• Samsung np350e5c so4pl przestał działać

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung np350e5c so4pl przestał działać

przez mintka17 22 lutego 2025, 16:48
Laptop Samsung np350e5c so4pl dostałem od brata abym mógł sobie w nim pogrzebać. Był niesprawny, wymieniłem zasilacz i się włączył. Bo wcześniej u brata działał. Postanowiłem go wyczyścić i zmienić pastę jak już to niejednokrotnie robiłem. Po złożeniu nie włączył się ale było słychać że dvd ruszyło lampka się zapaliła. Nie było obrazu. Docisnołem taśmę matrycy i się włączył. Skręciłem ponownie i znów brak obrazu. Przyjrzałem się taśmie matrycy jeden kabelek był naderwany ten ostatni lutowany do obudowy wtyczki. Podjąłem próby naprawy zlutowałem go ale laptop przestał dawać obraz,dvd też nie startuje nie słychać. Kupiłem i wymieniłem taśmę matrycy i dalej to samo po wpięciu zasilacza widać zieloną diodę. Reaguje na włącznik zapala się niebieska dioda na 5 sekund i gaśnie jak przycisnę to znów się zapala. Nie ma obrazu na zewnętrznym monitorze też sprawdziłem. Zrobiłem zwarcie taśmą matrycy źle lutując i ja wypinając? Co mógłbym zrobić jak rozpocząć diagnozę
Płyta główna QCLA4 LA-8861P Rev:2.0

Re: Samsung np350e5c so4pl przestał działać

przez Google Adsense [BOT] 22 lutego 2025, 16:48

#2 Re: Samsung np350e5c so4pl przestał działać

przez carrneiro 22 lutego 2025, 19:01
Masz zamontowaną pamięć RAM?
Podaj pobory prądu podczas włączanie z zamontowaną pamięcią i bez.
GPU zewnętrzną czy UMA?
Jaki symbol platformy?
Jaki PCH?
Zdjęcia złącza matrycy?

#3 Re: Samsung np350e5c so4pl przestał działać

przez mintka17 23 lutego 2025, 08:35
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Płyta główna QCLA4 LA-8861P Rev:2.0
Grafika oddzielnie procesor i3 3210
Mam pamięć 2 i 4 gb były montowane oryginalnie.
Obrazek

#4 Re: Samsung np350e5c so4pl przestał działać

przez matic 23 lutego 2025, 12:24
Set your multimeter to the 20V DC measurement range and measure the voltages to ground on the system side of all coils for a short time, while the machine is turned on (green LED is turned on). You may turn on the machine multiple times, to measure all of the voltages.
But first, replace the multimeter test leads as suggested in one of your other threads.

#5 Re: Samsung np350e5c so4pl przestał działać

przez mintka17 26 lutego 2025, 16:00
Zielona dioda sygnalizuje podłączenie zasilacza. Niebieska to reakcja na włącznik. Która to strona systemowa ta z procesorem? Jak mam mierzyć przy niebieskiej to muszę wiedzieć gdzie jest na płycie zworka włącznika. Bo jak zamontuje panel obudowy z włącznikiem to nie mam jak Zmierzyć. Czy obojętnie z której strony cewki zmierzę napięcie?

#6 Re: Samsung np350e5c so4pl przestał działać

przez matic 26 lutego 2025, 23:18
mintka17 napisał(a):Niebieska to reakcja na włącznik.
So, you should measure when the blue LED is turned on.

mintka17 napisał(a):Jak mam mierzyć przy niebieskiej to muszę wiedzieć gdzie jest na płycie zworka włącznika.
There are places SW3 and SW4 on the board right for this purpose. It's best to solder the buttons on these places.
Otherwise, you can momentarily bridge the diagonal two pads to simulate pressing on the power button.
Obrazek Obrazek

mintka17 napisał(a):Czy obojętnie z której strony cewki zmierzę napięcie?
It's important to measure on the right side, especially when using a low-quality multimeter, otherwise the readings will be incorrect.
System side of the coils marked with a yellow lines (picture below). It's no need to measure on the coils PL201, PL202.
Obrazek Obrazek

#7 Re: Samsung np350e5c so4pl przestał działać

przez mintka17 1 marca 2025, 15:24
Obrazek
Tak mam zewrzeć piny?
Dobra już wiem.
Pl 352 - 5,03 v stałe
Pl 514 - 0,37 v
Pl 801 - 0,24 v
Pl 703 - 0,38 v
Napięcia pojawiają się tylko na chwilę.
Pl 504 0,42 v
Pl502 - 0,24 v
Pl 152 - 0,37 v
Pl 332 3,31 v stałe
Pl 402 0,18 v
Pl182 0,07 v
Pl 1000 0,42 v
Mam nowy multimetr
Obrazek

#8 Re: Samsung np350e5c so4pl przestał działać

przez matic 3 marca 2025, 09:26
Remove the marked capacitors from the board and check if anything changes.
Obrazek

#9 Re: Samsung np350e5c so4pl przestał działać

przez mintka17 3 marca 2025, 13:15
Na wszystkich cewkach tak samo nic się nie zmieniło jak było przy pierwszym pomiarze oprócz
Pl 703 tu podskoczyło do 0,93v i
Pl 801 do 0,84 v
Musiałem wylutować baterie by jej nie grzać zmierzyłem ją ma 1,66v

#10 Re: Samsung np350e5c so4pl przestał działać

przez matic 3 marca 2025, 15:11
mintka17 napisał(a):Musiałem wylutować baterie by jej nie grzać zmierzyłem ją ma 1,66v
The RTC battery is discharged or damaged. This board should also work without this battery, so you can remove it and test the board without it.

How about the voltages to ground on all other coils? Do they also jump to a certain value?

#11 Re: Samsung np350e5c so4pl przestał działać

przez mintka17 3 marca 2025, 18:00
Napięcie jak już pisałem nie zmieniły się co do pierwszego pomiaru, te co się zmieniły wypisałem. Pomiar był robiony bez baterii wiem, że powinna mieć 3,3v i jest zużyta. Różnica była tylko w dwuch wypisanych przypadkach. Czy wlutować kondensatory.

Re: Samsung np350e5c so4pl przestał działać

przez Google Adsense [BOT] 3 marca 2025, 18:00