• HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

przez cyberton1982 22 lutego 2025, 00:36
Witam dostałem martwego laptopa HP OMEN "do "zabawy", chciałem podszkolić się trochę w pomiarach i może spróbować go zdiagnozować. Oznaczenie płyty GPC54 LA-J662P rev. 1.0. W skrócie z tego co się dowiedziałem, "sprawca" próbował zmienić wentylator na nowy, nie pasowały mu piny więc na krótko próbował skręcać przewody i doprowadził do zwarcia, po tym laptop już nie wstał. Sprawdziłem go na 2 zasilaczach. Napięcie znamionowe widniejące na etykiecie zasilacza dochodzi do płyty głównej. Bateria wykazuje napięcie 11.3V. Po podłączeniu zasilania dioda w gnieździe zasilania nie świeci się. Brak jakiejkolwiek reakcji na przycisk zasilania. Wydaje się, że żadne napięcie nie dochodzi do przycisku. Zauważyłem prawdopodobnie brak jednego kondensatora z tyłu płyty w pobliżu gniazda wentylatora tak jakby wyparował - odpadł dookoła był biały nalot na płycie, być może z utlenienia się powłoki kondensatora. Kondensator wstawiłem taki jaki pasował rozmiarem ale to oczywiście nie rozwiązało sprawy. Od czego powinienem zacząć pomiary ?

Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

przez Google Adsense [BOT] 22 lutego 2025, 00:36

#2 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

przez carrneiro 22 lutego 2025, 19:09
W tych urządzeniach sterowaniem wentylatorami zarządza „hybryda”.
Moim zdaniem źle to wróży. Poczekaj na opinie kolegów z forum.

#3 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

przez matic 23 lutego 2025, 12:43
carrneiro napisał(a):W tych urządzeniach sterowaniem wentylatorami zarządza „hybryda”.
Are you sure? :wtf:
As far as I know, the fan is controlled by the KBC chip.

- Post a clear picture of the motherboard fan socket with the nearby surroundings area.
- Set your multimeter to the diode test mode and measure the voltage drops to ground on all pins of the fan socket with the fan and power supply disconnected from the board. Measure with the positive (red) probe connected to the ground.

#4 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

przez cyberton1982 23 lutego 2025, 20:16
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Problem powstał w wentylatorze nr. 2 od GPU - wydaje się że pin 2 jest niemalże zwarty do masy. Pomiar z czerwoną sondą przyłożoną do pola masowego pokazuje dla pinu
1. (000) - GND
2. (008)
3. (615)
4. Nie ma połączenia.
Dokonałem też pomiarów dla wentylatora nr 1 od CPU i parametry te są dla pinu
1. (000) - GND
2. (630)
3. (615)
4. Nie ma połączenia.

Jeśli ta wartość na pinie 2 wentylatora nr 2 jest nieprawidłowa to i tak nie mogę zlokalizować dokąd prowadzi pin 2 przechodzi na drugą stronę płyty i koniec. Gdzieś idzie w płycie może do KBC ? Nie wiem. Mosfety w pobliżu i dookoła nie mają przebicia. Ten kondensator o którym wcześniej wspominałem mógł zostać oderwany mechanicznie bo dostałem komputer w "luźno" zapakowanej formie - rozkręcony. Nie wiem czy mógł mieć coś wspólnego ze zwarciem w gnieździe wentylatora nr. 2 od GPU.

#5 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

przez matic 24 lutego 2025, 09:13
cyberton1982 napisał(a):wydaje się że pin 2 jest niemalże zwarty do masy.
And that's wrong.

cyberton1982 napisał(a):Jeśli ta wartość na pinie 2 wentylatora nr 2 jest nieprawidłowa to i tak nie mogę zlokalizować dokąd prowadzi pin 2 przechodzi na drugą stronę płyty i koniec. Gdzieś idzie w płycie może do KBC ?
This pin is connected directly to the KBC chip almost for sure. Remove the KBC chip from the board and repeat the measurement on this pin.

#6 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

przez cyberton1982 24 lutego 2025, 11:50
Tego się obawiałem,

1. Czy w razie wadliwego KBC musze zaprogramować nowy chip ?
2. Czy to jest możliwe aby KBC robił zwarcie tylko dla jednego wentylatora ?, może dla dla sprawdzenia jeszcze przed wylutowaniem podać napięcie 1v, 1A na pin 2 i patrzeć czy coś sie po drodze nie grzeje ?

#7 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

przez tekort 25 lutego 2025, 11:49
1. Podaj oznaczenie układu KBC na tej płycie

2. Lepiej będzie wylutować KBC i sprawdzić czy zwarcie ustało - jeśli tak to masz winowajce, jeśli nie to robisz próbę zwarciową.

#8 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

przez cyberton1982 25 lutego 2025, 21:25
KBC zdjęte zwarcie na 2 pinie ustało ! Dzięki

Model KBC to
ene
KB9542Q E
F9X0954
ACA200623
Czyli pozostaje mi kupić nowy KBC i go zaprogramować. Czy ktoś ogarnąłby mi ten temat ?, mógłbym podesłać oryginalny KBC może udałoby sie z niego zczytać wsad.

#9 Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

przez matic 25 lutego 2025, 21:59
cyberton1982 napisał(a):1. Czy w razie wadliwego KBC musze zaprogramować nowy chip ?
Yes, the KBC chip on this board requires programming. You will need a suitable programmer and also a dump file to flash the new chip.
Alternatively, you can "pull" the KBC chip from the same donor board or buy a pre-programmed KBC chip intended to use on this board.

cyberton1982 napisał(a):2. Czy to jest możliwe aby KBC robił zwarcie tylko dla jednego wentylatora ?
Yes, it's possible as the fans are separated and each is connected to its own port of the KBC chip.
cyberton1982 napisał(a):może dla dla sprawdzenia jeszcze przed wylutowaniem podać napięcie 1v, 1A na pin 2 i patrzeć czy coś sie po drodze nie grzeje ?
The problematic pin of the fan is connected directly to the KBC chip by a quite thin copper trace. In case of performing a short circuit test it's need to be careful, as not to damage this copper trace in case of performing the test at excessive current.
I don't think there is any point in wasting time on this, as the problematic pin is connected directly to the KBC chip, which confirms a fault on the KBC chip in 95% of cases. There is a 5% chance that there is a short circuit on the copper trace itself, or the PCB board itself is damaged.
Just remove the KBC chip from the board to make 100% sure.

Re: HP OMEN 15-DH 1161ng nie startuje po zwarciu we wtyczce jednego z wentylatora.

przez Google Adsense [BOT] 25 lutego 2025, 21:59