• Ciekawe płyty od klientów!

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. W tym dziale zamieszczamy wszystko, z czego można się pośmiać - dowcipy, rysunki, zdjęcia, linki itd.
2. Pośmiać się - to nie znaczy naśmiewać się ani wyszydzać. Pamiętajmy zatem o godności drugiego człowieka.
3. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych (z tego nie da rady się pośmiać), a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
4. Staramy siem pisadź poprawnom polrzczyznom ;)
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Ciekawe płyty od klientów!

przez katar83 26 maja 2011, 14:57
Generalnie sporo rzeczy widziałem już, ale ta jest póki co najlepsza w tym roku.

Obrazek

Obrazek

Oczywiście przed wysłaniem klient potwierdził, że płyta jest nie zalana i 'ok'.
Proszę zwrócić uwagę na sieciówkę przyklejoną na termopaście
Jeszcze jej nie podłączałem...

Nie widać tego za bardzo na foto ale większość większych elementów jest nieudolnie przyklejona na jakiś klej lub resztki cyny. Podejrzewam, że wszystkie cewki odpadły.

Pokolenie youtuba i świeczko palników i piekarników

Re: Ciekawe płyty od klientów!

przez Google Adsense [BOT] 26 maja 2011, 14:57

#2 Re: Płyty od klientów!

przez kjedrocha 26 maja 2011, 15:13
hehe
płyta główna do notebooka ala Pascal Brodnicki ;)

będzie tego coraz więcej

#3 Re: Płyty od klientów!

przez katar83 26 maja 2011, 16:05
Większość elementów pod każdą naklejką była albo przesunięta albo w ogóle ich nie było. Wszystkie cewki wlutowałem, jedną kość VRAM także. Trochę przesuwania elementów.
Pod LANem niestety brakowało sporo padów więc tego nie ruszałem.
Najlepsze jest to, że oba gniazda od sieciówki i expansion port musiały odpaść w piekarniku.
Płyta włącza się i działa
Teraz leży na 'piecu' do przylutowania obu gniazd
To się nazywa dobra budowa Compaqa, spokojnie musiało być ponad 250C na płycie przez dłuższy czas i mimo tego wszystko działa!

#4 Re: Płyty od klientów!

przez h3nry 26 maja 2011, 19:35
katar83 napisał(a):spokojnie musiało być ponad 250C na płycie przez dłuższy czas i mimo tego wszystko działa!

Wyraźna zachęta dla artystów wypiekających płyty

#5 Re: Płyty od klientów!

przez Usunięty Użytkownik 402 26 maja 2011, 21:32
Myślę że była to wina przetwornicy cpu- zimny lut.

#6 Re: Płyty od klientów!

przez kjedrocha 26 maja 2011, 22:52
LAZY napisał(a):Myślę że była to wina przetwornicy cpu- zimny lut.

Pewnie tak, ale nigdy nie zaszkodzi wypiec całej płyty aż się ładnie zarumieni. :P
w zasadzie, to kucharze-serwisanci mogliby w ogóle nie rozkręcać notebooków, tylko w całości wypiekać.
A może nawet z torby ich nie wyjmować? A CO!!

A tak poważnie, to katar83 medal za chęci i wytrwałość!!

#7 Re: Płyty od klientów!

przez tomcio 26 maja 2011, 23:02
Będę miał chwilę, to zrobię fotkę jak klient wyłamując gniazdo zasilania w fujitsu wpadł na genialny pomysł obcięcia przewodu od zasilacza i podpiąć do złącza baterii...

#8 Re: Płyty od klientów!

przez kjedrocha 27 maja 2011, 08:22
tomcio napisał(a):Będę miał chwilę, to zrobię fotkę jak klient wyłamując gniazdo zasilania w fujitsu wpadł na genialny pomysł obcięcia przewodu od zasilacza i podpiąć do złącza baterii...

