• Programowanie IT8226E-192 BXA na płycie Lenovo Nm-C542 za pomocą Vertyanov

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Programowanie IT8226E-192 BXA na płycie Lenovo Nm-C542 za pomocą Vertyanov

by maciek1221 20 February 2025, 11:38
Witam,
mam na stole plytę głowną z laptopa Lenovo Legion Y540-17IRH, płyta główna FY715 NM-C542. W laptopie znajdują się 2 układy KBC - ITE8176FM, który w tym modelu programuje się przez złącze klawiatury wsdaem 56kb. Drugi główny KBC ITE IT8226E-192 BXA nie jest programowany przez złącze klawiatury.
Jak zaprogramować go bezpośrednio programatorem Vertyanov JIG V3.1? Podejrzewam, że powinno się dać poprowadzić przewody bezpośrednio z programatora do KBC, ale nie wiem które piny do których oraz co wybrać w programie Vertyanov.

Pozdrawiam

Re: Programowanie IT8226E-192 BXA na płycie Lenovo Nm-C542 za pomocą Vertyanov

by Google Adsense [BOT] 20 February 2025, 11:38

#2 Re: Programowanie IT8226E-192 BXA na płycie Lenovo Nm-C542 za pomocą Vertyanov

by tekort 20 February 2025, 13:44
Będziesz kombinować z tym masakrycznie i zajmie Ci to kupę czasu, a zawsze istnieje ryzyko że coś się wysypie już podczas programowania układu bo nie będzie któregoś sygnału. Odeślij swój układ np. do Kocham Basie lub kup zaprogramowane KBC - to najlepsza opcja. Programowanie tego typu KBC z przylutowywaniem kabelków to nie jest dobry pomysł. Ewentualnie jeśli chcesz programować takie układy to potrzebujesz podstawki ZIF 128, nie wiem jednak czy Vertyanov posiada i obsługuje takie adaptery ZIF.

#3 Re: Programowanie IT8226E-192 BXA na płycie Lenovo Nm-C542 za pomocą Vertyanov

by maciek1221 20 February 2025, 15:37
Gdybyśmy wszyscy tak działali to nie byłoby serwisów w Polsce, no może oprócz Kocham Basię ;).

#4 Re: Programowanie IT8226E-192 BXA na płycie Lenovo Nm-C542 za pomocą Vertyanov

by msiedlin 20 February 2025, 19:51
Witaj próbowałem programować ten układ programatorem svod 4 wlutowując KBC do innej płyty (sprawnej) z jednym KBC z serii lenovo. Niestety zakończyło się to fiaskiem ponieważ płyta nie wstała. Charger blokował główną gałąź zasilania najprawdopodobniej nie nawiązał komunikacji z KBC i zblokował mosfety włączające .Próbowałem zaprogramować to na płycie Lenovo E570.
KBC wlutował się raczej poprawnie (patrzyłem pod mikroskopem). Bardzo byłem zdziwiony bo moim zdaniem co najmniej +3,3V i +5V powinno wstać.
Ale przelutowałem oryginalny Kbc do płyty robiącej za podstawkę i napięcia powstawały.
Nie wiem co o tym sądzić ,bo metoda ponoć sprawdzona. I powiem szczerze ,że skłaniam się ku zrobieniu podstawki o ile właściciel wcześniej nie zrezygnuje z naprawy. Odpowiedzmy sobie na pytanie na których nóżkach IT8226E-192 musi się pojawić napięcie by go zaprogować.

Pozdrawiam
Michał

#5 Re: Programowanie IT8226E-192 BXA na płycie Lenovo Nm-C542 za pomocą Vertyanov

by tekort 21 February 2025, 14:03
maciek1221 wrote:Gdybyśmy wszyscy tak działali to nie byłoby serwisów w Polsce, no może oprócz Kocham Basię ;).

Rozumiem Twój punkt widzenia i zgadzam się, że trzeba kombinować tam gdzie ma to sens. W tym przypadku uważam że chcesz rozwalać ścianę, a obok masz drzwi, przez które można przejść ;) Każdy wybiera swoją drogę. Druga rzecz, jak spodziewasz się sporej ilości tego typu sprzętu u siebie, to zakup programatora i podstawki wydaje się sensowną inwestycją - tam zawsze siada KBC i\lub mostek po zwarciu na gnieździe zasilania.

Re: Programowanie IT8226E-192 BXA na płycie Lenovo Nm-C542 za pomocą Vertyanov

by Google Adsense [BOT] 21 February 2025, 14:03