• Acer F5-573G, Płyta DAZAAMB16E0 Rev E Odpala, ładuje, brak obrazu, nie bootuje

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Acer F5-573G, Płyta DAZAAMB16E0 Rev E Odpala, ładuje, brak obrazu, nie bootuje

da jartomIT 28 febbraio 2025, 14:43
Witam

Pacjent to Acer Aspire F5-573G, płyta główna DAZAAMB16E0 Rev E. Laptop podpięty do zasilacza serwisowego, odpięte dosłownie wszystko poza gniazdem zasilania i wentylatorem. Klawiatura, touchpad, płytka z gniazdami USB, karta WiFi, bateria - odpięte. Laptop odpala, dioda power się świeci. Pobór prądu w okolicach 540mA. Po 2-3 sekundach wskakuje na moment na ok. 740mA, po czym spada z powrotem na 540mA i tak w kółko. Pozostaje w takiej pętli w nieskończoność.

Ładowanie baterii działa.

Zgodnie z instrukcją w jednym z wątków z tą samą płytą, zrobiłem konwersję płyty do wersji UMA. Niestety to nie pomogło. Jedynie pobory prądu się obniżyły, z wiadomych przyczyn. Zachowanie natomiast takie samo.

Bez kości RAM, laptop brał (przed konwersją do UMA) stałe ~600mA i pobór nie skakał.

Z braku pomysłu, odpaliłem termowizję i po włączeniu laptopa/płyty nagrzewają się sekcje zasilania CPU i GPU (obecnie bez cewek już nie) oraz, co dziwne, układ U15 czyli chyba sieciówka LAN - RTL8411B. Czyżby ten układ uniemożliwiał uruchomienie się laptopa ?

Opory na cewkach:

PL1 - ~12.5 MOhm
PL2 - 5.5 Ohm
PL4 - 5.2 Ohm
PL5 - 10.8 Ohm
PL9 - ściągnięta z płyty
PL10 - ściągnięta z płyty
PL11 - 123 Ohm
PL14 - 448 Ohm
PL15 - 35.4 Ohm
PL17 - ~62 kOhm
PL18 - 245 Ohm
PL6012 - 9.88 kOhm
PL6013 - 16.97 kOhm

Re: Acer F5-573G, Płyta DAZAAMB16E0 Rev E Odpala, ładuje, brak obrazu, nie bootuje

da Google Adsense [BOT] 28 febbraio 2025, 14:43

#2 Re: Acer F5-573G, Płyta DAZAAMB16E0 Rev E Odpala, ładuje, brak obrazu, nie bootuje

da kylo625 4 marzo 2025, 13:37
Czy próbowałeś wgrać nowy bios?
To że się sieciówka nagrzewa to normalne (o ile nie nagrzewa się do wysokich temperatur typu 70-100 stopni), sieciówka może nagrzewać się nawet kiedy komputer jest wyłączony ze względu na na przykład WoL.

#3 Re: Acer F5-573G, Płyta DAZAAMB16E0 Rev E Odpala, ładuje, brak obrazu, nie bootuje

da jartomIT 4 marzo 2025, 13:48
Z BIOS'em jeszcze nie walczyłem.

Sieciówka osiąga ok. 40C. Z racji, że laptop bez RAMu nie wykazywał skoków poboru prądu, cokolwiek się dzieje, dzieje się po teście RAM. Pomyślałem, więc, że może przy teście/próbie uruchomienia sieciówki laptop napotyka problem i uruchamia się ponownie.

#4 Re: Acer F5-573G, Płyta DAZAAMB16E0 Rev E Odpala, ładuje, brak obrazu, nie bootuje

da matic 4 marzo 2025, 13:53
jartomIT ha scritto:oraz, co dziwne, układ U15 czyli chyba sieciówka LAN - RTL8411B. Czyżby ten układ uniemożliwiał uruchomienie się laptopa ?
Yes, it could.
You can remove this chip from the board and test the machine without it.

