• Dell e7450 LA-A961P - Diagnostyka po zalaniu i uszkodzone diody PD817, PD5

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Dell e7450 LA-A961P - Diagnostyka po zalaniu i uszkodzone diody PD817, PD5

от bpjl 27 Январь 2025, 18:05
Dell e7450

Cześć,

Mam na stole płytę główną LA-A961P Rev:1.0(A00) pochodzącą z zalanego laptopa. Komputer zalano herbatą i w tym samym momencie odłączono zasilanie, od razu wyjęto baterię i odwrócono laptopa do góry dnem.

Przyglądałem się płycie, jednak nie widzę na niej śladów zalania. Może ciecz nie zdążyła niej dotrzeć, a może po prostu tego nie widzę.

W czasie oględzin zauważyłem spaloną (zwęgloną z jednej strony) podwójną diodę PD817.

Изображение

Spadki napięć na niej wynosiły:
- PIN1-PIN3 w kier. przewodzenia = 0,137V
- PIN1-PIN3 w kier. zaporowym = 0,137V
- PIN2-PIN3 w kier. przewodzenia = 0,445V
- PIN2-PIN3 w kier. zaporowym = OL

Po wylutowaniu rezystancja między polami gdzie była przylutowana, jest poza skalą mojego miernika (ponad 20MΩ). Tak samo między pinem 1 a GND oraz 2 i GND. Między 3 i GND jest ok 100kΩ.

Zmierzyłem też rezystancję na gnieździe zasilania i wynosiła zaledwie 5Ω. Powodem była dioda PD5.

Изображение

Po jej usunięciu rezystancja na gnieździe wzrosła do 115kΩ.

Dodatkowo pomiary rezystancji względem GND:
- +DC_IN_SS = ponad 20MΩ
- +3.3V_ALW = 11kΩ
- +5V_ALW = 25kΩ
- cewka od VC_CORE = 70Ω
- wszystkie inne cewki = rezystacja idzie w kΩ
- 8 noga SPI = 117kΩ

I teraz do sedna sprawy i pytań:
1. Co jeszcze powinienem sprawdzić, zanim podejmę próbę uruchomienia płyty?
2. Stawiam, że bez PD5 płyta ruszy jesli jest sprawna. A jak ma się sprawa z PD817?

Re: Dell e7450 LA-A961P - Diagnostyka po zalaniu i uszkodzone diody PD817, PD5

от Google Adsense [BOT] 27 Январь 2025, 18:05

#2 Re: Dell e7450 LA-A961P - Diagnostyka po zalaniu i uszkodzone diody PD817, PD5

от ctro 28 Январь 2025, 07:12
Cześć

Usuń schematy z załącznika, bo możesz dostać ostrzeżenie od admina. Można wrzucać tylko fragmenty schematów, a reszta jest w dziale pobierania.

PD817 wg mnie musisz wlutować nową.
Bez PD5 powinna ruszyć, ale nie wykryje mocy zasilacza i będzie chodzić na niskim taktowaniu.
Po wlucie sprawdź jeszcze raz rezystancje i jak nie będzie nisko, to odpalaj sprzęt.

#3 Re: Dell e7450 LA-A961P - Diagnostyka po zalaniu i uszkodzone diody PD817, PD5

от bpjl 28 Январь 2025, 07:19
ctro писал(а):Usuń schematy z załącznika, bo możesz dostać ostrzeżenie od admina. Można wrzucać tylko fragmenty schematów, a reszta jest w dziale pobierania.

Dzięki za info.
ctro писал(а):Bez PD5 powinna ruszyć, ale nie wykryje mocy zasilacza i będzie chodzić na niskim taktowaniu.

O tym nie pomyślałem. Dzięki.

#4 Re: Dell e7450 LA-A961P - Diagnostyka po zalaniu i uszkodzone diody PD817, PD5

от matic 28 Январь 2025, 11:28
ctro писал(а):Bez PD5 powinna ruszyć, ale nie wykryje mocy zasilacza
The diode PD5 is for an ESD protection only, so everything should work without it, including the power supply detection.

#5 Re: Dell e7450 LA-A961P - Diagnostyka po zalaniu i uszkodzone diody PD817, PD5

от bpjl 28 Январь 2025, 17:56
Po wymianie PD817 laptop włączył się i dał obraz.

Re: Dell e7450 LA-A961P - Diagnostyka po zalaniu i uszkodzone diody PD817, PD5

от Google Adsense [BOT] 28 Январь 2025, 17:56