• Lenovo Yoga 4th gen NM-B861 nowy wyglad biosu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Yoga 4th gen NM-B861 nowy wyglad biosu

przez Robert175 14 lutego 2025, 11:16
Witam.
Chciałbym wiedzieć o co chodzi z tym nowym wyglądem biosu.
Mam dwa laptopy z takim samym numerem płyty głównej NM-B861 . Jedna płyta z Lenovo Yoga X1 4th gen a druga z Carbon 7th gen.
W pierwszej nowo wyglądający bios a w drugiej plycie zrobiłem update przez stronę Lenovo do biosu w tej samej wersji. Myślałem że pojawi się tak samo z nowym wyglądem a tu nadal jak stary.
Ktoś wie co za to odpowiada?
Obrazek
Obrazek

Re: Lenovo Yoga 4th gen NM-B861 nowy wyglad biosu

przez Google Adsense [BOT] 14 lutego 2025, 11:16

#2 Re: Lenovo Yoga 4th gen NM-B861 nowy wyglad biosu

przez tekort 14 lutego 2025, 16:32
Głównie wiek laptopa i typ sprzętu. Yoga jest raczej "zwykłym" laptopem, Thinkpad znowu bardziej rozbudowany. Różnic między nimi może być więcej np. wielkość wsadu samego BIOSu i opcje, które można zmieniać. Druga rzecz, Thinkpady mają zazwyczaj bardziej rozbudowany BIOS, bo są do użytku bardziej "profesjonalnego" niżeli Yoga. Dodatkowo obsada tych płyt na pewno jest też różna pomimo tego samego oznaczenia producenta. Spójrz też że wersje BIOS i samo nazewnictwo to kompletnie inne i różne systemy.

#3 Re: Lenovo Yoga 4th gen NM-B861 nowy wyglad biosu

przez Robert175 14 lutego 2025, 17:01
Coś nie trafiłeś z tym rozumowaniem. Oba biosy mają ten sam numer i datę produkcji. Inna jest tak jakby szata graficzna/wizualizacja.
Oba laptopy to Thinkpady. Oba laptopy są z tego samego wieku a raczej wyprodukowane w tych samych latach, te same procesory,pamieć Ram i te same zamienne miedzy sobą płyty główne.
Wiem, bo kupiłem płytę od Carbona i włożyłem do Yogi.
Lenovo Vantage widzi markę laptopa jako Carbon i to też bym chciał zmienić.
Oryginalna płyta w Yodze była na proc i5 i miała ten nowy wyglad biosu. Trafiła mi się tanio płyta z Carbona z i7 więc włożyłem taką.
Zastanawiam się czy dało by się uruchomić ten ładniejszy bios i ewentualnie co zrobić żeby zmienić nazwę komputera/płyty głównej na Yoga.
Instalując nowy bios byla opcja zmiany numeru w drugim okienku ale chyba nazwa komputera zaszyfowana jest w pierwszym którego nie można zmienić
Obrazek

#4 Re: Lenovo Yoga 4th gen NM-B861 nowy wyglad biosu

przez tekort 15 lutego 2025, 13:19
Robert175 napisał(a):Mam dwa laptopy z takim samym numerem płyty głównej NM-B861 . Jedna płyta z Lenovo Yoga X1 4th gen a druga z Carbon 7th gen.

Moje rozumowanie jest błędne bo opisałeś to tak jakbyś miał DWA OSOBNE LAPTOPY i pytanie dotyczyło czemu jest różnica między BIOSami. Nie dopisałeś już informacji że podmieniłeś płytę z jednego modelu do drugiego - uważasz że my się tego domyślimy samodzielnie?
Pisanie takich postów jest bezsensu. Opisz całość sytuacji skoro chcesz pomocy a nie każ innym się domyślać co zrobiłeś, a potem mówić im że nie trafiają z rozumowaniem.

Przeprogramuj wsad KBC z oryginalnej płyty do tej nowej. To tam są główne informacje DMI takie jak model sprzętu, platforma, numer seryjny itp. Wtedy magicznie po update będziesz miał "ładny" BIOS. Pytanie tylko czy wsady są takie same, bo uważam że może być więcej różnic między płytą Carbon\Yoga.