#5 Re: Acer F5-573G, Płyta DAZAAMB16E0 Rev E Odpala, ładuje, brak obrazu, nie bootuje

da kylo625 5 marzo 2025, 08:20
jartomIT ha scritto:Z BIOS'em jeszcze nie walczyłem

To spróbuj najpierw podmienić / naprawić bios, jeśli to nie pomoże, sprawdź na termowizji czy w momencie skoku poboru rośnie również temperatura CPU, oraz czy moment skoku poboru pokrywa się z pojawieniem napięcia PL4, PL5 (VCCCORE) lub PL3 (VCCGT) na cewkach jeśli tak to prawdopodobnie uszkodzony procesor (hybryda). Dla pewności możesz sprawdzić jeszcze czy sygnał CPU_THHRMTRIP# (rezystor R487) nie jest ściągany w dół w momencie końca skoku napięcia. Zmierz jeszcze rezystancję na PL3, bo widzę, że nie podałeś.

#6 Re: Acer F5-573G, Płyta DAZAAMB16E0 Rev E Odpala, ładuje, brak obrazu, nie bootuje

da jartomIT 5 marzo 2025, 13:22
matic ha scritto:You can remove this chip from the board and test the machine without it.

Nothing changed after removing U15.

kylo625 ha scritto:To spróbuj najpierw podmienić / naprawić bios

Czekam póki co na wsad BIOS.

W międzyczasie zmierzyłem napięcia na cewkach, które podałeś. Przy "normalnym" poborze mam PL2 - 0V, PL4 - 765mV, PL5 - 1.053V. Podczas skoku mam PL2 - 265mV, PL4 - 963mV, PL5 - 1.116V.

Cewki PL3 na mojej płycie nie ma. Jest miejsce, ale nie jest obsadzone. Cewka PL2, zgodnie z boardview, odpowiada za VCCGT Phase 1.

Poniżej zdjęcia z termowizji w trakcie "normalnego" poboru i w momencie skoku. Temperatura na procesorze rośnie.
Immagine
Immagine

#7 Re: Acer F5-573G, Płyta DAZAAMB16E0 Rev E Odpala, ładuje, brak obrazu, nie bootuje  [RISOLTO]

da kylo625 6 marzo 2025, 11:07
Ok, to musiałem na boardview złej rewizji spojrzeć, dlatego inaczej z cewkami pisałem niż faktycznie masz. Jeśli bios nie pomoże to najprawdopodobniej uszkodzony procesor. Zapytam jeszcze o jedną oczywistość ale nie pisałeś tego nigdzie, czy podmieniałeś kość ramu na inną?

#8 Re: Acer F5-573G, Płyta DAZAAMB16E0 Rev E Odpala, ładuje, brak obrazu, nie bootuje

da jartomIT 7 marzo 2025, 11:49
kylo625 ha scritto:Jeśli bios nie pomoże to najprawdopodobniej uszkodzony procesor. Zapytam jeszcze o jedną oczywistość ale nie pisałeś tego nigdzie, czy podmieniałeś kość ramu na inną?

Udało mi się postawić laptopa na nogi używając BIOSu z innego modelu opartego na tej samej płycie głównej. Oczywiście teraz problemem jest fakt, że dane DMI (nazwa, nr seryjny, UUID, klucz Windows itp.) są od tego innego laptopa. Czy ktoś wie, która sekcja BIOSu zawiera dane DMI ? Ewentualnie sposób, w jaki mógłbym tę sekcję namierzyć ? Mam kopię oryginalnego BIOSu, więc mógłbym po prostu przekopiować odpowiedni blok i byłoby po sprawie.

#9 Re: Acer F5-573G, Płyta DAZAAMB16E0 Rev E Odpala, ładuje, brak obrazu, nie bootuje

da Vogelek23 8 marzo 2025, 11:50
Najszybciej będzie znaleźć numer seryjny w oryginalnym wsadzie oraz w tym nowym a następnie sprawdzić, czy adresy pamięci się pokrywają. Jeśli tak, to trzeba znaleźć pusty obszar (FF) powyżej oraz poniżej tego bloku, zaznaczyć cały blok danych i przekopiować z jednego do drugiego wsadu. Oczywiście trzeba także przenieść oryginalny region ME. Jeśli nie poradzisz sobie z tym sam, to zamieść oba wsady w dziale ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS z odpowiednio sformułowanym zapytaniem.

