• Program do projektowania PCB.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Program do projektowania PCB.

przez klarus 30 maja 2011, 14:10
Witam.

Nie wiem czy pisze w dobrym dziale ale tak jak w temacie, mógłby ktoś polecić jakiś program do projektowania obwodów drukowanych. Chodzi o nie duże projekty takie jak np. SPI flash programmer itp.
Dobrze by było gdyby miał tez w bibliotekach elementy w smd. Nie mam na myśli oczywiście takich programów jak Altium itp ;) .

Pozdrawiam

Re: Program do projektowania PCB.

przez Google Adsense [BOT] 30 maja 2011, 14:10

#3 Re: Program do projektowania PCB.

przez AdamStar 30 maja 2011, 14:47
Również polecam Eagle, jest bardzo prosty w obsłudze i ma nie najgorszą bazę elementów.

#4 Re: Program do projektowania PCB.

przez Robgie 30 maja 2011, 14:48
Ja swoje robię w Eagle

#5 Re: Program do projektowania PCB.

przez bull475 30 maja 2011, 14:56
Eagle, Protel, Circuit Maker.
Do symulacji prostych układów Electronics Workbench

#6 Re: Program do projektowania PCB.

przez adam1114 30 maja 2011, 15:18
Eagle lub Protel, choć widziałem dość potężne projekty wykonane w niby prostym Eaglu, więc polecam.

#7 Re: Program do projektowania PCB.

przez klarus 30 maja 2011, 17:25
Witam ponownie.

Dziękuję wszystkim kolegom za zainteresowanie. Ściągnąłem wg zaleceń Eagle i muszę powiedzieć po wstępnych oględzinach ze ma wszystko co mi będzie na razie potrzebne. Natknąłem się wczoraj tez na dosyć fajny program ISIS Proteus ale niestety tylko demo. Licencja jest dosyć droga wiec na początek Eagle w zupełności mi starczy. Miałem tez przyjemność pracować na Altium demo no ale czas próby się skończył i teraz szefostwo się zastanawia na zakupem pełnej licencji. Koszt troszkę kosmiczny bo 4000£. Ale jak wspomniałem wyżej Eagle powinien mi na początek wystarczyć. Od czasu do czasu muszę zrobić jakiś prototyp i zaczęło już mnie wkurzać budowanie w pająku albo na płytkach z dziurami. Tym bardziej ze wykonanie płytki to na dzień dzisiejszy żadna filozofia.
Jeszcze raz wszystkim dziękuje i pozdrawiam

#8 Re: Program do projektowania PCB.

przez willyvmm 30 maja 2011, 17:28
Przyjrzyj się jeszcze DesignSpark. Dość nowy program całkowicie za darmo.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).