• Czyszczenie pamięci ddr3l

#1 Czyszczenie pamięci ddr3l

przez mintka17 10 lutego 2025, 18:34
Wyczyściłem pola lutownicze na pamieciach, zastanawiam się tylko czy między polami ten czarny pasek też mam oczyścić bo to jest ten klej. Aby przy wlucie znów się nie rozlał. Wiem mam pobielić i zregenerować utlenione miejsca przed wlutem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Oceńcie jak to wyszło jak na pierwszy raz.

Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez Google Adsense [BOT] 10 lutego 2025, 18:34

#2 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez Vogelek23 10 lutego 2025, 19:47
1. Tego paska w środku to nie ruszaj, bo to nie jest żaden klej tylko część obudowy.
2. Współczesne lodówki robią dużo lepszej jakości zdjęcia, więc nie bardzo jest co oceniać. Z jedynego zdjęcia, które jako tako nadaje się do oceny, to masz utlenione pady, które przed kulkowaniem trzeba oczyścić (np. skalpelem). Utlenione pady to te ciemniejsze, w kolorze grafitowym - pady powinny mieć błyszczący, wyraźnie srebrny kolor.

#3 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez mintka17 12 lutego 2025, 17:19
Pierwsze dwie pamięci zakulkowane.
Obrazek
Obrazek
Może być.

#4 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez ctro 12 lutego 2025, 22:59
Nie wiem, czy te kulki są przesuniete, czy niedolutowane:
Obrazek

Myślę, że powinieneś dać zdrowo topnika i przelecieć je jeszcze raz bez sitka hot airem

#5 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez carrneiro 13 lutego 2025, 09:10
Zdjęcie nr1. Tylko pierwszy rząd z lewej 6szt jest poprawnie rozpłynięty po padach.
Jak kolega wyżej napisał daj sporo topnika i grzej z wyczuciem.

#6 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez mintka17 13 lutego 2025, 09:46
Na jaką temperaturę ustawić hota 250 stopni celciusza

#7 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez carrneiro 13 lutego 2025, 13:30
To już nie ten dział i nie ten temat.
Zapraszam do "Piaskownica".

#8 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez Vogelek23 13 lutego 2025, 15:08
carrneiro napisał(a):Zapraszam do "Piaskownica".
Przecież jesteśmy w dziale PIASKOWNICA :wtf:

mintka17 napisał(a):Na jaką temperaturę ustawić hota
Możesz i na 350°C, byle byś przestał grzać, gdy kulki "usiądą" równo. Temperaturę ustawia się taką, jaka jest komfortowa do poprawnego lutowania, a przy tym nie powoduje uszkodzenia lutowanego elementu. Nie bez znaczenia jest odległość końcówki dyszy od lutowanego elementu - im większa odległość, tym mniejsza temperatura na elemencie. Ja mam hot-air ustawiony na 325°C i minimalny nadmuch przy kulkowaniu, odległość dyszy od elementu 1,5-2cm.

#9 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez carrneiro 13 lutego 2025, 15:36
Vogelek23 napisał(a):carrneiro napisał(a):
Zapraszam do "Piaskownica".
Przecież jesteśmy w dziale PIASKOWNICA

Wybacz. Nadmair pracy i człowiek się mota...

#10 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez mintka17 13 lutego 2025, 16:28
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Poprawione ale chyba dalej nie tak jak powinno być w pierwszym zdjęciu w dwuch miejscach chyba się zalały kulki. Poproszę o ocenę sytuacji.

#11 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez carrneiro 13 lutego 2025, 16:37
Widzę, że robisz zdjęcia Mi 11 lite.
Da się więcej wyciągnąć z tego aparatu.
Dalej jest nieczytelnie przy powiększeniu.
Dalej masz z 5-6szt nie rozpłyniętych po padzie. I na jednym weszły Ci 2 kulki? (Foto1, 5 okres, grupa 1)

#12 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez mintka17 13 lutego 2025, 19:01
Przed wlutem trzeba oczyścić z cyny pola lutownicze na płycie głównej
Obrazek

#13 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez Vogelek23 14 lutego 2025, 12:14
W poście wyżej to jest pytanie, czy stwierdzenie? Jeśli pytanie, to powinno być zakończone znakiem zapytania. Zresztą w obu przypadkach odpowiedź będzie twierdząca.

#14 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez mintka17 14 lutego 2025, 21:18
Wlutowałem dwie pierwsze pamięci.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wiem, że trzeba po rozbudowie do 4 gb zmienić jakieś rezystory. Tu proszę o pomoc laptop
Lenovo ideapad 100s 14ibr płyta główna to
1001B_01_01 rev:SOVP2 znalazłem tylko to lecz nie wiem gdzie to jest na płycie głównej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tak jak ja to zrozumiałem to micron SKU_ID 0 czyli usunąć rezystor wtedy będzie wiadomo, że 4 gb a do czego jest mfg to rodzaj kości? Miałem micron więc nie muszę nic zmieniać ale to tylko moje przypuszczenia. Wszystkie pamięci wlutowanie laptop się uruchamiam. Pozostało tylko zmienić rezystory.
Proszę o pomoc w zlokalizowaniu ich. Czy mam zakończyć ten temat i otworzyć nowy. Pomoc w znalezieniu miejsca gdzie znajdują się rezystory na płycie głównej.
Znalazłem zdjęcie płyty głównej w internecie z 4 gb pamięci wlutowanymi w płytę. Przelutowałem całą drobnicę wokół odłożonego ramu. Zdjęcia pokazują tylko jedną stronę płyty a pamięci lutowałem po obu stronach.
Cały dzień nad tym siedziałem chyba uzupełniłem całą drobnicę, laptop się włącza ale nie widzi 4gb tylko 2 gb. Help
Obrazek
Obrazek

#16 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez mintka17 18 lutego 2025, 17:34
Proszę zdjęcia
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#17 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez Vogelek23 19 lutego 2025, 15:24
Przesuń rezystor w czerwonej ramce na miejsce, zaznaczone zieloną ramką, zgodnie ze strzałką.
Obrazek

#18 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez mintka17 19 lutego 2025, 18:02
Nie działa, laptop włącza się ale nie ma obrazu. Wcześniej jak przez przypadek zlutowałem zworkę było tak samo.
Obrazek

#19 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez Vogelek23 19 lutego 2025, 18:07
To oznacza, że albo źle wlutowałeś pamięć, albo uszkodziłeś ją podczas lutowania. Podaj pełne oznaczenie którejkolwiek ze starych kości RAM oraz którejkolwiek z nowych, a także upewnij się, czy wszystkie mają te same oznaczenia.

#20 Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez mintka17 19 lutego 2025, 18:17
Te wlutowałem
Obrazek
A te były
Obrazek
Może źle uzupełniłem drobnicę wokoło pamięci.

Re: Czyszczenie pamięci ddr3l

przez Google Adsense [BOT] 19 lutego 2025, 18:17