• HP EliteBook 735 G6 - przeniesienie SN itp. po zmianie płyty głównej

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 HP EliteBook 735 G6 - przeniesienie SN itp. po zmianie płyty głównej

by tetranode 2 February 2025, 17:24
Cześć,
w laptopie na oryginalnej płycie głównej z powodu uszkodzenia trackpointa padło KBC. Z powodu opłacalności kosztów naprawy zakupiłem inną płytę główną. Po podmianie 1:1 łącznie z przełożeniem SSD system uruchomił się, jedynie podczas rozruchu powitał mnie komunikat System is booting in Manufacturing Program Mode. Po szybkiej lekturze użyłem programu HP BIOS Configuration Utility (BCU) i chyba dobrze uzupełniłem w UEFI nowej płyty brakujące dane.

Na stronie HP PartSurfer wpisałem SN laptopa z obudowy i otrzymałem dane jak poniżej:

Image

Na naklejcie w dolnej częsci obudowy miałem identyczne numery.

Do uzupełnienia w UEFI miałem:

Feature Byte
    Build ID
    Serial Number
    SKU Number
    Product Family
    System Board CT Number
    Product Name
    SMBIOS UUID

Wpisałem więc takie wartości:

Feature Byte: 3X476J6S6b7B7XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXbUbhcAdXXXXXXXXXXkjhk8.gn
Build ID: 19WXXXXXXXXXSAK8#DAK8
Serial Number: 5XXXXXXXVL
SKU Number: 5VA23AV
Product Family: 103C_5336AN HP EliteBook (tak było domyślnie w nowej płycie głównej)
System Board CT Number: PJBXXXXXXXX05T (tak było domyślnie w nowej płycie głównej)
Product Name: HP EliteBook 735 G6
SMBIOS UUID: wkleiłem taką samą wartość jaką podaje UEFI w Universally Unique Identifier (UUID)

Czy dobrze zrobiłem? Czy SKU Number nie powinno mieć takiego formatu 5VA23AV#ABA? Czy SMBIOS UUID jest poprawny?
Zastanawia mnie jeszcze kwestia przeniesienia klucza Windows 10 Pro, jak to zrobić? Stara płyta miała Spare Part Number L62283-601 a nowa ma L62283-601 (czyli jest bez klucza?) Klucz Windows odzyskałem z systemu, normalnie się uruchomił po podmianie płyty.

Re: HP EliteBook 735 G6 - przeniesienie SN itp. po zmianie płyty głównej

by Google Adsense [BOT] 2 February 2025, 17:24

#2 Re: HP EliteBook 735 G6 - przeniesienie SN itp. po zmianie płyty głównej

by Vogelek23 3 February 2025, 19:43
tetranode wrote:Czy dobrze zrobiłem?
Wygląda, że tak.

tetranode wrote:Czy SKU Number nie powinno mieć takiego formatu 5VA23AV#ABA?
Nie. SKU to jest to, co przed znakiem #.

tetranode wrote:Czy SMBIOS UUID jest poprawny?
Jeśli te dane wyświetlają się w BIOSie poprawnie, to UUID jest poprawny.

tetranode wrote:Stara płyta miała Spare Part Number L62283-601 a nowa ma L62283-601
Podałeś w obu przypadkach ten sam SPN :wtf:

tetranode wrote:Zastanawia mnie jeszcze kwestia przeniesienia klucza Windows 10 Pro, jak to zrobić?
A to nie jest tak, że Windows 10 aktywuje się automatycznie z danym UUID? Jeszcze nigdy nie miałem problemów z kluczem produktu czy aktywacją systemu w przypadku Windows 10, nawet po podmianie DMI na inne w przypadkach napraw wsadów BIOS.

#3 Re: HP EliteBook 735 G6 - przeniesienie SN itp. po zmianie płyty głównej

by tetranode 9 February 2025, 20:17
Vogelek23 wrote:Podałeś w obu przypadkach ten sam SPN :wtf:

Tak jest, moja pomyłka. Powinno być tak:

Stara płyta:

Image

Nowa płyta:

Image

Gdzieś przeczytałem, że 601 oznacza płytę z kluczem Win10 a 001 płytę bez klucza, HP PartSurfer podaje to tak:

Image

Vogelek23 wrote:Jeśli te dane wyświetlają się w BIOSie poprawnie, to UUID jest poprawny.

To dlaczego musiałem ręcznie przepisać do pozycji "SMBIOS UUID" UUID z pozycji Universally Unique Identifier (UUID)? ;)

Vogelek23 wrote:A to nie jest tak, że Windows 10 aktywuje się automatycznie z danym UUID?

Nie wiem jak to może wyglądać z tym SPN z 001 zamiast 601 ...

Re: HP EliteBook 735 G6 - przeniesienie SN itp. po zmianie płyty głównej

by Google Adsense [BOT] 9 February 2025, 20:17