• Niewłączający się komputer przemysłowy w standardzie ETX

#1 Niewłączający się komputer przemysłowy w standardzie ETX

przez kasjan 1 marca 2025, 22:41
Witam
Dostałem nietypowy komputer przemysłowy który pracował w ciężkich warunkach.
Komputer jest w standardzie ETX po zdjęciu radiatora (na którym był niekręcący się już wentylator) zmierzyłem rezystancje na dławikach i po podaniu na moment zasilania wyszło:
1: 23Ohm 1.3V
2: około 2kOhm 1.8V
3: 53Ohm 2,5V
Na termowizji procesor się grzeje, grafika na moment błyśnie.
Spotkał się ktoś z takim wynalazkiem?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Niewłączający się komputer przemysłowy w standardzie ETX

przez Google Adsense [BOT] 1 marca 2025, 22:41

#2 Re: Niewłączający się komputer przemysłowy w standardzie ETX

przez xamledyD 1 marca 2025, 23:44
Witam.
Zacząłbym od wymiany baterii CR2032 i superkondensatora CE2.
Podstawiałeś inną kość RAM?
Jak ogólnie zachowuje się płyta? Czy bez RAM-u głośnik systemowy emituje piski?
Pozdrawiam

#3 Re: Niewłączający się komputer przemysłowy w standardzie ETX

przez kasjan 2 marca 2025, 09:00
Bateria ma 3V więc wygląda na dobrą. Po włączeniu zasilania zasilacz się włącza, są wszystkie napięcia na nim, głośniczek nie wydaje żadnych dźwięków.
Na ostatnim zdjęciu na module komputer widać 5 tranzystorów. Te 3 niższe wyglądają na dolne klucze bo z dołu są połączone z masą z z góry mają tylko w okolicy 30ohm. Wygląda że to jest ta sama rezystancja co na największym dławiku (1). Obok niego jest chyba rezystor pomiarowy (ten krzywo wlutowany). Ta rezystancja powinna być taka niska? Próbowałem też włączać bez pamięci- ten sam efekt
Przyjrzałem się jeszcze płycie "matce" i widzę tam kilka ledów, po podłączeniu zasilania żaden się nie świeci, może problem jest na tej płycie, muszę bliżej się temu przyjrzeć :)

Re: Niewłączający się komputer przemysłowy w standardzie ETX

przez Google Adsense [BOT] 2 marca 2025, 09:00