Forum rules: Click here to view the forum rules
- Topic title should contain the brief description of problem.
- Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
- It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
- You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
- It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
Re: Hp pavilion 15 czy sam się zaprogramuje KBC IT5570E-128 CXA
by Google Adsense [BOT] • 8 February 2025, 16:29
#2 Re: Hp pavilion 15 czy sam się zaprogramuje KBC IT5570E-128 CXA
by Vogelek23 • 8 February 2025, 20:03
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
#4 Re: Hp pavilion 15 czy sam się zaprogramuje KBC IT5570E-128 CXA
by Vogelek23 • 12 February 2025, 03:27
EmiX wrote:Jakie będą objawy jeśli KBC będzie trzeba zaprogramować.Jeśli KBC nie zaprogramuje się samoczynnie, to płyta nie włączy się ani nie będzie ładowała baterii. Oczywiście to przy założeniu, że wlutowany KBC był "czysty" - bo jeśli nie był, to sam się nie zaprogramuje, a nie wiadomo, jaki zawiera program i od jakiej płyty. Mnie martwi to, że jeśli "szarpnęło" przetwornicę 3,3V i KBC, to jest możliwe, że "oberwał" także i procesor (tutaj jest hybryda z PCH).
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
#6 Re: Hp pavilion 15 czy sam się zaprogramuje KBC IT5570E-128 CXA
by Vogelek23 • 13 February 2025, 11:28
#8 Re: Hp pavilion 15 czy sam się zaprogramuje KBC IT5570E-128 CXA
by Vogelek23 • 14 February 2025, 19:14
Dla KBC ITE otwierasz wsad BIOS w aplikacji HxD i wyszukujesz frazę "ITE Tech". Kilka linijek wyżej zaczyna się "okrągły" adres pamięci (w Twoim przypadku 0xA50000) - ustawiasz kursor na początku tego adresu. Następnie sprawdzasz pojemność KBC (może być 128kB, może być 256kB, a może być i 192kB - oznaczenie KBC zawiera pojemność pamięci Flash, np. IT5570E-128 to 128kB pamięci, a IT5570E-192 to 192kB pamięci). Ponieważ Twój KBC ma 128kB pamięci, to po ustawieniu kursora na początku adresu 0xA50000 klikasz prawym przyciskiem myszy i wybierasz opcję ZAZNACZ BLOK, a następnie w polu DŁUGOŚĆ (która ma być zaznaczona kropką) wpisujesz 20000, co w kodzie heksadecymalnym oznacza dokładnie 131072 bajty w kodzie dziesiętnym (czyli 128kB). Po zaznaczeniu bloku kopiujesz go (prawy przycisk myszy lub CTRL+C na klawiaturze), otwierasz nowy plik w HXD i wklejasz skopiowany kod, po czym zapisujesz do pliku BIN. W ten sposób masz gotowy do zaprogramowania plik KBC.

Dla każdych 64kB kodu długość bloku do zaznaczenia w HxD jest równa 10000, czyli dla KBC z pamięcią 128kB zaznaczamy długość 20000, dla pamięci 192kB zaznaczamy długość 30000, dla 256kB zaznaczamy 40000, dla 384kB zaznaczamy 60000 i tak dalej.

Dla każdych 64kB kodu długość bloku do zaznaczenia w HxD jest równa 10000, czyli dla KBC z pamięcią 128kB zaznaczamy długość 20000, dla pamięci 192kB zaznaczamy długość 30000, dla 256kB zaznaczamy 40000, dla 384kB zaznaczamy 60000 i tak dalej.