Dzień dobry, chciałbym rozpocząć moją przygodę z lutowaniem. Posiadam starego laptopa Lenovo idea pad 100s 14ibr w którym przestało działać gniazdo zasilania. Miałem wymieniać samo gniazdo ale pomyślałam, że dla zabawy i zawsze chciałem pobawić się hotem. Spróbuję dołożyć ramu i może również dysk da się wlutować. Mój model to 2 gb ram i dysk 32 gb są wersje z 4 gb ramu i dysk 64. Kupiłem sprawną płytę i spróbuję przełożyć ram a może i dysk. Będzie to moje pierwsze zetknięcie że stacją lutowniczą. Proszę o pomoc w wyborze stacji i materiałów potrzebnych do tej operacji. Myślałem o yihua 902A i topnik amtech 223 u 10 g wiadomo cyna plecionka taśma kapton schemat płyty wiem, że po wlucie trzeba ustawiać poprawnie rezystory na płycie aby zadziałało. Czy to nie za grubo na początek. Wiem, że nie ma to zbyt dużego sensu ale chce się sprawdzić jak mi pójdzie no i for fan. Dużej straty nie będzie bo to szrot.
Re: Pomoc w wlutowaniu ramu
przez Google Adsense [BOT] • 28 stycznia 2025, 10:27
Do lutowania układów BGA potrzebujesz stacji do lutowania BGA. Ze stacją Yihua 902A nawet nie próbuj, bo albo nie ściągniesz układów, albo je przegrzejesz. Ponadto, po wylutowaniu pamięci RAM czy NAND będziesz je musiał przekulkować, aby wlutować je ponownie do drugiej płyty - a do tego znów potrzebne są odpowiednie sita, stojak (czy tam uchwyt), kulki o odpowiedniej średnicy i kilka innych rzeczy.
Jeśli chcesz nauczyć się lutowania podaną stacją, to obowiązkowo zacznij od małych elementów (rezystory, kondensatory, diody, tranzystory, układy scalone SOP, DFN, QFN i tak dalej). Nie porywaj się z motyką na słońce, jeśli nie masz wprawy i odpowiedniej wiedzy w temacie lutowania układów BGA. Aby zacząć lutowanie BGA, musisz najpierw nauczyć się teorii - na przykład, co to jest δt, jakie są fazy lutowania i po co w ogóle one są, co to jest Tcmax, jak skalibrować termoparę i wiele innych zagadnień.
Jeśli chcesz nauczyć się lutowania podaną stacją, to obowiązkowo zacznij od małych elementów (rezystory, kondensatory, diody, tranzystory, układy scalone SOP, DFN, QFN i tak dalej). Nie porywaj się z motyką na słońce, jeśli nie masz wprawy i odpowiedniej wiedzy w temacie lutowania układów BGA. Aby zacząć lutowanie BGA, musisz najpierw nauczyć się teorii - na przykład, co to jest δt, jakie są fazy lutowania i po co w ogóle one są, co to jest Tcmax, jak skalibrować termoparę i wiele innych zagadnień.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
A może iyhua 882D będzie lepsza? Jaki rozmiar kulek będę potrzebować do tych ramów 0.4 mm będą dobre z allegro? Jaka temperaturę na hocie i jaki nadmuch 450 stopni celsjusza i nadmuch 1-2? Zdaję sobie sprawę, że trzeba ponownie zakulkować przed wlutem myślałem, że da radę tylko hotem, kupiłbym sita. Lutowałem już proste rzeczy. Wiem, że to nie takie hop siup dlatego zwracam się o pomoc co muszę kupić.
-- Posty scalono --
Ok poczytam podszkolę się. naoglądałem się youtube, koleś tam kulkował bez sita małe układy i wylutowywał tylko hotem, myślałem, że tak można. Nie pomyślałem o tym, że mogę przegrzać układ.
