraz do sedna sprawy i pytań:
1. Co jeszcze powinienem sprawdzić, zanim podejmę próbę uruchomienia płyty?
2. Stawiam, że bez PD5 płyta ruszy jesli jest sprawna. A jak ma się sprawa z PD817?
Cześć,
Mam na stole płytę główną LA-A961P Rev:1.0(A00) pochodzącą z zalanego laptopa. Komputer zalano herbatą i w tym samym momencie odłączono zasilanie, od razu wyjęto baterię i odwrócono laptopa do góry dnem.
Przyglądałem się płycie, jednak nie widzę na niej śladów zalania. Może ciecz nie zdążyła niej dotrzeć, a może po prostu tego nie widzę.
W czasie oględzin zauważyłem spaloną (zwęgloną z jednej strony) podwójną diodę PD817.

Spadki napięć na niej wynosiły:
- PIN1-PIN3 w kier. przewodzenia = 0,137V
- PIN1-PIN3 w kier. zaporowym = 0,137V
- PIN2-PIN3 w kier. przewodzenia = 0,445V
- PIN2-PIN3 w kier. zaporowym = OL
Po wylutowaniu rezystancja między polami gdzie była przylutowana, jest poza skalą mojego miernika (ponad 20MΩ). Tak samo między pinem 1 a GND oraz 2 i GND. Między 3 i GND jest ok 100kΩ.
Zmierzyłem też rezystancję na gnieździe zasilania i wynosiła zaledwie 5Ω. Powodem była dioda PD5.

Po jej usunięciu rezystancja na gnieździe wzrosła do 115kΩ.
Dodatkowo pomiary rezystancji względem GND:
- +DC_IN_SS = ponad 20MΩ
- +3.3V_ALW = 11kΩ
- +5V_ALW = 25kΩ
- cewka od VC_CORE = 70Ω
- wszystkie inne cewki = rezystacja idzie w kΩ
- 8 noga SPI = 117kΩ
I teraz do sedna sprawy i pytań:
1. Co jeszcze powinienem sprawdzić, zanim podejmę próbę uruchomienia płyty?
2. Stawiam, że bez PD5 płyta ruszy jesli jest sprawna. A jak ma się sprawa z PD817?