• Hyperbook P651HP, płyta 6-71-p65p0-d02a brak obrazu, ciągłe resety przy uruchamianiu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Hyperbook P651HP, płyta 6-71-p65p0-d02a brak obrazu, ciągłe resety przy uruchamianiu

przez muchamm 10 lutego 2025, 18:25
Cześć.
Hyperbook P651HP, płyta 6-71-p65p0-d02a brak obrazu, ciągłe resety przy uruchamianiu.
Przyszedł z uszkodzonym gniazdem (niestety nie sprawdziłem czy działa), po wymianie gniazda przy składaniu zaobserwowałem wypaloną dziurkę w układzie PU18 (KEYBOARD BACKLIGHT POWER).
Po złożeniu mam takie objawy: ładowanie baterii jest, na samej baterii i na samym zasilaczu, jak również przy podłączeniu wszystkiego reaguje na przycisk power. Cykl uruchamiania trwa ok 42 sekund. W tym czasie nagrzewają się i procesor i grafika załączają się wentylatory i wyłączają po schłodzeniu, napięcia pojawiają się na wszystkich cewkach oprócz PL17 (KEYBOARD BACKLIGHT POWER), brak jest obrazu na matrycy i monitorze zewnętrznym. Po tych 42 sek następuje wyłączenie wszystkiego na ok 4 sek i cykl załączania zaczyna się od nowa.
Co może być powodem takiego objawu (właściciel twierdził że laptop działa po przyciśnięciu mocno gniazda)? Czy uszkodzona przetwornica KEYBOARD BACKLIGHT POWER może być przyczyną?
Pozdrawiam.

Re: Hyperbook P651HP, płyta 6-71-p65p0-d02a brak obrazu, ciągłe resety przy uruchamianiu

przez Google Adsense [BOT] 10 lutego 2025, 18:25

#3 Re: Hyperbook P651HP, płyta 6-71-p65p0-d02a brak obrazu, ciągłe resety przy uruchamianiu

przez muchamm 11 lutego 2025, 16:30
Cześć.
Dzięki za zainteresowanie.
Na Pinie 3 PU18 jest na pewno VIN czyli te 19.6V.
Reszty nie zmierzę bo laptop się uruchomił po odpięciu podświetlenia klawiatury, a właściciel chce go szybko zabrać i już go złożyłem.
Sprawdziłem 2 razy - po przypięciu podświetlenia znowu nie chciał się uruchomić.
Jednak gdzie kupić taki układ jak na zdjęciu:
Obrazek
Może właściciel zdecyduje się na dalszą naprawę, a nie mogę znaleźć nawet noty katalogowej tego układu.
W schemacie który pobrałem, niby do tej platformy układ PU18 to G5383AQU1U, ale nie zgadzają się piny czyli nie można się sugerować schematem.
Pozdrawiam.

#4 Re: Hyperbook P651HP, płyta 6-71-p65p0-d02a brak obrazu, ciągłe resety przy uruchamianiu

przez matic 11 lutego 2025, 21:00
muchamm napisał(a):nie mogę znaleźć nawet noty katalogowej tego układu.
It's a charger chip OZ8685A.
The datasheet of this chip is currently not publicly available.

muchamm napisał(a):W schemacie który pobrałem, niby do tej platformy układ PU18 to G5383AQU1U, ale nie zgadzają się piny czyli nie można się sugerować schematem.
Really? :wtf:
I don't know which schematic exactly you were looking at, but according to this schematic, the chip is exactly specified:
Obrazek

#5 Re: Hyperbook P651HP, płyta 6-71-p65p0-d02a brak obrazu, ciągłe resety przy uruchamianiu

przez muchamm 12 lutego 2025, 12:45
Cześć.
Dzięki za informację.
Schemat, który pobrałem to: "P670HP6 Skylake System Block Diagram", ale w opisie (nazwie pliku) było napisane, że pasuje do tej platformy: "CLEVO P670HP6(-G) P671HP6(-G) (P670HP6 Skylake) 6-71-P65P0-D02A.pdf"
Jednak skoro to układ ładowarki, to dlaczego podpięcie podświetlenia klawiatury powoduje niemożliwość uruchomienia płyty i dlaczego jest ładowanie baterii, które jest wykrywane nawet w systemie?
Nie zweryfikuję tego obecnie, ale zadzwonię do właściciela. Nie zamykam zatem jeszcze tematu.
Pozdrawiam.

#6 Re: Hyperbook P651HP, płyta 6-71-p65p0-d02a brak obrazu, ciągłe resety przy uruchamianiu

przez matic 12 lutego 2025, 16:18
muchamm napisał(a):Jednak skoro to układ ładowarki, to dlaczego podpięcie podświetlenia klawiatury powoduje niemożliwość uruchomienia płyty
It's hard to say, but it's also possible that something else is damaged, which prevents the board from starting in case the keyboard is connected.

muchamm napisał(a):dlaczego jest ładowanie baterii, które jest wykrywane nawet w systemie?
The charger chip is not only responsible for the battery charging, but also for some other things. For example, it controls the input protection transistors which are directly connected to the main power rail "VIN". The charger chip also monitors the current consumption on this power rail.
It's possible that a partially failure of this chip is responsible for the problem of the board restarts in a loop over and over again.

However, if this chip shows signs of burning, it must be replaced in any case.

Re: Hyperbook P651HP, płyta 6-71-p65p0-d02a brak obrazu, ciągłe resety przy uruchamianiu

przez Google Adsense [BOT] 12 lutego 2025, 16:18