• ThinkPad E14 Gen2 komunikat Formset (Restart) A7F26116-CFDC-4296-8224-ED7D140170C7

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ThinkPad E14 Gen2 komunikat Formset (Restart) A7F26116-CFDC-4296-8224-ED7D140170C7

przez Lucjan2017 3 lutego 2025, 18:22
Witam, Thinkpad E14 Gen2 model: 20T6000TPB widoczne ślady zalania na płycie głównej. Wymieniono kilka drobnych elementów smd oraz KBC (kupiłem zaprogramowane z powodu braku programatora). Bios czysty ze strony producenta, dysk twardy nowy. Przy próbie zapisania ustawień w Biosie widoczny komunikat ze zdjęcia poniżej.
Obrazek
to samo gdy za pomocą Thinkpad Maitenance Utilities próbuję zapisać np. serial number otrzymuję poniższy komunikat.
Obrazek
Po instalacji systemu Windows 10 komputer zawiesza się w momencie ponownego uruchomienia. Pojawia się logo Windows ale system nie zostaje uruchomiony . Poniżej więcej info na temat komputera.
Obrazek
Obrazek
oraz aktualny wsad Biosu. Podejrzewam że Windows nie startuje przez w/w błędy. Gdzie szukać przyczyny?

Uzupełniam post zgodnie z poleceniem moderatora oznaczenie kodowe PCB: GE420/GE520 NM-C771 rev 1.0

Re: ThinkPad E14 Gen2 komunikat Formset (Restart) A7F26116-CFDC-4296-8224-ED7D140170C7

przez Google Adsense [BOT] 3 lutego 2025, 18:22

#2 Re: ThinkPad E14 Gen2 komunikat Formset (Restart) A7F26116-CFDC-4296-8224-ED7D140170C7

przez ctro 3 lutego 2025, 21:50
Miałem taki sam problem w lenovo. Zrobiłem downgrade bios i EC o 1 oczko w dół od aktualnie posiadanego, zmieniłem co trzeba i podniosłem bios ponownie. Laptop działał już bez tych błędów.

Np. 1.20 z tej strony:
https://support.lenovo.com/pl/pl/downlo ... -e15-gen-2

#3 Re: ThinkPad E14 Gen2 komunikat Formset (Restart) A7F26116-CFDC-4296-8224-ED7D140170C7

przez Lucjan2017 5 lutego 2025, 07:20
Niestety nie mam programatora do EC muszę poszukać jakiegoś innego sposobu.

#4 Re: ThinkPad E14 Gen2 komunikat Formset (Restart) A7F26116-CFDC-4296-8224-ED7D140170C7

przez ctro 5 lutego 2025, 09:07
Możesz przygotować sobie bootable USB i zrobić downgrade bios z pendrive, aby naprawić błędy w BIOS. Nie potrzebujesz programatora EC. Lenovo update samo robi upgrade/downgrade wsadu w EC.

#5 Re: ThinkPad E14 Gen2 komunikat Formset (Restart) A7F26116-CFDC-4296-8224-ED7D140170C7

