• HP ELITEDESK=705 G4 SFF nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP ELITEDESK=705 G4 SFF nie uruchamia się

przez inventco 1 lutego 2025, 14:31
Witam.
Dane jakie udało mi się odczytać:

płyta YAML 19 E114139 94V-0
D33D66

Chipset AMD 77A2 1836 N26T80.00 218-0891005
CPU RYZEN 3 PRO 2200G
BIOIS 2 układy MX25L12873F

objaw płyta uruchamia wentylator na pełne obroty po chwili pojawia się błąd 3 raz czerwony led i długie dźwięki) potem 4ry krótkie dźwięki (i migniecia na biało)

Szukałem błędu ale wszedzie inform,acje odnoszą się do aio lub laptopów.... a to desktop
Zasilacz drugi załatwiłem nic to nie zmienia.
Bios drugi żadnej zmiany
pamięć podstawiona to samo
bez cpu to samo bez pamięci to samo
nie ma zwarć na żadnej z cewek
3V . 5V, 1.05, 1.22 ok 12V płyta ok....

Nie mam tylko zasilania CPU
ale bez CPU ten sam błąd

spotkał się ktoś z takim objawem ?

Re: HP ELITEDESK=705 G4 SFF nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 1 lutego 2025, 14:31

#2 Re: HP ELITEDESK=705 G4 SFF nie uruchamia się

przez carrneiro 1 lutego 2025, 17:29
Sprawdź jakie masz rezystancje na kondensatorach przy mostku.
Sprawdź organoleptycznie czy most nie parzy po przycisku zasilania.
Miałem kilka takich sztuk i wszędzie to był uszkodzony PCH.

#3 Re: HP ELITEDESK=705 G4 SFF nie uruchamia się

przez inventco 3 lutego 2025, 10:11
Na linii 1.05 mam 20ohm do masy napięcie obecne
Pozostałe linie zasilające kohm do masy
jedyne co trochę się grzeje to RTL8111 (lan) ma 27-29 stopni
reszta na termowizji zimna

#4 Re: HP ELITEDESK=705 G4 SFF nie uruchamia się

przez matic 3 lutego 2025, 11:22
inventco napisał(a):Szukałem błędu ale wszedzie inform,acje odnoszą się do aio lub laptopów.... a to desktop
I found these on the Hp website, it applies to desktops:
Obrazek

#5 Re: HP ELITEDESK=705 G4 SFF nie uruchamia się

przez inventco 3 lutego 2025, 11:46
Witam ponownie.
Wiem znam ten wpis ale oni piszą o podłaczeniu good known PSU - a są te komputery z zewnetrznym zasilaczem. i tam nie kontaktuje środkowy pin najczęściej.
A tu zasilacz jest wbudowany i co gorsze kupiłem nowy drugi i to samo.

#6 Re: HP ELITEDESK=705 G4 SFF nie uruchamia się

przez matic 3 lutego 2025, 11:55
Specify the resistances and voltages to ground on all coils.

Re: HP ELITEDESK=705 G4 SFF nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 3 lutego 2025, 11:55