• Dell E7450 - nie wykrywa mocy zasilacza po naprawie kabla ID - co sprawdzić?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell E7450 - nie wykrywa mocy zasilacza po naprawie kabla ID - co sprawdzić?

przez bpjl 29 stycznia 2025, 14:47
Cześć.

W nawiązaniu i kontynuując naprawę tego komputera - dell-e7450-la-a961p-diagnostyka-po-zalaniu-i-uszkodzone-diody-pd817-pd5-t75466.html

Laptop teraz nie potrafi wykryć mocy zasilacza, a co za tym idzie, nie ładuje baterii i działa z ograniczoną wydajnością.

Pierwszym problemem był urwany kabelek od ID. Jednak po jego naprawie problem pozostał.

Co ciekawe gdy był urwany, to na pinie ID złącza zasilania, na płycie, było 3,2V przy prawie 150kΩ względem masy. Po naprawie kabelka jest tam napięcie zasilania przy tej samej rezystancji.

W pierwszej chwili pomyślałem, że coś zwarłem i teraz do końca ubiłem detekcję. Odpiąłem gniazdo od płyty, lecz okazało się, że nie mam na tym krótkim kabelku zwarcia między + i ID. Po prostu zasilacza na ID podaje napięcie zasilania. Zdziwiło mnie to ale próbowałem na 2 zasilaczach (oryginał Dell i zamiennik) i w obu przypadkach było tak samo. Czy tak powinno być?

Co może być przyczyną braku detekcji zasilacza?

Przyznam, że nie wlutowałem jeszcze diody ESD (PD5). Czy to może mieć wpływ na detekcję?

Płyta to LA-A961P Rev:1.0(A00)

Re: Dell E7450 - nie wykrywa mocy zasilacza po naprawie kabla ID - co sprawdzić?

przez Google Adsense [BOT] 29 stycznia 2025, 14:47

#2 Re: Dell E7450 - nie wykrywa mocy zasilacza po naprawie kabla ID - co sprawdzić?

przez DILLCOm 29 stycznia 2025, 15:07
Prawidłowe napięcie na linii ID to około 3.3V, jeśli pojawia się tam napięcie 19V po podłączeniu ładowarki to masz najprawdopodobniej uszkodzone gniazdo i w jego środku dochodzi do zwarcie pinu ID z pinem +DCIN albo źle naprawiłeś kabel ID. Jest ryzyko, że po pojawieniu się napięcia 19V na linii ID doszło do uszkodzenia elementów na linii rozpoznawania zasilacza ale to trzeba sprawdzić jak już wyeliminujesz problem zbyt wysokiego napięcia

#3 Re: Dell E7450 - nie wykrywa mocy zasilacza po naprawie kabla ID - co sprawdzić?

przez bpjl 29 stycznia 2025, 15:13
Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina. Lutując kabelek ID jednak delikatnie zwarłem ten sygnał z +. Po usunięciu ustreki napięcie na linii ID spadło do 3,3V i komputer nie raportuje już błędu.

Re: Dell E7450 - nie wykrywa mocy zasilacza po naprawie kabla ID - co sprawdzić?

przez Google Adsense [BOT] 29 stycznia 2025, 15:13