przez Lucjan2017 15 lutego 2025, 00:42
Przepraszam za dłuższą nieobecność, aby zrobić aktualizację BIOSu z bootable USB musiałem zaopatrzyć się w sprawną baterie, wykonałem kilka razy downgrade a póżniej upgrade niestety bez rezultatu. Postaram się dokładnie opisać to co udało mi się zaobserwować. Gdy wykonałem downgrade do wersji 1.13 (R1AET37W) a następnie do 1.12 (R1AET36W) za pomocą Thinkpad Maitenance Utilities ale w wyższej wersji dokładnie V1.11(X64)
Obrazek
nie od razu bo na początku także był problem z zapisaniem serial number ale po wykonaniu Dump EEPROM
Obrazek
a następnie Initialize EEPROM obie operacje zakończone ,,początkowym'' sukcesem
udało mi się zapisać serial number
Obrazek
problem zaczyna się po zapisaniu ustawień w BIOSie każdy pierwszy zapis po upgrade/downgrade BIOS odbywa się normalnie każdy następny wywołuje okienko z komunikatem Formset (Restart) A7F26116-CFDC-4296-8224-ED7D140170C7. W momencie gdy komunikat zaczyna się pojawiać, nie można już zrobić ani dumpa ani inicjalizacji EEPROM poprzez Thinkpad Maitenance Utilities wyrzuca on komunikat o braku dostępu do bloku 6,7 po przyjrzeniu się tym blokom podczas operacji dump tuż po wgraniu BIOSu (operacja jest teoretycznie zakończona sukcesem) można zauważyć że blok ten nie jest do końca wyczyszczony jak bloki powyżej.
Obrazek
Pierwsze pytanie brzmi czy tak powinno być, a jeśli nie to czemu w blokach 6,7 pozostaje ta wartość?
Następne spostrzeżenie jeżeli tuż po zmianie BIOSu ustawiam supervisor password to do 1 zapisu ustawień każde wejście do ustawień BIOSu jest poprzedzone żądaniem podania tego hasła, po zapisie w ustawieniach (F10) wyświetla się opcja disabled, nie ma potrzeby wpisywania hasła aż do kolejnej zmiany biosu (up/down bez znaczenia) po tej operacji komputer ,,przypomina'' sobie że jednak supervisor password jest włączone i wymaga go przy wejściu do setup BIOS a następnie po kolejnym zapisie ustawień hasło znika i tak w koło.
Kolejne pytanie, czy na tej płycie głównej znajdują się jakieś inne programowalne układy w których zawarte są jakieś informacje oprócz kości BIOS(W25Q128JWSIQ_SO8) i układu KBC(IT8227E)?
System win 10 i win 11 instalowałem na dwóch różnych dyskach w dwóch różnych złączach instalacja przebiega jak już wspominałem do momentu restartu, restart nie następuje a po ponownym wymuszonym uruchomieniu komputera i dłuższej chwili oczekiwania pojawia się komunikat
Obrazek
Na koniec dodam, że komputer działa stabilnie wentylator kręci się z różną prędkością zależną od temperatury, ekran nie miga, nie ma samoistnych restartów, pracuje zarówno na samej baterii oraz na samym zasilaczu, bateria ładuje się, dźwięki systemowe ok, podświetlenie klawiatury działa, touchpad i klawiatura sprawne, porty USB sprawne. Niestety obecnie skończyły mi się pomysły i możliwości sprzętowe, proszę o jakieś sugestie.

#6 Re: ThinkPad E14 Gen2 komunikat Formset (Restart) A7F26116-CFDC-4296-8224-ED7D140170C7

przez ctro 15 lutego 2025, 09:23
Spróbowałbym z nową kością bios. Aktualna zdaje się mieć jakieś bad sectory.
Próbowałeś wgrać inny, sprawny bios dla tej płyty w celach testowych? Może twój plik jest na zbyt uszkodzony.

Dziwna sprawa z tym PNP - plug and play. Masz cokolwiek podpięte pod USB, jakieś peryferia?
Jeśli nie, to jedyną rzeczą wpinaną jest dysk twardy. Spróbowałbym innego dysku, jeśli masz.

#7 Re: ThinkPad E14 Gen2 komunikat Formset (Restart) A7F26116-CFDC-4296-8224-ED7D140170C7

przez Lucjan2017 15 lutego 2025, 19:59
Dzisiaj testowałem na jeszcze jednym dysku twardym niestety cały czas to samo, dodatkowo wymontowałem kartę sieciową ale także nic to nie dało. Zamówiłem kość BIOS spróbuję podmienić na nową, co do BIOSu tak próbowałem wcześniej programatorem wrzucić czysty wsad ze strony producenta niestety dalej było to samo. Zastanawiam się czego dokładnie dotyczy opcja dump EEPROM w Thinkpad Maitenance Utilities czy dotyczy ona tylko kości BIOS czy zeruje także coś w EC?

Re: ThinkPad E14 Gen2 komunikat Formset (Restart) A7F26116-CFDC-4296-8224-ED7D140170C7

przez Google Adsense [BOT] 15 lutego 2025, 19:59