#5 Re: Lenovo Yoga 4th gen NM-B861 nowy wyglad biosu

przez Robert175 15 lutego 2025, 16:21
O widzisz, teraz podałeś juz jakiś trop. Tak myślałem że KBC ma z tym coś wspólnego.
Laptopy mam dwa i trzy płyty.
Jeden Yoga w którym jest "ładny" bios.
Drugi to identyczna Yoga po zalaniu gdzie zwarcie uszkodziło gniazdo LVDS i wypalilo dziurę na wylot(obraz jest z ładnym biosem, brak podświetlenia matrycy, Core i5). Kupiłem po numerze uszkodzoną płytę główną ktora pochodziła od Carbona 7gen dla gniazda i ewentualnych podzespołów do wykorzystania. A że udało mi się ją szybko naprawić a ma lepszy procesor, Core i7, pomyślałem że ją zostawię w środku. Laptop śmiga aż miło tylko jest widoczny jako Carbon i myślałem nad tym biosem dlaczego taki stary, mimo najświeższej aktualizacji.
Dlatego napisałem, dwa laptopy. Z zewnątrz dwie Yogi ale w jednej serce/płyta od Carbona. Moim zdaniem tłumaczenie było mniej zagmatwane. Przecież to płyta stanowi informacje o laptopie a nie jego zewnętrzne naklejki. Tymbardziej że jest ona identyczna a laptopy z zewnątrz bliźniacze.
A, i Carbon nie jest dotykowy a płyta z niego włożona do Yogi obsługuje i dotyk i rysik.

#6 Re: Lenovo Yoga 4th gen NM-B861 nowy wyglad biosu

przez Vogelek23 15 lutego 2025, 20:53
Najlepiej będzie, gdy w dziale ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS zamieścisz wsady BIOS z obu płyt ("brzydki" i "ładny" interfejs) do analizy porównawczej. Tak to możemy sobie gdybać, co i dlaczego.

#7 Re: Lenovo Yoga 4th gen NM-B861 nowy wyglad biosu

przez Robert175 16 lutego 2025, 10:35
Może ktoś podrzuci pinout Jtaga?
I pewnie jakiś rezystor do zmiany?
Jest dawca to spróbuję podmienić wsad MECa.

#8 Re: Lenovo Yoga 4th gen NM-B861 nowy wyglad biosu

przez matic 16 lutego 2025, 15:59
As for KBC JTAG enable:
- Switch the resistor R8715 to the place of R8714.
- Solder the resistors R8527, R8528, R8529, R8530 (all are 10kΩ/5%, package 0201).

Connect the programmer to the test points TP1, TP2, TP3, TP4:
- TP1= TMS
- TP2= TDI
- TP3= TDO
- TP4= CLK

Note that this KBC chip contains two memory sectors - MAIN and EEPROM. Don't forget to read/flash both of them.

#9 Re: Lenovo Yoga 4th gen NM-B861 nowy wyglad biosu

przez Robert175 17 lutego 2025, 10:28
Elementy na tej płycie są wielkości jak w telefonie. Lutowanie na niej bez mikroskopu to nie lada wyzwanie.
Ściągnąłem boardwiev i chyba nie potrafię go przeczytać. Punkty TP2 TP3 TP4 niby niedaleko od siebie ale to nie jest standardowy pinout do Jtaga. TP1 oddalone o 10cm.
Po kilkugodzinnej walce wpiąłem się "w ciemno" na płycie gdzie jest rząd sześciu kropek. Zaraz obok dodanych rezystorów 10k.
Obrazek
Niby programator łączy się i widzi jakiegoś MECa ale odczyt to same kropki
Obrazek
Czasami odczyta bez błędu ale to też same kropki
Obrazek
Nie wiem czy ustawienia programu są dobre. Obejrzałem filmik na YouTube jak ktoś próbował czytać przez MEC1633. Brak 66 do wyboru.
A do tego matic pisze o dwóch odczytach. Jak ?

#10 Re: Lenovo Yoga 4th gen NM-B861 nowy wyglad biosu

przez matic 17 lutego 2025, 16:18
Make sure that you switched the right resistor and connected the wires correctly:
Obrazek
- Don't forget to connect the ground cable between the programmer and motherboard.
- The motherboard must be connected to the power supply.

Robert175 napisał(a):A do tego matic pisze o dwóch odczytach. Jak ?
I don't have experience with RT809H programmer, so I don't know how it is here, but with SVOD programmer, there is an option to choose that:
Obrazek

#11 Re: Lenovo Yoga 4th gen NM-B861 nowy wyglad biosu

przez Robert175 17 lutego 2025, 17:49
Matic, podłączyłem wg twojego schematu, który napewno jest inny.
Rezystor przelutowany w miejsce R8714, stad wziąłem pinRST, GND podłaczone płyta-programator, 4 x 10k dolutowane prawidłowo.
Teraz odczyt jest inny, programator widzi inne id MECa.
Obrazek
Obrazek
Jest możliwość że wsad jest zakodowany w tym nowszym ładniejszym biosie ?

Edit.
Na filmie z YouTube id MECa jest takie samo i plik jest prawidłowy. Programator ten sam jak mój. Jego ustawień też próbowałem.
Obrazek
Obrazek

Re: Lenovo Yoga 4th gen NM-B861 nowy wyglad biosu

przez Google Adsense [BOT] 17 lutego 2025, 17:49