-- Posty scalono --
Ok poczytam podszkolę się. naoglądałem się youtube, koleś tam kulkował bez sita małe układy i wylutowywał tylko hotem, myślałem, że tak można. Nie pomyślałem o tym, że mogę przegrzać układ.
mintka17 napisał(a):A może iyhua 882D będzie lepsza?To jest właściwie to samo, co Yihua 902A.
mintka17 napisał(a):Jaki rozmiar kulek będę potrzebować do tych ramów 0.4 mm będą dobre z allegro?A to już zależy, jakie są te pamięci. Zwykle w pamięciach RAM spotyka się kulki od 0,3mm do 0,45mm - rozmiar jest też zazwyczaj nadrukowany na sicie do danego typu pamięci.
mintka17 napisał(a):Jaka temperaturę na hocie i jaki nadmuch 450 stopni celsjusza i nadmuch 1-2?Już pisałem - nie podchodź do lutowania pamięci RAM z samym hot-airem, jeśli nie masz teorii w "małym palcu". Potrenuj lepiej wylutowywanie MOSFET-ów, które początkującym sprawiają dość duże problemy.
mintka17 napisał(a):naoglądałem się youtube, koleś tam kulkował bez sita małe układy i wylutowywał tylko hotemDość często to, co na YouTube wygląda na proste, w rzeczywistości jest dużo bardziej skomplikowane. Zdarzają się osoby, które nagrywając filmy, nie pokazują wszystkiego - robią to celowo, aby właśnie wyglądało to na proste. Bywają też i tacy, co faktycznie lutują układy BGA samym hot-airem, a potem uruchamiają inną (działającą) płytę, aby pokazać, że to działa, choć w rzeczywistości nie działa. Ci robią to głównie w celu wygenerowania dużego ruchu, aby zarabiać na "kontencie". Dlatego zawsze podchodź z dużą rezerwą do tego, co widzisz w internecie.
mintka17 napisał(a):Będzie to moje pierwsze zetknięcie że stacją lutowniczą (...) Lutowałem już proste rzeczyNo to w końcu lutowałeś już wcześniej hot-airem, czy to Twój pierwszy raz?
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Nie lutowałem jeszcze hotem bo go jeszcze nie kupiłem. Nie jestem pewien, który model będzie dla mnie najlepszy do nauki. Lutowałem lutownicą proste rzeczy kabelki słuchawki nic skomplikowanego. Oglądałem te stacje bga, taka nadaje się do nauki 853AAA yihua. Nie będę na razie nic robić samym hotem post napisałem jak nie było jeszcze Twojej odpowiedzi. Widzę, że muszę się starannie przygotować.
mintka17 napisał(a):taka nadaje się do nauki 853AAA yihuaNa początek wystarczy w zupełności - dzięki takiej stacji nauczysz się ustawiać profile, kalibrować termopary i poznasz organoleptycznie niuanse lutowania układów BGA.
mintka17 napisał(a):Nie jestem pewien, który model będzie dla mnie najlepszy do nauki.To zależy, jakim budżetem dysponujesz. Ja jeszcze do tej pory używam starej, wysłużonej, ale nadal świetnie sobie radzącej "chińskiej zabawki" Yihua 852D+, którą kupiłem jakieś 10 lat temu, zastępując mocno wyeksploatowaną Aoyue PT-803, w której po 8 latach intensywnej pracy "skończyła się" pompa powietrza. Yihua 852D+ ma w kolbie tylko grzałkę, a nadmuch jest realizowany przez pompę w stacji bazowej.
mintka17 napisał(a):Myślałem o yihua 902A (...) A może iyhua 882D będzie lepsza?Z tych dwóch chyba poszedłbym w stronę wygody i wziął Yihua 882D z uwagi na cyfrowe wyświetlacze, które (przynajmniej w teorii) powinny dawać dużo dokładniejsze wskazania temperatury.
Re: Pomoc w wlutowaniu ramu
przez Google Adsense [BOT] • 29 stycznia 2025, 18:16