• HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

von cyberton1982 22 Februar 2025, 00:36
Witam dostałem martwego laptopa HP OMEN "do "zabawy", chciałem podszkolić się trochę w pomiarach i może spróbować go zdiagnozować. Oznaczenie płyty GPC54 LA-J662P rev. 1.0. W skrócie z tego co się dowiedziałem, "sprawca" próbował zmienić wentylator na nowy, nie pasowały mu piny więc na krótko próbował skręcać przewody i doprowadził do zwarcia, po tym laptop już nie wstał. Sprawdziłem go na 2 zasilaczach. Napięcie znamionowe widniejące na etykiecie zasilacza dochodzi do płyty głównej. Bateria wykazuje napięcie 11.3V. Po podłączeniu zasilania dioda w gnieździe zasilania nie świeci się. Brak jakiejkolwiek reakcji na przycisk zasilania. Wydaje się, że żadne napięcie nie dochodzi do przycisku. Zauważyłem prawdopodobnie brak jednego kondensatora z tyłu płyty w pobliżu gniazda wentylatora tak jakby wyparował - odpadł dookoła był biały nalot na płycie, być może z utlenienia się powłoki kondensatora. Kondensator wstawiłem taki jaki pasował rozmiarem ale to oczywiście nie rozwiązało sprawy. Od czego powinienem zacząć pomiary ?

Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

von Google Adsense [BOT] 22 Februar 2025, 00:36

#2 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

von carrneiro 22 Februar 2025, 19:09
W tych urządzeniach sterowaniem wentylatorami zarządza „hybryda”.
Moim zdaniem źle to wróży. Poczekaj na opinie kolegów z forum.

#3 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

von matic 23 Februar 2025, 12:43
carrneiro hat geschrieben:W tych urządzeniach sterowaniem wentylatorami zarządza „hybryda”.
Are you sure? :wtf:
As far as I know, the fan is controlled by the KBC chip.

- Post a clear picture of the motherboard fan socket with the nearby surroundings area.
- Set your multimeter to the diode test mode and measure the voltage drops to ground on all pins of the fan socket with the fan and power supply disconnected from the board. Measure with the positive (red) probe connected to the ground.

#4 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

von cyberton1982 23 Februar 2025, 20:16
Bild
Bild
Bild

Problem powstał w wentylatorze nr. 2 od GPU - wydaje się że pin 2 jest niemalże zwarty do masy. Pomiar z czerwoną sondą przyłożoną do pola masowego pokazuje dla pinu
1. (000) - GND
2. (008)
3. (615)
4. Nie ma połączenia.
Dokonałem też pomiarów dla wentylatora nr 1 od CPU i parametry te są dla pinu
1. (000) - GND
2. (630)
3. (615)
4. Nie ma połączenia.

Jeśli ta wartość na pinie 2 wentylatora nr 2 jest nieprawidłowa to i tak nie mogę zlokalizować dokąd prowadzi pin 2 przechodzi na drugą stronę płyty i koniec. Gdzieś idzie w płycie może do KBC ? Nie wiem. Mosfety w pobliżu i dookoła nie mają przebicia. Ten kondensator o którym wcześniej wspominałem mógł zostać oderwany mechanicznie bo dostałem komputer w "luźno" zapakowanej formie - rozkręcony. Nie wiem czy mógł mieć coś wspólnego ze zwarciem w gnieździe wentylatora nr. 2 od GPU.

#5 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

von matic 24 Februar 2025, 09:13
cyberton1982 hat geschrieben:wydaje się że pin 2 jest niemalże zwarty do masy.
And that's wrong.

cyberton1982 hat geschrieben:Jeśli ta wartość na pinie 2 wentylatora nr 2 jest nieprawidłowa to i tak nie mogę zlokalizować dokąd prowadzi pin 2 przechodzi na drugą stronę płyty i koniec. Gdzieś idzie w płycie może do KBC ?
This pin is connected directly to the KBC chip almost for sure. Remove the KBC chip from the board and repeat the measurement on this pin.

#6 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

von cyberton1982 24 Februar 2025, 11:50
Tego się obawiałem,

1. Czy w razie wadliwego KBC musze zaprogramować nowy chip ?
2. Czy to jest możliwe aby KBC robił zwarcie tylko dla jednego wentylatora ?, może dla dla sprawdzenia jeszcze przed wylutowaniem podać napięcie 1v, 1A na pin 2 i patrzeć czy coś sie po drodze nie grzeje ?

#7 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

von tekort 25 Februar 2025, 11:49
1. Podaj oznaczenie układu KBC na tej płycie

2. Lepiej będzie wylutować KBC i sprawdzić czy zwarcie ustało - jeśli tak to masz winowajce, jeśli nie to robisz próbę zwarciową.

#8 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

von cyberton1982 25 Februar 2025, 21:25
KBC zdjęte zwarcie na 2 pinie ustało ! Dzięki

Model KBC to
ene
KB9542Q E
F9X0954
ACA200623
Czyli pozostaje mi kupić nowy KBC i go zaprogramować. Czy ktoś ogarnąłby mi ten temat ?, mógłbym podesłać oryginalny KBC może udałoby sie z niego zczytać wsad.

#9 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

von matic 25 Februar 2025, 21:59
cyberton1982 hat geschrieben:1. Czy w razie wadliwego KBC musze zaprogramować nowy chip ?
Yes, the KBC chip on this board requires programming. You will need a suitable programmer and also a dump file to flash the new chip.
Alternatively, you can "pull" the KBC chip from the same donor board or buy a pre-programmed KBC chip intended to use on this board.

cyberton1982 hat geschrieben:2. Czy to jest możliwe aby KBC robił zwarcie tylko dla jednego wentylatora ?
Yes, it's possible as the fans are separated and each is connected to its own port of the KBC chip.
cyberton1982 hat geschrieben:może dla dla sprawdzenia jeszcze przed wylutowaniem podać napięcie 1v, 1A na pin 2 i patrzeć czy coś sie po drodze nie grzeje ?
The problematic pin of the fan is connected directly to the KBC chip by a quite thin copper trace. In case of performing a short circuit test it's need to be careful, as not to damage this copper trace in case of performing the test at excessive current.
I don't think there is any point in wasting time on this, as the problematic pin is connected directly to the KBC chip, which confirms a fault on the KBC chip in 95% of cases. There is a 5% chance that there is a short circuit on the copper trace itself, or the PCB board itself is damaged.
Just remove the KBC chip from the board to make 100% sure.

#10 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

von cyberton1982 10 März 2025, 22:09
Wymieniłem układ KBC. według frimy która mi go sprzedała KBC został zaprogramowany zgodnie z opisem modelu komputera i płyty głównej. Po wymianie komputer startuje startują wiatraki, procesor i GPU się nagrzewa - to chyba dobry znak - ale nie daje obrazu, po chwili wiatraki stają i mruga capslock 5 powolnych mrugnięć i 3 szybkie. Czy macie jakieś sugestje co dalej robić ? czy Bios mógł sie rozprogramować ?

#11 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

von tekort 12 März 2025, 10:30
5 long, 3 short - This condition indicates that the embedded controller cannot reach the BIOS within the established time limit

BIOS sam się magicznie nie rozprogramował, natomiast musi być jakaś niezgodność wsadów KBC<>BIOS. Spróbuje zaprogramować BIOSa czystym wsadem.

Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

von Google Adsense [BOT] 12 März 2025, 10:30