Też niezły model :D
Jak mu się zasilacz popsuje, to obetnie koniczynkę od kabla zasilającego i przylutuje do ... (hmmm... no właśnie czego? - przecież po przylutowaniu zasilacza do złącza baterii coś mu musiało z dymem polecieć)

#9 Re: Płyty od klientów!

przez Robgie 27 maja 2011, 09:02
JA miałem lapka po serwisie , naprawa ładowania. Otwieram a w środku kabelki zkrosowane ze złącza drugiej baterii do złącza baterii głównej

#10 Re: Płyty od klientów!

przez kamil198405 28 maja 2011, 19:34
Ostatnio miałem sytuację dzwoni klient o płytę do fujitsu, umawiam się na odbiór. Od słowa do słowa naprawiacz rtv agd itp z małej miejscowości. Mówi tak cyt "eeeee ja to grafiki naprawiam w lapach od ręki biorę hota grzeje chodzi później jaki miesiąc, no ale to nie moja wina przecież". Pytam ile bierze za taką operację a on na to 200 zł !!! cyt:" no ale to nie da się mniej bo to przecież tyle śrubek". Tak na marginesie po tygodniu wrócił z płytą zapomniało mu się pasty na grafikę założyć przegrzał ją.

#11 Re: Płyty od klientów!

przez deha 28 maja 2011, 21:08
Ja miałem klienta co pytał się o możliwość naprawy laptopa bo mu zasilacz przestał swiecic i postanowił go naprawić - usunął tą ,,kostkę'' na przewodzie co przestała świecić i połączył kabelki bo tu trzy były i tam tez pasowało , podłączył do gniazda 230v i laptop nie gada.
Odpuściłem sobie naprawę. I co wy na to?

#12 Re: Płyty od klientów!

przez mareksmd 28 maja 2011, 21:12
Podobno na świeczce też pomaga tylko trochę obkosmalone jest, b już miałem takie karty.

#13 Re: Płyty od klientów!

przez tomcio 30 maja 2011, 18:52
kjedrocha napisał(a):Jak mu się zasilacz popsuje, to obetnie koniczynkę od kabla zasilającego i przylutuje do ... (hmmm... no właśnie czego? - przecież po przylutowaniu zasilacza do złącza baterii coś mu musiało z dymem polecieć)

Z dymem poleciał cały kawał płyty. Kluczy w przetwornicy ładującej baterie i jakiegoś scalaka nie znalazłem. Stopiło górną obudowę pomiędzy matrycą a klawiaturą, i okolice. Nie mam kurcze na razie kiedy rozkręcić lapka i zrobić fotek, bo trochę fuch się wzięło...

#14 Re: Płyty od klientów!

przez gathor 30 maja 2011, 19:07
tomcio napisał(a):Z dymem poleciał cały kawał płyty.
Kluczy w przetwornicy ładującej baterie i jakiegoś scalaka nie znalazłem.
Stopiło górną obudowę pomiędzy matrycą a klawiaturą, i okolice. Nie mam kurcze na razie kiedy rozkręcić lapka i zrobić fotek, bo trochę fuch się wzięło...

:shock: RTG? :wtf:
No comment.

#15 Re: Płyty od klientów!

przez tomcio 30 maja 2011, 19:12
RTG ? Chodzi Ci czy go prześwietlałem? Nie - rozkręciłem, zobaczyłem (że tak to nazwę) uszkodzenie i skręciłem z powrotem. Laptop czeka na odbiór.

#16 Re: Płyty od klientów!

przez gathor 30 maja 2011, 19:25
To nie pokazujesz klientom płyty przed naprawą?

#17 Re: Płyty od klientów!

przez tomcio 30 maja 2011, 19:58
Klient już widział swoje arcydzieło...
Nie podejmuje się tej naprawy, także sprzęt oddaje z powrotem.

Re: Płyty od klientów!

przez Google Adsense [BOT] 30 maja 2011, 19:58
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).