• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#221 Re: Sterownik stacji BGA

da dariuszj 27 maggio 2011, 11:51
Z tego co pamiętam, ja trochę zmodyfikowałem ustawienia Fuse Bit. W tej chwili nie podam moich ustawień, gdyż z powodu kolejnej modyfikacji stacji mam całość w stadium rozkładu. Po weekendzie opiszę dokładnie swoje ustawienia (tak apropos związane z zegarem Atmegi). Błędy generuje też podłączenie portu USB do komputera w czasie pracy sterownika, chociaż nie wiem czy to nie wina samego kompa.

Re: Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 27 maggio 2011, 11:51

#222 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 27 maggio 2011, 11:53
Ten błąd został poprawiony. Po to jest zworka. Jak zworka jest źle ustawiona to sterownik resetuje się kilka razy przy starcie.

#223 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 27 maggio 2011, 12:42
Ja w normalnej pracy nie mam zworki, z tego co pamiętam w trakcie pracy sterownik nie przekazywał danych do komputera jeśli była założona.

#224 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 27 maggio 2011, 12:59
Ta zworka nie ma nic do przesyłania danych. Ona podciąga reset do plusa zasilania lub podłącza reset do sygnału RST z ft232RL. W zasadzie już ta zworka nie jest potrzebna ponieważ bootloader zgłasza się zaraz po uruchomieniu.

#225 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 27 maggio 2011, 23:10
Tak jak pisałem nie pamiętam może to było we wcześniejszych fazach softu. Mówie jak mam.

#226 Re: Sterownik stacji BGA

da Macpod 28 maggio 2011, 17:51
Jeśli jest ktoś zainteresowany płytkami to proszę o kontakt na PW.
Płytki będę zamawiał, powiercone, powycinane, pocynowane. Jedyny minus - bez soldermaski.
Cena : 32zł za płytkę - panel
40zł za płytkę sterownika.
Na płytkach jedynie lekkie zmiany "wizualne" tzn, lekko przesunięte napisy i zmienione niektóre wielkości padów (bez zmian w budowie).
Zamówienia będę zbierał do końca tygodnia.

#227 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 28 maggio 2011, 18:02
Witam
Zaprojektowałem sterownik na jednej płytce, wykonanie według firmy merkar to 33zł netto za sztukę. Jak będę miał dostęp do komputera na którym jest projekt wrzucę na forum.
Pozdrawiam

#228 Re: Sterownik stacji BGA

da Macpod 28 maggio 2011, 18:05
kmkm2 ha scritto:Witam
Zaprojektowałem sterownik na jednej płytce, wykonanie według firmy merkar to 33zł netto za sztukę. Jak będę miał dostęp do komputera na którym jest projekt wrzucę na forum.
Pozdrawiam

O, to czekam na projekt:)

#229 Re: Sterownik stacji BGA

da BESTKILLER 30 maggio 2011, 17:59
Witam kolegów
Od jakiegoś czasu przeglądam ten wątek i zastanawiam się czemu nikt nie proponuje zastosowania pirometru do pomiaru temp. płyty i układu ?

Znalazłem ciekawy czujnik, który by się nadał.

Co o tym sądzicie ?

MLX90614.pdf

Non hai i permessi necessari per visualizzare i file allegati in questo messaggio.

#230 Re: Sterownik stacji BGA

da Macpod 30 maggio 2011, 18:14
BESTKILLER ha scritto:Witam kolegów
Od jakiegoś czasu przeglądam ten wątek i zastanawiam się czemu nikt nie proponuje zastosowania pirometru do pomiaru temp. płyty i układu ?

Znalazłem ciekawy czujnik, który by się nadał.

Co o tym sądzicie ?

MLX90614.pdf

Pirometr niestety tutaj mógłby się okazać zbyt niedokładny, bądź za drogi (chodzi mi o dobre sprzęty). Pirometry mierzą temperaturę na określonej powierzchni i z określonym współczynnikiem (każdy materiał ma inny), do tego myślę, że promienniki mogły by mieć wpływ na dokładność wyników.

