• CX11802-33Z QFN LOW POWER CODEC Proszę o pomoc w analizie tego układu

#1 CX11802-33Z QFN LOW POWER CODEC Proszę o pomoc w analizie tego układu

by adrianeksor 15 February 2025, 19:33
Witam serdecznie
Udało mi się naprawić płytę główną w Laptopie Lenovo Ideapad 310
Nr: NM-A752
Uszkodzenie brak dźwięku. Brak możliwości zainstalowania sterowników Audio
Na początku podłączyłem płytę główną pod zasilanie, na termowizji zauważyłem nagrzewający się układ CX11802-33Z z datasheet wywnioskowałem że jest to układ odpowiedzialny za dźwięk. Następnie zmierzyłem kondensatory znajdujące się najbliżej tego układu, po grubych ścieżkach i ich kierunku czyli w stronę tego układu założyłem że odpowiadają za zasilanie. Ich pomiar rezystancja wskazywała na całkowite zwarcie. Zdecydowałem się usunąć układ, zwarcie na kondensatorach ustąpiło.
1 . Czy w takiej sytuacji lutujemy bez obaw nowy układ ?
Image
2. Które sygnały odpowiadają za zasilanie tego układu ?
3. Jeżeli po wlutowaniu poprawnie nowego układu nadal nie było by dźwięku jaki jest schemat działania ?
Image
Na tym wycinku widnieje złącze JSPK1 obsadzone czterema pniami
Pin 1,2 głośnik lewy Pin 3,4 głośnik prawy, łączą się z rezystorami zaznaczonymi na zdjęciu one zaś z pinami układu naszego kodeka . Pin pierwszy złącza JSKP1 łączy się z rezystorem RA26 on zaś z pinem kodeka numer 17 kolejno 2-RA31 - 15 / 3-RA30- 12 / 4-RA34-14 . Rozumiem że są to sygnały wyjścia bezpośrednio na głośniki laptopa. Dalej piny kodeka numer 2/13/16/18/28- są to piny zasilania tak ? ale czego ?
Pin 30/31 detekcja podłączenia mikrofonu ?
Pin 29/3 czy to są piny na których może pojawić się zasilanie ? jeżeli zostanie spełniony warunek?
Ogólnie udało mi się naprawić tą usterkę, jednak chciałbym się dowiedzieć jak powinna wyglądać pełna analiza tego problemu, aby naprawa nie była jedynie przypadkową naprawą,

Re: CX11802-33Z QFN LOW POWER CODEC Proszę o pomoc w analizie tego układu

by Google Adsense [BOT] 15 February 2025, 19:33

#2 Re: CX11802-33Z QFN LOW POWER CODEC Proszę o pomoc w analizie tego układu  [SOLVED]

by matic 17 February 2025, 14:30
Hello!

Chip CX11802 is an audio codec with integrated stereo speaker amplifier.

It has a three 5V power supply pins:
- Pin 13 (LPWR_5.0) -> Supply voltage for D-class audio amplifier, left channel
- Pin 16 (RPWR_5.0) -> Supply voltage for D-class audio amplifier, right channel
- Pin 28 (AVDD_5V) -> Analog power supply voltage pin
And also four 3.3V power supply pins:
- Pin 2 (VDDO_3.3) -> Digital power supply voltage
- Pin 7 (DVDD_IO) -> Digital input/output power supply voltage
- Pin 18 (DVDD_3.3 ) -> "Charge pump" power supply voltage
- Pin 24 (AVDD_HP) -> Supply voltage for headphone amplifier

It contains two internal voltage regulators:
- Pin 3 (FILT_1.8V) -> Digital core 1.8V internal power supply voltage regulator pin. It requires an external decoupling capacitor
- Pin 27 (AVDD_3.3) -> Output voltage from 3.3V internal LDO regulator for analog power supply. This pin also requires an external decoupling capacitor
It also contains few "charge pump" voltage converters:
- Pins 19, 20 (FLY_P, FLY_N) -> Pins for a "charge pump" intermediate capacitor
- Pin 21 (AVEE) -> Negative voltage "charge pump" converter for analog power supply. This pin requires an external decoupling capacitor

Other pins:
- Pin 1 (DMIC_DAT/GPIO1) -> Multi-purpose I/O pin: microphone data input, if port C is configured for the digital microphone, or GPIO1 (General-purpose input/output) port
- Pin 4 (SDATA_OUT) -> Serial data output from the HDA controller
- Pin 5 (BIT_CLK) -> Serial data bit clock input signal from the HDA link
- Pin 6 (SDATA_IN) -> Serial data input to the HDA controller
- Pin 8 (SYNC) -> Synchronization input
- Pin 9 (RESET#) -> Hardware reset (active low)
- Pin 10 (PC_BEEP) -> PC speaker beep pass through input (for example to play the error beep codes when turning on the laptop)
- Pins 12, 14 (SPK_L+, SPK_L-) -> Audio amplifier class-D positive and negative left channel speaker output
- Pins 15, 17 (SPK_R+, SPK_R-) -> Audio amplifier class-D positive and negative right channel speaker output
- Pins 22, 23 (PORTA_L, PORTA_R) -> Headphone/line output left and right channel
- Pins 25, 26 (HGNDA, HGNDB) -> Headset microphone ground channels A, B
- Pin 29 (VREF_1.65V) -> 1.65V analog reference voltage
- Pins 30, 31 (PORTD_A_MIC, PORTD_B_MIC) -> Headset microphone inputs
- Pins 32, 33 (PORTB_L_LINE, PORTB_R_LINE) -> Port B microphone/line left and right inputs with microphone bias voltage
- Pins 34, 35 (MICBIASB, MICBIASC) -> Microphone reference bias voltage for ports B, C
- Pin 36 (MUSIC_REQ/GPIO0/PORTC_L_MIC ) -> Multi-purpose I/O pin: MUSIC_REQ allows external audio devices to play through the internal speakers, while the system is in st-by, GPIO0 I/O port, or PORTC_L_MIC - port C microphone/line left input with microphone bias voltage
- Pin 37 (GPIO1/PORTC_R_MIC) -> Multi-purpose I/O pin: GPIO1 I/O port, or port C microphone/line right input with microphone bias voltage
- Pin 38 (JSENSE) -> Jack detection input
- Pin 39 (SPKR_MUTE#) -> Speaker amplifier mute function (active low)
- Pin 40 (DMIC_CLK/MUSIC_REQ/GPIO0) -> Multi-purpose I/O pin: Microphone clock input, if port C is configured for a digital microphone, MUSIC_REQ the same as pin 36, or GPIO0 I/O port
- Pin 41 (GND) -> Codec ground, the big central pad also acts as a heat dissipation

#3 Re: CX11802-33Z QFN LOW POWER CODEC Proszę o pomoc w analizie tego układu

by adrianeksor 19 February 2025, 11:20
Dziękuje za opis.

Re: CX11802-33Z QFN LOW POWER CODEC Proszę o pomoc w analizie tego układu

by Google Adsense [BOT] 19 February 2025, 11:20