• SVOD4 dodanie nowego układu NAND

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 SVOD4 dodanie nowego układu NAND

przez marwis1 18 lutego 2025, 20:50
Potrzebuję odczytać układ MT29F2G16ABAEAWP, którego nie ma w bazie SVOD-a. Na podstawie PDF-a do układu wpisałem dane do tabeli i chciałem się upewnić, czy właściwie. Wg datasheet układ ten ma następujące parametry:
Pojemność: 2Gb
– Page size x16: 1056 words (1024 + 32 words)
– Block size: 64 pages (128K + 4K bytes)
– Plane size: 2 planes x 1024 blocks per plane
– Device size: 2Gb: 2048 blocks

Dodatkowo wyczytałem, że "device has an internal 4-bit ECC". Jest też taki rysunek:
http___www.DataSheet4U.com.pdf

W okienku dodawania układu w SVOD4 muszę wpisać następujące parametry:
– Page size bytes
– OBB(ECC) page size bytes
– Blocks size pages
– Column address size
– Row address size
– Internal chip numer (CE)

Wydaje mi się, że powinienem wpisać następujące parametry:
Page size = 2112 bajtów
OBC (ECC) page size = 2113 bajtów (bo 0,5 bajta na ECC i zaokrąglam)
Block size = 63 strony
Column address size = 11 bitów
Row address size = 10 bitów
Internal chip number (Ce) = 1

Czy to wg Was poprawne dane? Mam dwa takie układy i jeden (zawierający niepoprany wsad) odczytuje i programuje się właściwie, a drugi, który zawiera poprawny wsad odczytuje się z błędami, za każdym razem zawiera nieco inne dane. Podczas weryfikacji wyskakuje zawsze kilkadziesiąt błędów. Stąd moje pytanie, czy wpisałem poprawne dane do tabeli, czy może ten układ z poprawnym wsadem jest uszkodzony???

Może ktoś ma większe doświadczenie ode mnie, bo ja już całkiem głupieję.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: SVOD4 dodanie nowego układu NAND

przez Google Adsense [BOT] 18 lutego 2025, 20:50