#10 Re: Acer F5-573G, Płyta DAZAAMB16E0 Rev E Odpala, ładuje, brak obrazu, nie bootuje

da jartomIT 8 marzo 2025, 13:06
Vogelek23 ha scritto:Oczywiście trzeba także przenieść oryginalny region ME.

Nie mam już niestety laptopa u siebie - znajomy stwierdził, że nie przeszkadzają mu inne dane DMI. W obu wsadach informacje takiej jak nazwa modelu, nr seryjny itp. zaczynają się od adresu 218000h. Następnie klucze licencyjne Win 21F000h. Czyli wystarczyłoby ten cały blok przekopiować i powinno hulać ?

Pisząc oryginalny region ME, miałeś na myśli wyczyszczony region ME czy ten ze "starego" wsadu ? Jeśli wyczyszczony, to czyścić region ME potrafię (choć w tym wypadku wsad miał już ten region wyczyszczony). Nigdy natomiast nie kopiowałem regionu ME między wsadami, zawsze czyściłem i laptopy wstawały bez problemu.

#11 Re: Acer F5-573G, Płyta DAZAAMB16E0 Rev E Odpala, ładuje, brak obrazu, nie bootuje

da Vogelek23 8 marzo 2025, 14:25
jartomIT ha scritto:Pisząc oryginalny region ME, miałeś na myśli wyczyszczony region ME czy ten ze "starego" wsadu ?
Ten ze starego wsadu - konfiguracja ME jest w tym przypadku najbardziej dopasowana do konkretnego egzemplarza PCH. Czysty region ME też jest dobrą opcją, ale czasami wydłuża start komputera o 2-3 sekundy.

jartomIT ha scritto:Czyli wystarczyłoby ten cały blok przekopiować i powinno hulać ?
Tak. Ponadto miej na uwadze, że gdy używasz wsadu EFI z "obcymi" danymi DMI i WinKey, te dane mogą być "zbanowane" zarówno przez Acera, jak i przez Microsoft. Powiązanie DMI z konkretnym sprzętem może zatem skutkować blokadą aktywacji systemu operacyjnego na konkretnym laptopie (który z uwagi na sprzęt posiada swój unikalny identyfikator UUID, który nie zmienia się nawet po przeprogramowaniu EFI innym wsadem). Jest jeszcze jedna - ciemniejsza - strona używania "obcych" danych DMI. Jeśli dane te pochodzą ze skradzionego i zgłoszonego laptopa, to Twój znajomy może się spodziewać wizyty policji. Dlatego tak istotne jest, aby komputer "odzyskał" swoje oryginalne dane DMI po naprawie. To jest ledwie 5 minut roboty, a może zaoszczędzić sporo stresu i czasu.

#12 Re: Acer F5-573G, Płyta DAZAAMB16E0 Rev E Odpala, ładuje, brak obrazu, nie bootuje

da jartomIT 8 marzo 2025, 14:42
Vogelek23 ha scritto:Jest jeszcze jedna - ciemniejsza - strona używania "obcych" danych DMI.

Hm, tego nie wziąłem pod uwagę. Myślę, że wzmianka o ewentualnej wizycie policji zdoła ściągnąć znajomego z powrotem do mnie :) Dziękuję za pomocne wskazówki.

Temat uważam za skończony. Z racji, że wgranie BIOSu obudziło pacjenta, "Pomógł" dostanie użytkownik kylo625 za taką właśnie sugestię. Mimo to, dziękuje wszystkim użytkownikom, którzy raczyli zainteresować się tematem !

Re: Acer F5-573G, Płyta DAZAAMB16E0 Rev E Odpala, ładuje, brak obrazu, nie bootuje

da Google Adsense [BOT] 8 marzo 2025, 14:42