#231 Re: Sterownik stacji BGA

da BESTKILLER 30 maggio 2011, 18:40
Z zabaw chińskim pirometrem wynika, że rozbieżności wskazań w zależności od powierzchni nie są zbyt duże. Proponowany czujnik ma dość dobra dokładność wiec sądzę,że wskazania z pirometru mogą być wystarczająco dokładne. A na pewno pirometr dokładniej pokaże temp. płyty niż termopara w jednej z grzałek w podgrzewaczu :) lub przyłożona do płyty.
Jeśli chodzi o górę to przeważnie scalaki są czarne więc wskazania pirometru będą dokładne.
Jeśli chodzi o obawy związane z zakłóceniami pomiaru przez promieniowanie grzałek to grzałki można chyba na krótki czas pomiaru wyłączać.

Pozdrawiam

#232 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 30 maggio 2011, 18:58
Na początku myślałem nad zastosowaniem pirometru, ale po pierwsze pirometr stacjonarny z wyjściem cyfrowym lub analogowym jest dość drogi, a po drugie dokładność była porównywalne albo nawet mniejsza niż przy zastosowaniu termopary.

#233 Re: Sterownik stacji BGA

da BESTKILLER 30 maggio 2011, 19:43
Ten pirometr ma dokładność +/- 3 *C w zakresie 180-240*C wiec chyba wystarczająco. Poza tym wyjścia i2c i pwm . Cena około 65zł. wiec chyba tez bez tragedii :)

#234 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 30 maggio 2011, 19:55
Te które ja testowałem były za ok. 1500zł. Taki piorometr mozna by użyć do kontroli poprawności pomiaru termopary. Po za tym pirometr pokazuje średnią temperaturę z jakiegoś obszaru. Brak wskaźnika, więc dokładnie nie wiadomo gdzie się mierzy temperaturę, problem z montażem.

#235 Re: Sterownik stacji BGA

da Macpod 30 maggio 2011, 20:19
Sam posiadam w miarę dobry pirometr i muszę powiedzieć, że mierzy w miarę dobrze, ale tylko na obszarach powyżej 2x2cm. Jak ustawi się pod kontem to pomiar jest brany z dużo większej powierzchni. Jeszcze niechcący podczas lutowania się zasłoni pirometr i już po płycie. Moim zdaniem lepiej by było jak już to dodać jeszcze jedną termoparę. Byłaby 1 na płycie(z dala od układu), druga pod/obok układu. Dzięki temu można by idealnie sterować grzaniem:)

#236 Re: Sterownik stacji BGA

da krkr101 30 maggio 2011, 20:35
To może zrezygnować z termopary wbudowanej w górny promiennik, a w to miejsce zastosować termoparę do pomiaru układu.

#237 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 30 maggio 2011, 20:47
Przecież jest termopara do pomiaru temperatury układu.

#238 Re: Sterownik stacji BGA

da Macpod 30 maggio 2011, 20:48
Jak już to myślałbym nad dodaniem. Tylko niestety nie jestem dobry w te klocki...;) Gdyby kolega kmkm2 miał ochotę udoskonalić swój projekt i zrobić ulepszoną wersję ( pomiar z 4 termopar i możliwość ustawiania grzania od dołu do temp płyty, a od góry do temp układu). Jedyną pomoc jaką mogę zaoferować od siebie to przesłanie jednego maxa dla Kolegi i wsparcie psychiczne:) No i testowanie na swoim zestawie. Ale jeśli projekt się sprawdza to może byłby przerost formy nad treścią. Ja mam jeszcze troszkę do skończenia stacji, myślę, że w ciągu miesiąca zacznę pierwsze próby.

#239 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 30 maggio 2011, 20:52
Ale w tej chwili mniejwięcej tak to działa, najpierw ustalane jest jaka powinna byc temperatura dolnej grzałki, aby płyta miała zadaną temperaturę, a później startuje górna grzałka i grzeje do temperatury zadanej układu.

#240 Re: Sterownik stacji BGA

da krkr101 30 maggio 2011, 20:53
Miałem na myśli drugą termoparę o tym co pisał kolega kamikazepl

Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 30 maggio 2011, 20:53